fbpx Η Πένυ Βλάχου εξάγει σαλιγκάρια στις πιο μεγάλες χώρες της Ευρωπης | BOVARY
Σαλιγκάρια μαρινάτα
Φωτογραφία: Fereikos
SHARE
ΠΕΝΥ ΒΛΑΧΟΥ

Η Πένυ Βλάχου εξάγει σαλιγκάρια στις πιο μεγάλες χώρες της Ευρωπης


Μπορεί να μην το ξέρετε, όμως από τις πιο πλούσιες σε στοιχεία υπερτροφές θεωρείται παγκοσμίως το σαλιγκάρι. Η χώρα μας έχει πολλές ποικιλίες και σταδιακά εξελίσσεται σε μια ισχυρή εξαγωγική δύναμη στον συγκεκριμένο τομέα.

Αυτό σκέφτηκαν δύο αδερφές, η Μαρία και η Πένυ Βλάχου -δυστυχώς η Μαρία δεν βρίσκεται πια στη ζωή– και δημιούργησαν την εταιρεία Feréikos με έδρα την Αρχαία Κόρινθο. Το όνομα της επιχείρησης προέρχεται από τα λήμματα (φέρω + οίκος), δηλαδή «κουβαλώ το σπίτι μου», όπως ακριβώς και το σαλιγκάρι, και αυτό το επέλεξαν, καθώς και οι δυο είχαν σπουδάσει φιλολογία και ξένες γλώσσες.

«Ξεκινήσαμε το 2008 με την εκτροφή των σαλιγκαριών, όμως σταδιακά έδωσα έμφαση στο κομμάτι της εμπορίας. Αυτό που κάνω σήμερα είναι ότι παρέχω την τεχνοτροπία στους εκτροφείς εδώ και στο εξωτερικό για να εκμεταλλευτούν τα σαλιγκάρια τους. Πλέον συνεργαζόμαστε με 300 εκτροφείς που μας προμηθεύουν με την πρώτη ύλη, με την οποία φτιάχνουμε τα προϊόντα μας. Για παράδειγμα στην Ισπανία, πουλάμε πρώτες ύλες για να ξεκινήσουν όσοι ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν ένα εκτροφείο, αλλά μετά ο ίδιος πελάτης μπορεί να αγοράζει επιπλέον σαλιγκάρια έτσι ώστε να εμπορεύεται. Οι εκτροφείς σαλιγκαριών στην Ελλάδα κατά βάση με εμπιστεύονται για να κάνω την εξαγωγή. Τέλος κάνουμε σεμινάρια για ανθρώπους που θέλουν αρχίσουν την εκτροφή των σαλιγκαριών. Πολλές φορές οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι αγρότες, είναι νέοι άνθρωποι σε μεγάλο βαθμό, με σπουδές γεωπονικής», μου εξηγεί η Πένυ.

Αριστερά η Μαρία (που έχει φύγει από τη ζωή) και δεξιά η Πένυ Βλάχου

Πώς όμως από τη φιλοσοφική έκανε στροφή κι άρχισε να ασχολείται με τα σαλιγκάρια; «Η ιστορία αυτή πραγματικά ξεκίνησε από ένα αστείο. Δεν είχα καμία σχέση με τη γεωργία. Η αδερφή μου εκείνη την περίοδο είχε πάει να φάει σε ένα γκουρμέ εστιατόριο στην Ελβετία. Την πήρα τότε απλώς τηλέφωνο, μου είπε ότι τρώει σαλιγκάρια και μου φάνηκε περίεργο, δεν ήταν σύνηθες να τρώμε σαλιγκάρια στην Κορινθία, και μάλιστα ότι πλήρωσε πολύ ακριβά ένα πιάτο. Τότε για πλάκα τής είπα ότι θα πάω να μαζέψω σαλιγκάρια να τα πουλήσουμε στους Ελβετούς. Τότε δούλευα σε φροντιστήρια, αλλά δεν είμαι παιδί του γραφείου, μου αρέσει να είμαι στη φύση, να είμαι έξω. Έτσι αρχίσαμε να ψάχνουμε, παρακολούθησα και κάποια σεμινάρια στην Ιταλία για να μάθω, και στο κτήμα του παππού μας του Δημήτρη ξεκινήσαμε την εκτροφή. Ξέρετε, στην Ελλάδα έχουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα, έχουμε σαλιγκάρια όλο τον χρόνο, πράγμα που δεν ισχύει στις βόρειες χώρες. Βέβαια τώρα με τον κορωνοϊό και επειδή δεν έχουμε και κάποιο συντονιστικό όργανο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, καθώς δεν είμαστε κι ένας κλάδος όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες που έχει κρατική στήριξη, μιας και κυρίως το σαλιγκάρι απευθύνεται σε εστιατόρια, δεν είναι δηλαδή προϊόν ευρείας κατανάλωσης.

Σήμερα η Πένυ εξάγει φρέσκα σαλιγκάρια στο Βέλγιο, στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ τα τυποποιημένα τους προϊόντα πωλούνται σε περισσότερες από δεκαέξι χώρες, όπως η Αυστραλία ο Καναδάς ή η Νότιος Αφρική. «Πηγαίνω σε όλα αυτά τα μέρη και βλέπω τους εκτροφείς, όμως τώρα με την πανδημία έχουν δυσκολέψει τα πράγματα. Η απώλεια της αδερφής μου που ήταν μαζί και συνεργάτης μου είναι μεγάλο πλήγμα, όμως έχω αποφασίσει ότι δεν θα πετάξω τόσα χρόνια δουλειάς. Άλλωστε πάντα γέλαγαν με την επιλογή μας και μας έλεγαν τρελές, όμως εγώ κι η αδερφή μου πιστεύαμε στο προϊόν αυτό πολύ», μου λέει η Πένυ.

Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας, σε ένα παλιό εργοστάσιο της ΦΑΓΕ, στη Γλυφάδα της αρχαίας Κορίνθου, δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα που πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές προτύπων ποιότητας και βασίζονται σε παραδοσιακές, υγιεινές, μεσογειακές συνταγές, χωρίς συντηρητικά ή χρώματα.

Επίσης στις εγκαταστάσεις τους, μπορεί κάποιος να τυποποιήσει και να συσκευάσει ελιές, πατέ ελιάς, μέλι, αρωματικά φυτά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού κ.α. «Έχουμε εδώ κι ένα πρότυπο εκτροφείο που χρησιμοποιούμε και για τα σεμινάρια αλλά και για τα gastrotours, που τώρα με τον κορωνοϊό έχουμε σταματήσει, αλλά σύντομα ελπίζω θα ξαναρχίσουμε. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση, γευσιγνωσία με σαλιγκάρια και οινογνωσία με κρασιά της Κορίνθου. Έχουμε πολλούς τουρίστες που μας επισκέπτονται, γιατί είμαστε κοντά στο μουσείο της Κορίνθου».

Τα σαλιγκάρια έχουν πολλές βιταμίνες, σίδηρο και μαγνήσιο, πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εάν τα καταναλώνετε συχνά προστατεύεστε από καρδιακές παθήσεις και συμβάλλετε στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης επειδή είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη, βοηθούν στη δόμηση και την αποκατάσταση των μυών. Ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε θερμίδες -φανταστείτε ότι μια μερίδα 100 γραμμαρίων, έχει μόνο 90 θερμίδες οπότε ενδείκνυται και για δίαιτα, ενώ επειδή περιέχουν νιασίνη η οποία προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και τρυπτοφάνη η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να παράξει σεροτονίνη, έχουν θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους καθώς και στις διαταραχές του ύπνου.

Τέλος, το σάλιο των σαλιγκαριών είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αλλαντονίνη, κολλαγόνο και ελαστίνη, τα οποία ωφελούν τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, σπασμένων οστών και ελαχιστοποιούν ουλές και τραύματα- κάτι δηλαδή σαν φυσικό μπότοξ.

Τα σαλιγκάρια καταναλώνονται από την προϊστορική περίοδο και ανήκουν στη γαστρονομική παράδοση πολλών χωρών. Στο παρελθόν, η προετοιμασία καθαρισμού τους ήταν πολύ δύσκολη και χρονοβόρα και σήμερα λόγω των υπερβολικά γρήγορων ρυθμών που ζούμε, δεν μας μένει αρκετός χρόνος για να τον αφιερώσουμε στη μαγειρική. Γι᾽ αυτό, η Feréikos αποφάσισε να καινοτομήσει, συνδυάζοντας την παράδοση με την κουζίνα γκουρμέ και την απλότητα.

Φωτογραφία: Unsplash

Έτσι έφτιαξαν μια νέα σειρά εκλεκτών προϊόντων που απαιτούν την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια και χρόνο από την πλευρά σας, καθώς και μια σειρά προϊόντων χωρίς γλουτένη.

Ανάμεσα στα προϊόντά τους, θα βρείτε έτοιμα γεύματα, ορεκτικά και σάλτσες, που εμπνέονται από την ελληνική μεσογειακή κουζίνα και παρασκευάζονται από τοπικά, ελληνικά προϊόντα. Δοκιμάστε τα μακαρόνια ή το ριζότο με σαλιγκάρια, ενώ αν έχετε όρεξη για μαγείρεμα μπορείτε να παραγγείλετε φρέσκα σαλιγκάρια, καθαρισμένα, που θα σας έρθουν σε δίχτυ και ασφαλείας -θα βρείτε διάφορα είδη, όπως τα Helix Aspersa Müller και Helix Aspersa Maxima, τα οποία είναι και τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως- αλλά και κατεψυγμένα -μπλανσαρισμένα (έτοιμα για μαγείρεμα) ή προμαγειρεμένα, με ή χωρίς το κέλυφος, για να δημιουργήσετε την αγαπημένη σας συνταγή.

Μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα σε επιλεγμένα καταστήματα ανά την Ελλάδα ή να κάνετε παραγγελίες από το fereikos.com

SHARE