Βασίλισσα Ελισάβετ
Φωτογραφία: Getty/ Ideal Image
QUEEN ELIZABETH II

Ελισάβετ Β': Η μυθιστορηματική ζωή μιας βασίλισσας


«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» και οι Βρετανοί πενθούν για την αγαπημένη τους.

Η Elizabeth Alexandra Mary γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στην οδό Bruton 17 του Λονδίνου. Εκείνη την εποχή, ο παππούς της, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε' ήταν βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και ο πατέρας της ήταν ο Δούκας της Υόρκης -αυτό σήμαινε πως η νεαρή Ελισάβετ, ή αλλιώς Lilibet όπως την φώναζαν, ήταν πριγκίπισσα και μεγάλωσε με την αντίστοιχη ανατροφή. Η εκπαίδευσή της περιλάμβανε ιδιωτικούς δασκάλους στο σπίτι, ενώ της άρεσε να ιππεύει στο εξοχικό της οικογένειάς της στο Γουίνδσορ Γκρέιτ Παρκ. Μεγάλωσε σε μια δεμένη οικογένεια και είχε μια μικρότερη αδερφή, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα που γεννήθηκε το 1930.

Όλα άλλαξαν για την Ελισάβετ το 1936, όταν πέθανε ο παππούς της, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε' και τον διαδέχτηκε ο θείος της, ο βασιλιάς Εδουάρδος Η'. Η Ελισάβετ ήταν πλέον δεύτερη στη σειρά για τον θρόνο, μετά τον πατέρα της. Ωστόσο, δεν ήταν πραγματικά αναμενόμενο ότι θα ήταν βασίλισσα -για αρχή ο θείος της πιθανότατα θα αποκτούσε παιδιά. Τότε συνέβη το πραγματικά απροσδόκητο, καθώς ο βασιλιάς Εδουάρδος ανακοίνωσε εν μέσω σκανδάλου την παραίτησή του από τον θρόνο, προκειμένου να παντρευτεί την Αμερικανίδα -και διαζευγμένη- Γουόλις Σίμπσον. Κάπως έτσι, ο πατέρας της έγινε βασιλιάς. Πλέον η Ελισάβετ ήταν η επόμενη στη διαδοχή. Ως μελλοντική βασίλισσα, η ζωή για τη δεκάχρονη Ελισάβετ άλλαξε δραματικά καθώς έπρεπε να προετοιμαστεί αντίστοιχα, κάθε της κίνηση καταγραφόταν και ελεγχόταν εξονυχιστικά από το κοινό και τον Τύπο. Η νεαρή Ελισάβετ αντιμετώπισε την πίεση με δεξιοτεχνία, καθώς όπως φάνηκε είχε μεγαλώσει με έντονη την αίσθηση του καθήκοντος.

Η Ελισάβετ 13 ετών/ Φωτογραφία: AP Images

Τα επόμενα χρόνια σημαδεύτηκαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελισάβετ, μαζί με την αδερφή και τη μητέρα της, εγκατέλειψαν την πόλη του Λονδίνου. Πέρασαν μεγάλο μέρος του πολέμου στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Η Ελισάβετ έλαβε τιμητική θέση στη Βοηθητική Εδαφική Υπηρεσία (το γυναικείο κλάδο του Βρετανικού Στρατού), όπου εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός και οδηγός. Λίγα χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Όπως είναι γνωστό η Ελισάβετ ήταν οκτώ ετών όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον μελλοντικό της σύζυγο, στο γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και του δούκα του Κεντ, ενώ λέγεται πως ήταν μόλις δεκατριών όταν δήλωσε ότι τον είχε ερωτευτεί. Οι δυο τους άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές και αργότερα άρχισαν να συναντιούνται κρυφά, καθώς δεν ήθελαν να τους εντοπίσει ο Τύπος.

Στον γάμο της με τον Φίλιππο/ Φωτογραφία: AP Images

Ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους τον Ιούλιο του 1947 και παντρεύτηκαν στο Westminster Abby στις 20 Νοεμβρίου 1947. Η τελετή μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του BBC σε ακροατήριο που ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το ζευγάρι έλαβε 2.500 δώρα από όλο τον κόσμο και δέχτηκε 10 χιλιάδες συγχαρητήρια τηλεγραφήματα. Απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον πρίγκιπα Κάρολο, περίπου ένα χρόνο αργότερα. Συνολικά η οικογένεια τους ολοκληρώθηκε με τέσσερα παιδιά: τον Charles, την Anne, τον Andrew και τον Edward.

Με τον πρίγκιπα Φίλιππο και τα παιδιά τους, Κάρολο και Άννα/ Φωτογραφία: AP Images

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο πατέρας της Ελισάβετ αρρώστησε από καρκίνο του πνεύμονα. Καθώς η κατάστασή του χειροτέρευε, η Ελισάβετ αναγκάστηκε να αναλάβει ορισμένα από τα καθήκοντα του. Το 1952, σε μια επίσκεψή της στην Κένυα πληροφορήθηκε για τον θάνατο του πατέρα της. Στις 6 Φεβρουαρίου 1952 η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο ως βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και όλων των βασιλείων της Κοινοπολιτείας. Πρωθυπουργός της χώρας τότε ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Μετά από ένα χρόνο πένθους για τον πατέρα της, η στέψη της έγινε στις 2 Ιουνίου 1953. Η στέψη της Ελισάβετ Β' μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο σε 39 διαφορετικές γλώσσες. Ήταν μόνο 25 ετών.

Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ/ Φωτογραφία: AP Images
Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ/ Φωτογραφία: AP Images

Όταν το 1982 ένας εισβολέας κατάφερε και εισέβαλε μέχρι την κρεβατοκάμαρά της, ο Τύπος της εποχής κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν ήταν μαζί της κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι φήμες οργίασαν για την κατάσταση του βασιλικού γάμου.

Η βασιλική οικογένεια το 1965/ AP Images

Η πιο δύσκολη περίοδος για την ίδια και για τη σχέση της για τα media όμως ήρθε 15 χρόνια αργότερα, όταν το 1997 η νύφη της, Νταϊάνα, έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η Ελισάβετ παρέμεινε σιωπηλή για μέρες ενώ ο λαός θρηνούσε την πριγκίπισσα του και αυτό δεν της συγχωρέθηκε ποτέ, καθώς όλοι περίμεναν μία δική της δήλωση.

Με την πριγκίπισσα Νταϊάνα/ AP Images

Η σχέση της με τους δύο εγγονούς της βρέθηκε έκτοτε στο επίκεντρο, με αποκορύφωμα την αποχώρηση του Χάρι από τη βασιλική οικογένεια, αλλά και τις δηλώσεις της συζύγου του, Μέγκαν Μαρκλ, που υπονοούσαν πως η ίδια και ο γιος της ήταν ανεπιθύμητοι στους κύκλους και την οικογένεια.

Το 2002 ήταν επίσης μια ιδιαίτερα άσχημη χρονιά, καθώς έχασε με διαφορά μερικών εβδομάδων τη μητέρα της Μαρία και την αδερφή της Μάργκαρετ. Η Μάργκαρετ ήταν γνωστή για τον έντονο χαρακτήρα της κατέληξε στα 71 της χρόνια ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά από μερικές εβδομάδες πέθανε και η μητέρα της, σε ηλικία 101 ετών. Η πιο πρόσφατη όμως απώλεια που της στοίχισε περισσότερο από όλες στη ζωή της σίγουρα ήταν αυτή του συζύγου της, Φίλιππου, που πέθανε τον Απρίλιο του 2012, σε ηλικία 99 ετών.

Με τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1949/ Φωτογραφία: AP Images

Η Ελισάβετ ήταν συνολικά πολύ προσεκτική στις πολιτικές της τοποθετήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας και λίγα είναι γνωστά για τις προσωπικές της απόψεις και προτιμήσεις. Δεν εκφράστηκε ούτε καν στην πρόσφατη ιστορία του Brexit. Ταυτόχρονα ήταν μια από τους πιο πολυταξιδεμένους αρχηγούς κρατών στην παγκόσμια ιστορία καθώς επισκέφτηκε περισσότερες από 130 χώρες, με συχνότερο προορισμό της τον Καναδά. Το 2011 επισκέφτηκε τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και γίνεται η πρώτη μονάρχης που το κάνει μετά το 1911.

Έδωσε λίγες συνεντεύξεις και κρατούσε πάντα ένα ιδιαιτέρως επίσημο προφίλ στις δημόσιες εμφανίσεις της. Υπολογίζεται πως η Βασίλισσα Ελισάβετ φόρεσε συνολικά περισσότερα από 5.000 καπέλα. Λέγεται δεν αποχωριζόταν ποτέ την τσάντα της και αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, τη χρησιμοποιούσε για να κάνει σινιάλα στους φρουρούς της. Σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν από τα Μέσα, όταν ακουμπούσε την τσάντα της στο πάτωμα σήμαινε πως ήθελε να φύγει, ενώ όταν τη ακουμπούσε στο τραπέζι σήμαινε ότι ήθελε να αποχωρήσει σε λίγα λεπτά. Μια από τις ιδιαίτερες αδυναμίες της ήταν τα σκυλιά ράτσας corgi και τρία από αυτά (Monty, Willow και Holly) εμφανίστηκαν με τον James Bond στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

Getty/ Ideal Image

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν ο μακροβιότερος μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, όσον αφορά τα χρόνια που έμεινε στην εξουσία. Μάλιστα, ήταν η Αρχηγός Κράτους ή κυβερνήσεως με τα περισσότερα χρόνια στην εξουσία παγκοσμίως, μετά τον θάνατο του Ταϊλανδού βασιλιά Μπουμιμπόλ στις 13 Οκτωβρίου 2016.

Ο Guardian είχε κάνει εδώ και χρόνια γνωστό πως ο κωδικός της ανακοίνωσης του θανάτου της ήταν το συνθηματικό «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε». Και πράγματι, δεν θα μπορούσε να έχει υπάρξει πιο συμβολική επιλογή λέξεων για μια είδηση που πρόκειται να αλλάξει την ιστορία όχι μόνο της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και μιας ολόκληρης εποχής.





SHARE