Σύνθια Ανν Πάρκερ
Φωτογραφία: Wikimedia Commons
CYNTHIA ANN PARKER

Η ιστορία της Cynthia Ann Parker που απήχθη από τους Κομάντσι και έγινε η μητέρα του αρχηγού της φυλής


H νέα ταινία «News of the World» του Paul Greengrass με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks μπορεί μεν να βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Paulette Jiles, όμως η ιστορία του απαχθέντος κοριτσιού από τους ιθαγενείς Ινδιάνους δεν είναι αβάσιμη.

Πολλές φυλές Ινδιάνων κρατούσαν ως ομήρους παιδιά από τα χωριά όπου επιτίθονταν και τα μεγάλωναν ως δικά τους.

Ένα από αυτά τα παιδιά ήταν η Cynthia Ann Parker, που την απήγαγαν οι Κομάντσι το 1836 όταν ήταν εννέα χρόνων αφού πρώτα σκότωσαν την οικογένειά της. Στη φυλή των Κομάντσι η μικρή έζησε επί 24 χρόνια, χωρίς να έχει ιδιαίτερες μνήμες από την προηγούμενη ζωή της. Οι φυλές των Ινδιάνων συνήθιζαν να παίρνουν αιχμαλώτους, γυναίκες και παιδιά ως επί το πλείστον, που χρησιμοποιούσαν ως εργάτες ή τους αντάλλαζαν έναντι αμοιβής, όμως η Cynthia με τα μπλε μάτια είχε διαφορετική τύχη. Υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι και μεγάλωσε μαζί τους ως δικό τους παιδί.

Τέσσερα χρόνια μετά από την απαγωγή της, οι αρχές του Τέξας αναζητώντας τα ίχνη της την εντόπισαν στον καταυλισμό και επιχείρησαν να την απελευθερώσουν, αλλά η πρώτη τους προσπάθεια απέτυχε. Ο τότε αρχηγός της φυλής ονόματι Pahauka τούς επέτρεψε να τη συναντήσουν και να μιλήσουν μαζί της, αλλά εκείνη που πάντα θεωρούσε τον εαυτό της Κομάντσι παρέμεινε σιωπηλή στις ερωτήσεις τους, με τα μάτια καρφωμένα στο έδαφος. Ήταν εμφανές ότι το κορίτσι δεν ήθελε να φύγει από τη νέα της οικογένεια.

Στη συνέχεια παντρεύτηκε τον αρχηγό της φυλής, τον Peta Nocona, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Ο μεγάλος τους γιος, ο Quanah, έγινε αργότερα ένας από τους πιο φημισμένους αρχηγούς της φυλής.

O Quanah/Φωτογραφία: Getty Images-Ideal image

Το ζευγάρι ήταν εξαιρετικά αγαπημένο και μάλιστα ο Nocona αρνήθηκε να έχει και άλλες συζύγους, πράγμα που του επέτρεπε το έθιμο, γιατί αγαπούσε την Cynthia παράφορα.

Δυστυχώς όμως ο αγαπημένος της που ήταν ένας από τους πιο γενναίους πολεμιστές της φυλής, σκοτώθηκε σε μια μάχη και έτσι οι Τεξανοί μπήκαν στο χωριό του τον Δεκέμβριο του 1860. Η Parker και η κόρη τους, η Prairie Flower, παρά τη θέλησή τους απομακρύνθηκαν από τη φυλή για να ενσωματωθούν στην κοινωνία των «λευκών». Με τα ελάχιστα αγγλικά που θυμόταν, η Cynthia αποκάλυψε το πατρικό της όνομα κι έτσι μεταφέρθηκε στη φάρμα ενός θείου της, από όπου αποπειράθηκε αρκετές φορές να το σκάσει, χωρίς επιτυχία.

Η Parker παραιτήθηκε από την ιδέα της ελευθερίας της, όταν η κόρη της, που ήταν και μοναδικός της σύνδεσμος με την παλιά της ζωή, πέθανε από πνευμονία. Απελπισμένη και μόνη η Parker υπέμεινε το μαρτύριο της για επτά χρόνια, μέχρι που αρνήθηκε την τροφή. Πέθανε το 1870.

SHARE