Φωτογραφία: ithacalaundry.gr
Φωτογραφία: ithacalaundry.gr
ITHACA

Ithaca Laundry: Η κινητή μονάδα πλυντηρίων για αστέγους είναι πολλά παραπάνω από αυτό


«Η καθαριότητα οδηγεί στην αξιοπρέπεια και αυτή με τη σειρά της σε νέες ευκαιρίες» γράφει στο επίσημο site της Ithaca Laundry και έτσι νιώθω πως πρέπει να ξεκινήσει αυτή η γνωριμία με τους ανθρώπους αυτής της ομάδας.

Η Ithaca ιδρύθηκε το 2015 από τρεις φοιτητές, τους Θάνο Σπηλιόπουλο, Φάνη Τσόνα και Ανδήλη Ραχούτη. Βλέποντας μία παρόμοια δράση στην Αυστραλία, ο Θάνος, ο Φάνης και η Ανδήλη αποφάσισαν να δημιουργήσουν το πρώτο κινητό πλυντήριο ρούχων για τους αστέγους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με γνώμονα την αύξηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης που υφίσταται ο άστεγος πληθυσμός και άλλες ευάλωτες ομάδες.

Η Ithaca Laundry λειτουργεί από το 2016 την πρώτη κινητή μονάδα πλυντηρίων ρούχων στην Ευρώπη και το έργο που τελούν είναι ένα «δώρο» στην κοινωνία, όχι μόνο για όσα κάνουν σαν οργανισμός, αλλά για τα χαμόγελα που σκορπάνε και τη βοήθεια που προσφέρουν, με αξιοπρέπεια και γνώμονα τον άνθρωπο.

Άλλωστε, δεν πρόκειται για μια απλή κινητή μονάδα πλυντηρίων ή έναν απλό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό με σκοπό την επανένταξη και στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Πρόκειται για ένα «σχολείο» που διδάσκει εκτός των άλλων ανθρωπιά και αγάπη.

Με τον καιρό και παρατηρώντας τις ανάγκες που υπήρχαν, η Ithaca διαμόρφωσε τις υπηρεσίες της με στόχο την ολιστική επανένταξη των συνανθρώπων μας. Με ποιους τρόπους; παρέχοντας σε άτομα από ευάλωτες ομάδες θέσεις εργασίας στην ομάδα της, κοινωνική υποστήριξη και εργασιακή συμβουλευτική και ενδυνάμωση.

Για κάποιον που δεν σας γνωρίζει, μπορείτε να περιγράψετε τι κάνετε σαν ΜΚΟ κατά τη διάρκεια της ημέρας;

«Οι εργαζόμενοι στην κινητή μονάδα πλυντηρίων, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πηγαίνουν στο πεδίο δράσης της μονάδας, εξυπηρετώντας τους ωφελούμενους ενώ παράλληλα, στο πιο κεντρικό σημείο λειτουργίας τους, την πλατεία Κουμουνδούρου, βρίσκεται και κοινωνική λειτουργός η οποία υποστηρίζει τους ανθρώπους που κλείνουν ραντεβού.»

Φυσικά, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται εκτός πεδίου και αναφέρομαι στους ανθρώπους που εργάζονται στα γραφεία της Ithaca.

«Η ομάδα γραφείου απασχολείται με τα θέματα διοίκησης και οργάνωσης, αναζητούν συνεργασίες, χαρτογραφούν και έρευνουν νέα σημεία λειτουργίας, αναλαμβάνουν την επικοινωνία των δράσεων, την αναζήτηση πόρων και πολλά ακόμη. Η κινητή μας μονάδα εξυπηρετεί καθημερινά σε διαφορετικά σημεία στην Αθήνα και στον Πειραιά: Κάθε Δευτέρα στον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, 10:00-14:00, κάθε Τρίτη και Πέμπτη στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου βρίσκεται και η κοινωνική λειτουργός της Ithaca, 10:30-16:30, κάθε Τετάρτη στον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, 10:00-14:00, κάθε Παρασκευή στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Equal Society, 12:00-16:00. Παράλληλα όποιος επιθυμεί επικοινωνία με την ομάδα της Ithaca μπορεί μέσω του site, μέσω email στο info@ithacalaundry.gr ή τηλεφωνικά στο 210 0105087.»

Φωτογραφία: ithacalaundry.gr

«Οι περιοχές στις οποίες βρίσκεται η κινητή μονάδα προκύπτουν μετά από χαρτογράφηση των αναγκών. Μόλις διαπιστωθεί ότι σε μια περιοχή υπάρχει η έλλειψη υπηρεσιών υγιεινής και αντίστοιχα πληθυσμός από ευάλωτες ομάδες που έχουν αυτές τις ανάγκες προσπαθούμε να λειτουργήσουμε στο συγκεκριμένο σημείο. Για αυτό το λόγο, δημιουργούμε συνεργασίες με Δήμους και φορείς, με στόχο να προσφέρουμε βοήθεια, η οποία εκτός των υπηρεσιών υγιεινής, θα παρέχει σε αυτούς τους ανθρώπους τις ευκαιρίες να βελτιώσουν τη διαβίωση τους. Η κινητή μονάδα εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή 5 ημέρες την εβδομάδα, σε 4 διαφορετικά σημεία στην Αθήνα και στον Πειραιά. Βρίσκεται στο σημείο μισή ώρα νωρίτερα από την έναρξη της βάρδιας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συνδέσεις των πλυντηρίων, όπως η παροχή νερού, ρεύματος και αποχέτευσης. Έπειτα, ξεκινά η εξυπηρέτηση των ωφελουμένων, αρχικά με την καταγραφή κάποιων δεδομένων τους και την παράδοση των ρούχων που έχουν για πλύσιμο. Εξυπηρετούμε οποιονδήποτε έρχεται στο πεδίο, καθώς θεωρούμε δεδομένο πως έχει ανάγκη, χωρίς να ζητάμε αποδεικτικά έγγραφα. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, ξεκινάει το πλύσιμο και το στέγνωμα των ρούχων.»

Φωτογραφία: ithacalaundry.gr

Εκτός των άλλων παρέχετε υποστήριξη και πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Πώς λειτουργούν αυτές οι δράσεις; «Από το 2017, η Ithaca ανέπτυξε το πρόγραμμα Εργασιακής Επανένταξης προς άστεγο πληθυσμό και ευάλωτες ομάδες. Στην οργάνωση, δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας που καλύφθηκαν από άτομα που ζούσαν σε συνθήκες αστεγίας, με στόχο την εισαγωγή τους και πάλι στην αγορά εργασίας, μέσα από την ολιστική υποστήριξη και ενδυνάμωση. Παράλληλα, από το 2022, εντός τους προγράμματος Εργασιακής Επανένταξης, η Ithaca ανέπτυξε και άλλη μια υπηρεσία την Εργασιακή Συμβουλευτική και Ενδυνάμωση, μέσω της οποίας άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πραγματοποιούν συναντήσεις με την εργασιακή σύμβουλο της ομάδας, με στόχο να τους υποστηρίξει στην αναζήτηση και εύρεση εργασίας. Μέσω του προγράμματος, όλα τα χρόνια λειτουργίας, 37 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες κατάφεραν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.»

«Η καθαριότητα οδηγεί στην αξιοπρέπεια και αυτή με τη σειρά της σε νέες ευκαιρίες». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
«Μέσα από τις υπηρεσίες υγιεινής, διασφαλίζεται η καθαριότητα των ρούχων η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δυναμική για τον καθένα. Το να μην υπάρχει η δυνατότητα να έχεις καθαρά ρούχα, συχνά οδηγεί σε αποκλεισμό, τόσο σε εργασιακές ευκαιρίες, όσο και στην κοινωνικοποίηση. Ξεκινώντας από τα καθαρά ρούχα δημιουργούμε, πλέον, και τις ευκαιρίες για τα άτομα αυτά μέσω της κοινωνικής μας υποστήριξης, όσο και της εργασιακής συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης.»

Η υποστήριξη που παρέχεται σε αυτούς τους ανθρώπους, λόγω του αριθμού τους, πολλές φορές δεν επαρκεί


Ποια είναι η πιο δύσκολη συνθήκη που πρέπει να αντιμετωπίζετ
ε καθημερινά και γιατί;
«Η πιο δύσκολη συνθήκη που αντιμετωπίζουμε είναι το μέγεθος του ζητήματος της αστεγίας και η συνεχής μεγέθυνση του. Οι άνθρωποι που βιώνουν αστεγία -ένας αριθμός ο οποίος, δυστυχώς, συνεχώς μεγαλώνει- έχουν μεγάλη έλλειψη βασικών αναγκών. Η υποστήριξη που παρέχεται σε αυτούς τους ανθρώπους, λόγω του αριθμού τους, πολλές φορές δεν επαρκεί οδηγώντας τους έτσι σε μια στάσιμη κατάσταση, ενώ εμείς οι ίδιοι, μέσα από συζητήσεις μαζί τους έχουμε ανακαλύψει ότι η υπάρχει η θέληση για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Ο Σωτήρης πλέον, εργάζεται ως οδηγός σχολικού λεωφορείου, λαμβάνοντας πολλή αγάπη από τα παιδιά για τα οποία μας μιλά κάθε φορά που μας επισκέπτεται.Υπάρχει κάποια ιστορία από τον δρόμο που σας συγκινεί κάθε φορά που την σκέφτεστε και θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Μια ιστορία που μας συγκινει κάθε φορά που την σκεφτόμαστε έχει να κάνει με έναν πρώην εργαζόμενο μας, τον Σωτήρη. Ο Σωτήρης, προερχόμενος από ευάλωτη ομάδα, εργάστηκε στην κινητή μονάδα της Ithaca για ένα χρόνο.Ένας άνθρωπος κλειστός, εσωστρεφής αλλά πολύ ευγενικός και με μεγάλη θέληση για προσφορά. Μέσα από την εργασία του, τον είδαμε να μεταμορφώνεται, να ανοίγεται, να μοιράζεται τα όσα τον απασχολούν και να μας εμπιστεύεται. Παράλληλα, η συναναστροφή του με τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε τον έκανε ακόμα πιο ευαισθητοποιημένο και έτοιμο να προσφέρει με κάθε ευκαιρία. Ο Σωτήρης πλέον, εργάζεται ως οδηγός σχολικού λεωφορείου, λαμβάνοντας πολλή αγάπη από τα παιδιά για τα οποία μας μιλά κάθε φορά που μας επισκέπτεται. Ακόμα και σήμερα, έρχεται συχνά για να μας δεί, να μας εκφράσει την αγάπη του, δείχνοντας μας έτσι το μέγεθος της βοήθειας που πήρε από εμάς.

Φωτογραφία: ithacalaundry.gr

O Απολογισμός Της Ημέρας....

«Ο απολογισμός μιας ημέρας είναι θετικός. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι άνθρωποι που εξυπηρετούμε είναι πολλές και πολλές φορές μας δημιουργούν και ένα αίσθημα ματαίωσης. Παρόλα αυτά, η υποστήριξη των ατόμων, με το ελάχιστο δυνατό, όπως είναι τα καθαρά ρούχα, μέχρι κάτι πολύ μεγάλο, όπως το να διασφαλίσουμε την εύρεση εργασίας και την επανένταξη τους είναι κάτι το οποίο αποτελεί κινητήριο μοχλό για όλα τα μέλη της Ithaca. Βλέποντας την αλλαγή στη ζωή έστω και ενός ανθρώπου αντιλαμβανόμαστε ότι αξίζει κάθε δυσκολία στο ταξίδι μας μέχρι την επίτευξη του στόχου μας.»

Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει την Ithaca; Πώς μπορεί να γίνει εθελοντής;
«Στην Ithaca, κάθε υποστήριξη είναι ευπρόσδεκτη. Έστω ένα μικρό ποσό, μια μικρή δωρεά, μπορεί να φέρει μεγάλη αλλαγή στις ζωές αυτών των ανθρώπων μέσω της υποστήριξης που τους παρέχουμε. Ο εθελοντισμός είναι επίσης μια πολύ σημαντική υποστήριξη για εμάς. Από την πρώτη στιγμή, όταν η Ithaca μόνο με εθελοντές, η βοήθεια που λαμβάνουμε από τους ανθρώπους με αυξημένο το κοινωνικό αίσθημα προσφοράς είναι τεράστια για την καθημερινή μας λειτουργία! »

«Μια ημέρα ενός εθελοντή στην κινητή μονάδα της Ithaca ξεκινά με την άφιξη στο πεδίο δράσης. Ο εθελοντής βοηθά τους εργαζομένους με τις συνδέσεις του νερού, του ρεύματος και της αποχέτευσης. Έπειτα, ασχολείται με την καταγραφή των ατόμων που εξυπηρετούμε και την ταξινόμηση στα ρούχα που αυτοί έχουν φέρει. Μετά την καταγραφή ξεκινά το πλύσιμο των ρούχων και το στέγνωμα τους, καθώς και η παράδοση τους κατά την επιστροφή των ανθρώπων. Ωστόσο, στην Ithaca υπάρχουν πολλές δυνατότητες εθελοντισμού σε διαφορετικούς τομείς, όπως στο τομέα των social Media και του copywriting, στη Διοικητική υποστήριξη, στη φωτογραφία και στα βίντεο.»

SHARE