Madam C.J. Walker
Φωτογραφία: Getty Images/ideal image
MADAM C.J. WALKER

Η πρώτη αυτοδημιούργητη γυναίκα εκατομμυριούχος στις ΗΠΑ ήταν Αφροαμερικανή


H Madam C.J. Walker ήταν Αφροαμερικανή επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ακτιβίστρια.

Έγινε η πρώτη, αυτοδημιούργητη γυναίκα εκατομμυριούχος στις ΗΠΑ και μπήκε στο Ρεκόρ Γκίνες. Γεννήθηκε στη Λουιζιάνα με το όνομα Sarah Breedlove το 1867.

Η οικογένειά της ήταν ελεύθερη αλλά ως Ααφροαμερικανοί προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα σε μια περιοχή χτυπημένη από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Είχε μία αδελφή και 4 αδελφούς.

Η μητέρα της πέθανε από χολέρα και ο πατέρας της έφυγε έναν χρόνο αργότερα. Έτσι, ορφάνεψε μόλις στα 7 της. Μετακόμισε στο Μισισίπι με τη μία αδελφή της και έγινε υπηρέτρια.

Παντρεύτηκε στα 14 της τον 22χρονο Moses McWilliams για να ξεφύγει από την κακοποίηση που υπέστη από τον κουνιάδο της και έκαναν μια κόρη, την Lelia. Μόλις στα 20 της, έχασε τον σύζυγό της και έμεινε μόνη με ένα μωρό.

Ξαναπαντρεύτηκε άλλες δύο φορές, την τρίτη τον Charles Joseph Walker, έναν πωλητή διαφήμισης σε εφημερίδες που γνώρισε στο Σεντ Λούις και έγινε γνωστή ως Madam C. J. Walker.

Madam C.J. Walker
Φωτογραφία: Getty Images/ideal image

Ζούσε πλέον στο Μιζούρι με την οικογένειά της. Ήταν αποφασισμένη να βγάλει αρκετά χρήματα για να μορφώσει και να μεγαλώσει σωστά την κόρη της. Δούλεψε σαν πλύστρα αλλά και σαν τραγουδίστρια.

Άρχισε να υποφέρει από παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, όπως πιτυρίδα και απώλεια μαλλιών, λόγω της σκληρών προϊόντων που χρησιμοποιούσε, της κακής διατροφής και του σπάνιου πλυσίματος.

Τότε, άρχισε να μαθαίνει για την φροντίδα των μαλλιών από τα αδέλφια της που ήταν μπαρμπέρηδες. Ξεκίνησε για δουλεύει για μια πλούσια Αφροαμερικανή επιχειρηματία με προϊόντα περιποίησης μαλλιών, που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της.

Η Madam C. J. Walker (πήρε το «Madam» από τη γαλλική λέξη που παρέπεμπε σε μόδα και ομορφιά) ξεκίνησε να αναπτύσσει τη δική της σειρά προϊόντων και έτσι δημιούργησε τη δική της hair care επιχείρηση. Παράλληλα, ήταν κομμώτρια και πουλούσε καλλυντικές κρέμες με συνεργάτη τον σύζυγό της, που ήταν σύμβουλος στη διαφήμιση.

Madam C.J. Walker
Φωτογραφία: Getty Images/ideal image

Η ίδια πουλούσε τα προϊόντα της πόρτα-πόρτα, δείχνοντας στις μαύρες γυναίκες πώς να περιποιούνται και να στιλιζάρουν τα μαλλιά τους.

Μετακόμισαν σε διάφορα μέρη. Στην Πενσιλβανία άνοιξαν ένα ινστιτούτο ομορφιάς ενώ σαν σύμβουλος των Αφροαμερικανών γυναικών για την οικονομική της ανεξαρτησία, δημιούργησε εκπαιδευτικά προγράμματα με το «Walker System».

Έφτασε μέχρι τη Νέα Υόρκη, ανοίγοντας γραφείο και σαλόνι ομορφιάς στη γειτονιά του Χάρλεμ, όπου βρισκόταν ο πυρήνας της Αφροαμερικανικής κουλτούρας.

Στην Ινδιανάπολις, άνοιξε το Madam C. J. Walker Manufacturing Company, αγόρασε σπίτι και εργοστάσιο, ενώ άνοιξε σχολή ομορφιάς για να εκπαιδεύει τους εργαζόμενούς της, που ήταν κυρίως γυναίκες, ακόμη και σε υψηλές θέσεις. Αργότερα, πρόσθεσε και εργαστήριο για έρευνα. Σκοπός των προϊόντων ήταν η συντήρηση και ανάπτυξη των μαλλιών.

Η διαφήμιση, η προώθηση των προϊόντων και τα συχνά ταξίδια έκαναν τα προϊόντα της γνωστά σε όλες τις ΗΠΑ.

Μέχρι το 1917, είχε εκπαιδεύσει και δώσει δουλειά σε πάνω από 20.000 γυναίκες. Έδειξε στις μαύρες γυναίκες πώς να αποταμιεύουν, να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητες.

Πέθανε το 1919 από νεφρική ανεπάρκεια σε ηλικία 51 ετών αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη κληρονομιά και ιστορία που βοήθησε τις Αφροαμερικανές -και όχι μόνο- γυναίκες να προοδεύσουν και να διεκδικήσουν περισσότερα.

Η ζωή της έγινε σειρά από το Netflix με τίτλο «Self made» με πρωταγωνίστρια την Οκτάβια Σπένσερ.

SHARE