Marina Raphael
Η Marina Raphael
MARINA RAPHAEL

Marina Raphael: «Οι γυναίκες στην οικογένειά μου αποτελούσαν ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για μένα»


Με την πλούσια και σπουδαία κληρονομιά των Swarovski να βρίσκεται κυριολεκτικά αποτυπωμένη στο DNA της, η Marina Raphael εμπνεύστηκε από την αριστοτεχνία του ιστορικού οίκου και αποφάσισε να εξωτερικεύσει τη δημιουργικότητά της σε εκπληκτικές τσάντες-κομψοτεχνήματα.

Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα. Όπως τονίζει, οι γυναίκες της οικογένειάς της, δηλαδή η μητέρα της, Ανούσκα Ραφαήλ, και η γιαγιά της, Marina Giori Swarovski, αποτέλεσαν για εκείνη έμπνευση, ώστε να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία τη δική της πορεία. Η καταγωγή της μητέρας της, αντί να την τρομάξει, την πυροδότησε με επιπλέον δύναμη και ενέργεια, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, που ήταν από την αρχή υψηλές.

Το αποτέλεσμα; Ένα εκπληκτικό brand που φέρει το όνομά της και συνδυάζει τη μοντέρνα με τη διαχρονική φινέτσα. Κάθε τσάντα είναι μια ωδή στη διακριτική πολυτέλεια και ένας φόρος-τιμής στην κληρονομιά των Swarovski, αλλά και στις ελληνικές ρίζες της.

Πώς ήσασταν σαν παιδί; Το ίδιο δημιουργική και «ανήσυχη», όπως τώρα;

Θυμάμαι πολύ έντονα την παιδική μου ηλικία. Ήμουν ένα παιδί που είχα αισθητή καλλιτεχνική ύφεση και ενδιαφέρον για τη μόδα και τις καλές τέχνες. Το αγαπημένο μου μάθημα ήταν τα εικαστικά, καθώς μου προσέφεραν ελευθερία έκφρασης και δεν υπήρχαν τόσα «πρέπει και μη». Με διακατείχε μία αστείρευτη ενέργεια και όρεξη να ανακαλύπτω και να δημιουργώ διαρκώς. Μου άρεσε, επίσης, να καταπιάνομαι με διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες, όπως την κατασκευή χειροποίητων βραχιολιών από κρύσταλλα Swarovski, να αποτυπώνω διάφορες ιδέες μου σε χαρτί και να αφήνω τη φαντασία μου ελεύθερη. Ένα άλλο στοιχείο του χαρακτήρα μου, που ανέπτυξα από μικρή ήταν η αποφασιστικότητα, η επιμονή και η φιλοδοξία, καθώς, μέσα από την οικογένειά μου έμαθα πολύ νωρίς την σημασία της συνεχής εξάσκησης και προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων μου.

Μόλις 15 ετών, αποφασίσατε να μπείτε στον επαγγελματικό στίβο. Τι σας έσπρωξε να ξεκινήσετε τόσο νωρίς την καριέρα σας;

Καθ’ όλη την διάρκεια των σχολικών μου χρόνων με ενδιέφερε ιδιαίτερα η επίδοσή μου στα μαθήματα. Ενώ αναγνώριζα τη σημασία των θεωρητικών σπουδών, είχα περισσότερη κλίση προς τις πρακτικές, τεχνικές επιστήμες, καθώς θεωρούσα ότι είχα τη δυνατότητα να εφαρμόσω όλες τις γνώσεις που αντλούσα από παντού. Σαν χαρακτήρας, με εξέφραζαν περισσότερο η αμεσότητα και η αποτελεσματικότητα, αξίες που στη συνέχεια εφάρμοσα και στην ανέγερση της εταιρείας μου. Από την εφηβική μου ηλικία, ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη διοργάνωση events, πράγμα το οποίο αποτελούσε από τότε πάθος μου και ήμουν σίγουρη ότι επρόκειτο για τον επιχειρηματικό χώρο που ήθελα να ακολουθήσω και να αφιερωθώ. Ακόμη και σήμερα που σχεδιάζω και παράγω τσάντες, ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς μου εξακολουθεί να αποτελεί το κομμάτι της προώθησης, η διοργάνωση pop-up stores και κοινωνικών εκδηλώσεων. Πήρα την απόφαση να ξεκινήσω το επαγγελματικό μου ταξίδι σε νεαρή ηλικία γιατί αισθανόμουν ότι επιτέλους θα μπορούσα να βάλω το πάθος, μεράκι και την όρεξή μου για γνώση, σε ισχύ.

«Η μητέρα και η γιαγιά μου αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν κάποια από τα πιο έμπιστα πρόσωπά μου»

Μεγαλώνοντας, ποια πρόσωπα λειτούργησαν για εσάς ως πηγές έμπνευσης; Πού αναζητούσατε συμβουλές όταν συναντούσατε δυσκολίες;

Οι γυναίκες στην οικογένειά μου αποτελούσαν ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για μένα. Θαύμαζα την αυτοπεποίθηση, την κομψότητα, την γοητεία και την ανεπανάληπτη αισθητική τους. Η μητέρα και η γιαγιά μου αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν κάποια από τα πιο έμπιστα πρόσωπά μου, που με υποστηρίζαν καθ’ όλη την διάρκεια του επαγγελματικού μου βίου και φρόντιζαν να με συμβουλεύουν με ειλικρίνεια και αμεροληψία. Παρόλο τον πολύτιμο συμβουλευτικό τους ρόλο, δεν υπήρξαν ποτέ ανασταλτικός παράγοντας προς την εξέλιξη και εκμάθησή μου, αλλά με ενθαρρύναν να παίρνω τις δικές μου αποφάσεις, να ακολουθήσω, όπως έλεγαν, «το δικό μου δρόμο και να δώσω μορφή στα όνειρά μου». Μου υπενθύμιζαν να διατηρώ δυνατό χαρακτήρα και να πιστεύω στις δυνατότητες μου και να μην επηρεάζομαι αρνητικά από οποιαδήποτε κριτική.

Πώς έγινε η στροφή στο fashion design;

Οι σπουδές μου στο Kings College στο Λονδίνο, μου άνοιξαν δίοδο να ασχοληθώ με το τομέα της μόδας. Εξακολουθούσα να έχω αξιοσημείωτη επίδοση και εκτίμηση προς τα πιο πρακτικά μαθήματα, ενώ σκοπός μου καθορίστηκε η εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη, πράγμα το οποίο αποτέλεσε και έναν από τους πυλώνες πάνω στους οποίους «γεννήθηκε» η εταιρεία Marina Raphael. Η επιλογή μου να ασχοληθώ με το αξεσουάρ ήρθε σχεδόν φυσικά, καθώς ανέκαθεν το θεωρούσα αναπόσπαστο και αγαπημένο κομμάτι της ντουλάπας όλων, χωρίς περιορισμούς και στερεότυπα. Παρά τον θαυμασμό και τη βαθιά αγάπη μου για την οικογενειακή επιχείρηση Swarovski, η πλεύση μου είχε προορισμό τον θαυμαστό κόσμο της μόδας και ένιωθα έτοιμη να δεχτώ κάθε είδους πρόκληση στο διάβα μου!

Η σπουδαία κληρονομιά των Swarovski πώς διαμόρφωσε τη φιλοσοφία σας περί αισθητικής, μεγαλώνοντας, και πώς σας επηρεάζει σαν σχεδιάστρια;

Θεωρώ πως η προσοχή στην κατασκευή και στη λεπτομέρεια στην κάθε δημιουργία, αξίες που η εταιρεία Swarovski πρεσβεύει εδώ και 120 χρόνια, με βοήθησαν να διαμορφώσω την φιλοσοφία του brand μου. Η εταιρεία πολυτελών κρυστάλλων ξεχωρίζει για το πρωτοποριακό πνεύμα και τη διαρκή αναβάθμιση που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Το προσεκτικό, σχεδόν «αψεγάδιαστο», κόψιμο ενός κρυστάλλου, έθεσε παρόμοια υψηλά στάνταρ και για την εταιρεία μου. Έμαθα να εκτιμώ το κομμάτι της τεχνογνωσίας και του μόχθου πίσω από κάθε σχέδιο και στάδιο δημιουργίας ενός μοναδικού αξεσουάρ. Εστίασα στη δομή, στη δημιουργικότητα, στην ποιότητα και στο μινιμαλισμό. Ήθελα να δημιουργήσω μία συλλογή τόσο ξεχωριστή, όσο το άτομο που θα τη φορά. Όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε να λείπει μία δόση κρυστάλλου σχεδόν σε κάθε τσάντα, ενισχύοντας τη λάμψη του κατόχου του. Ένα «στολίδι» για τον καθένα!

Η Marina Raphael εμπνέεται και από την ελληνική κληρονομιά της όταν σχεδιάζει τις υπέροχες τσάντες της

Έχετε τονίσει πολλές φορές ότι οι γυναίκες στην οικογένειά σας σάς έχουν εμπνεύσει. Ποια χαρακτηριστικά τους βλέπετε στο εαυτό σας;

Διακρίνω στον εαυτό μου πολλά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα του χαρακτήρα μου, που έχω υιοθετήσει από τα αγαπημένα μου γυναικεία πρότυπα. Πρόκειται για δυναμικές παρουσίες που είχαν πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία ενός αρμονικού οικογενειακού περιβάλλοντος, χωρίς όμως να θυσιάσουν τα δικά τους όνειρα και φιλοδοξίες. Παρόμοια και για μένα, η σημασία της οικογένειας αποτελεί ύψιστη, αλλά δεν αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο για το πάθος μου για εργασία. Επιπλέον, εμφανή χαρακτηριστικά είναι σαφώς η επιμονή, η θέληση και η όρεξη για δουλειά.

Η ελληνική κληρονομιά σας πώς διαφαίνεται μέσα από τα σχέδιά σας;

Η περηφάνεια για την ελληνική κληρονομιά μου είναι έκδηλη από πολλούς παράγοντες. Ο πατέρας μου, Γιώργος Ραφαήλ-Βογιατζάκης, έχει καταγωγή από δύο ιστορικά νησιά: την υπερήφανη Κρήτη και την μοναδική Ύδρα, ανέπτυξα από μικρή ενδιαφέρον για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Στο σχολείο είχα «δίψα» να συλλέξω παραπάνω πληροφορίες για την αρχαιολογία, τις ελληνικές τέχνες, τα ήθη και έθιμα του ελληνικού λαού, ενώ μεγαλώνοντας άρχισα να επηρεάζομαι και να εμπνέομαι, όχι μόνο στο καλλιτεχνικό κομμάτι, αλλά και στο κομμάτι της προσωπικής έκφρασης. Είμαι λάτρης αυτής της αιώνιας καλαισθησίας και κομψότητας που ανατρέχουν πίσω στα αρχαία χρόνια και κυριαρχούν μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Συνεπώς, η αποστολή μου επιδόθηκε στη δημιουργία ενός αξεσουάρ που μένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, που εκθειάζει τον ελληνικό πλούτο και ανατίθεται στα έμπιστα χέρια της επόμενης γενιάς. Στα σχέδιά μου μπορεί κανείς να παρατηρήσει διάφορες επιρροές από τον κόσμο της αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και διακοσμητικής, ενώ το ελληνικό φυσικό τοπίο δεσπόζει σε όλο του το μεγαλείο, όπως οι απέραντες ξανθιές αμμουδιές και τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, που αντικατοπτρίζουν ένα είδος φυσικής και ατημέλητης ομορφιάς.

Η σχεδιάστρια με μια από τις τσάντες της συλλογής της

Σας άγχωσε ποτέ το γεγονός ότι, λόγω του ονόματός σας, οι προσδοκίες του κοινού θα ήταν ιδιαίτερα υψηλές;

Όταν ξεκίνησα ήταν επόμενο να με διακατέχουν συναισθήματα άγχους και αμφιβολίας, καθώς στο άκουσμα της Swarovski καταγωγής μου, ο κόσμος είχε θέσει εξαρχής υψηλές προσδοκίες και ήταν προσωπική μου ευθύνη να ανταποκριθώ και με το παραπάνω. Κατανόησα, ότι έπρεπε να «τιμήσω» το όνομα της οικογένειάς μου στο ύψιστο των δυνατοτήτων μου και τότε ήταν που αναδύθηκε η ιδέα μιας συνεργασίας, που θα έδινε μία νέα καλλιτεχνική πνοή και για τις δύο πλευρές, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελούσε και φόρο τιμής στο 120 χρόνια της Swarovski. Με τον καιρό, συνειδητοποίησα πως, ακριβώς χάρη στα υψηλά στάνταρ της τελειότητας και πολυτέλειας που έθεσαν οι πρόγονοί, κατάφερα να ανεβάσω το πήχη για την εταιρεία Marina Raphael και να βάλω τα δημιουργικά μου γρανάζια σε παραγωγική χρήση. Όραμα μου ήταν να παραδειγματιστώ και να δημιουργήσω ένα δικό μου έργο, καθώς αναζητούσα τη δημιουργική ελευθερία για την παραγωγή ενός νεωτερικού προϊόντος που θα αντιπροσωπεύει την δική μου προσωπική αισθητική.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη δική σας σχεδιαστική φιλοσοφία;

Θέλησα από τα πρώιμα στάδια να εφαρμόσω και να υλοποιήσω τις φιλοσοφίες της βιωσιμότητας, της πρακτικότητας και της δεξιοτεχνίας. Όλες οι τσάντες κατασκευάζονται χειροποίητα στη Φλωρεντία, από έμπειρους μικροτεχνίτες, χάρη στους οποίους οι δημιουργίες μας παίρνουν σάρκα και οστά. Με γνώμονα την άψογη εκτέλεση και ύψιστη ποιότητα, αλλά και την εφαρμογή μίας «φιλικής» προς το περιβάλλον πολιτικής, δίνεται συνεχώς βαρύτητα στην εφεύρεση καινοτόμων τρόπων παραγωγής. Επιλέγοντας μικρές ποσότητες δερμάτινων υλικών κορυφαίας ποιότητας, όπως napa, suede και οικολογικό μαλλί, προσδίδουμε βιοδιασπώμενες ιδιότητες στα προϊόντα μας.

Επηρεαζόμενη με μέτρο από τις «εφήμερες» τάσεις της βιομηχανίας της μόδας, ανέπτυξα μία ισορροπία μεταξύ μινιμαλισμού και μαξιμαλισμού, με σκοπό να καλύψω τις ανάγκες ενός ευρέως καταναλωτικού κοινού. Η κάθε σεζόν παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μίας συγκεκριμένης θεματικής, παρεκκλίνοντας από πιο περίτεχνα prints και πατρόν, σε πιο απλοϊκές γραμμές και αποχρώσεις. Παρομοίως τα κρύσταλλα που χρησιμοποιούνται, ποικίλλουν από μεγάλες επιφάνειες για ένα πιο statement look, μέχρι σε πιο μικρές λεπτομέρειες για μια πιο διακριτική δόση sparkle.

«Επηρεαζόμενη με μέτρο από τις "εφήμερες" τάσεις της βιομηχανίας της μόδας, ανέπτυξα μία ισορροπία μεταξύ μινιμαλισμού και μαξιμαλισμού»

Τι κάνει μια τσάντα τέλεια;

Η τελειότητα στο κόσμο της Marina Raphael καθορίζεται από μία σειρά παραγόντων. Ξεκινάει από ένα πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο σχέδιο, που ωστόσο καθίσταται λειτουργικό. Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να επιτευχθεί κορυφαία ποιότητα όλων των απαραίτητων υλικών, μέσα στα ηθικά και βιώσιμα πλαίσια που ακολουθεί η εταιρεία, για την εξασφάλιση ενός διαχρονικού προϊόντος. Κάθε τσάντα θα πρέπει να «γεμίζει» τον κάτοχο της με αυτοπεποίθηση και να απογειώνει τη συνολική του εμφάνιση. Για μένα, κάθε κομμάτι συλλογής αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα εμπορικό υποκατάστατο, πρόκειται για ένα αντικείμενο που αντιπροσωπεύει την αισθητική και την πηγή έκφρασης του καθενός.

Για ποια γυναίκα σχεδιάζετε; Ποια είναι η μούσα σας;

Η μούσα μου είναι ο άνθρωπος του σήμερα. Ένα σύγχρονο άτομο που αναζητά τρόπους να ξεχωρίζει μέσα σε ένα μοντέρνο τρόπο ζωής, χωρίς να θυσιάζει τη λειτουργικότητα και την πρακτικότητα που τον εξυπηρετούν στο καθημερινό πρόγραμμά του. Αισθάνεται άνετα στο σώμα του, έχει τη δική του φωνή και δεν φοβάται να την χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί τα πιστεύω του. Παρεκκλίνει από τις τάσεις της βιομηχανίας και βασίζεται στη προσωπική του αισθητική και στιλ. Διακατέχεται από αυτοπεποίθηση και δυναμισμό και βρίσκεται σε ένα ταξίδι συνεχούς αυτοβελτίωσης, ώστε να είναι η καλύτερη version του εαυτού του.

«Η μούσα μου είναι ο άνθρωπος του σήμερα»

Πείτε μου 3 γυναίκες που θεωρείτε είδωλα του στιλ και θαυμάζετε για την αισθητική τους.

Πιστεύω θερμά ότι κάθε γυναίκα είναι το δικό της είδωλο του στιλ. Μία από τις γυναίκες που θαυμάζω γι' αυτό είναι σίγουρα η Giovanna Englbert, που με τόσα χρόνια στον χώρο της μόδας έχει διαμορφώσει τη δική της κομψή και διαχρονική αισθητική και αισθάνομαι πολύ περήφανη για την ανερχόμενη συνεργασία μας. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και την Olivia Palermo, λαμπρή επιχειρηματία με τον δικό της προσωπικό influential στιλ, η οποία έχει στηρίξει πολλές φορές τις δημιουργίες μου. Άλλος ένας άνθρωπος, ιδιαίτερα σημαντικός για την καλαισθησία και την ειλικρίνειά του, είναι αδιαμφισβήτητα η μητέρα μου. Μέσα από το brand μου δεν επιθυμώ να διακρίνω κανέναν, καθώς απευθύνομαι σε όλες τις γυναίκες που δεν φοβούνται να είναι ο εαυτός τους!

Οι κανόνες που τηρείτε ευλαβικά στο καθημερινό ντύσιμο;

Το ντύσιμό μου εξαρτάται συνήθως από την περίσταση. Στις ώρες που βρίσκομαι στο γραφείο, απαραίτητα στοιχεία για μένα είναι η άνεση, η ελευθερία κίνησης και η «απλή κομψότητα», όπως μου αρέσει να την χαρακτηρίζω. Ωστόσο σε βραδινές εξορμήσεις μου, έχω την δυνατότητα να αφεθώ πιο ελεύθερη στις επιλογές μου για μία πιο glamorous εμφάνιση, που αποτελείται κυρίως από boho επιρροές, με μία δόση λάμψης από τα αγαπημένα μου κοσμήματα Swarovski.

Κάδρο από την καμπάνια του brand

Ποια είναι τα 5 καλλυντικά/προϊόντα περιποίησης που βρίσκει κανείς στο νεσεσέρ σας;

Μου αρέσει να διατηρώ το μακιγιάζ μου όσο το δυνατόν πιο απλό και ελαφρύ, ενώ πολλές φορές προτιμώ να επιλέγω ένα makeup-free look. Σαν Ελληνίδα ambassador της εταιρείας καλλυντικών Vichy, δίνω ιδιαίτερη προσοχή στο κομμάτι του skincare και τα προϊόντα τους βρίσκονται πάντα στο νεσεσέρ μου! Τα αγαπημένα μου προϊόντα που χρησιμοποιώ είναι το Ενυδατικό Booster Προσώπου Mineral 89, το Mineralblend Foundation με υδάτινη βάση, το Naturalblend Lip Balm με χρώμα για εντατική θρέψη, Aqualia Thermal ενυδατική κρέμα νύχτας και μάσκα 2 σε 1 και το Dermablend color correcting Concealer.

Ποιο είναι το motto σας;

Το motto που μου αρέσει να ακολουθώ στον εργασιακό τομέα είναι «το βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι το πάθος», καθώς θεωρώ ότι κάθε στόχος μπορεί να επιτευχθεί όταν η κινητήρια δύναμη είναι η αγάπη σου για κάτι και δεν το κάνεις «μηχανικά». Αποτελεί ένα ρητό που προσπαθώ να εφαρμόζω στην καθημερινότητά μου με «ευλάβεια».

SHARE