Mary Ann Bevan: Η πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο
Mary Ann Bevan: Η πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο/Φωτογραφία: Getty/ideal images
TRUE STORY

Mary Ann Bevan: Η τραγική ιστορία της «πιο άσχημης γυναίκας του κόσμου»


Την ονόμασαν «την πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο» και έγινε γνωστή από τις συμμετοχές της σε τσίρκο λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισής της.

Η Mary Ann Bevan γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 20 Δεκεμβρίου του 1874. Ήταν μια όμορφη μελαχρινή γυναίκα που μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια μαζί με τα επτά αδέλφια της. Εργαζόταν ως νοσοκόμα και σε ηλικία 29 ετών, το 1902, παντρεύτηκε τον μανάβη Thomas Bevan, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Δυστυχώς το 1914 ο σύζυγός της πέθανε ξαφνικά με την ίδια να προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της πια τα τέσσερα παιδιά της.

Λίγο πριν τον θάνατο του συζύγου της, η 32χρονη Mary Ann Bevan άρχισε να έχει προβλήματα υγείας. Αντιμετώπιζε μια σπάνια ασθένεια, την ακρομεγαλία. Mία σπάνια ορμονική πάθηση που απορρέει από υπερβολική παραγωγή αυξητικής ορμόνης (GH). Η πλεονάζουσα αυξητική ορμόνη προκαλεί την υπέρμετρη ανάπτυξη σε οστά και μαλακούς ιστούς του σώματος. Η ακρομεγαλία επηρεάζει κυρίως τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο και αφορά συνήθως μέσης ηλικίας ενήλικες.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της άλλαξαν, τα χέρια και τα πόδια της πρήστηκαν, η φωνή της βράχνιασε και η Mary Ann Bevan έμοιαζε περισσότερο με άνδρα παρά με γυναίκα. Είχε πολλούς πονοκεφάλους, κακή όραση και πόνο στις αρθρώσεις. Την εποχή εκείνη οι γιατροί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι είχε και μέρα με την μέρα η ομορφιά αυτής της γυναίκας άρχισε να χάνεται.

Φωτογραφία: Getty/Ideal images

Ολο αυτό επηρέασε την ζωή της κα η Mary Ann Bevan αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά της. Όταν έμαθε για έναν διαγωνισμό με χρηματικό έπαθλο για την «πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο» δεν το σκέφτηκε καν. Ηταν η μόνη της ελπίδα για να έχει ένα εισόδημα και να προσφέρει στα παιδιά της μόρφωση και τα απολύτως αναγκαία. Και όντως «κέρδισε».

Σύντομα ήρθαν προτάσεις από ιδιοκτήτες παραστάσεων και τσίρκων για να ενταχθεί με τα υπόλοιπα «φρικιά» επί πληρωμή. Η Mary Ann Βevan άρχισε να γίνεται γνωστή στη χώρα της και όλοι πήγαιναν στο τσίρκο που έκανε περιοδεία σε όλη την Αγγλία για να δουν την πιο άσχημη γυναίκα του κόσμου. Επρεπε να φοράει άσχημα ρούχα και κυρίως ανδρικά, μεγαλύτερα παπούτσια για να τονίζεται ακόμα περισσότερο η άσχημη εμφάνισή της.

Το 1920 μετακόμισε στην Αμερική, πάρολο που τα παιδιά της συνέχισαν να πηγαίνουν σχολείο στην Αγγλία, και συνέχισε να εργάζεται σε τσίρκο που έκαναν σόου για «φρικιά», δηλαδή ανθρώπους με νανισμό, που είχαν δυσμορφίες στο πρόσωπο, σιαμαίους και γενικότερα όσους είχαν ασυνήθιστη εμφάνιση. H Mary Ann Bevan ήταν τόσο γνωστή για την ασχήμια της που μέχρι και το περιοδικό Time την έκανε άρθρο. Μέχρι το 1923 είχε καταφέρει να βγάλει 20 χιλιάδες λίρες, ποσό ισοδύναμο με μισό εκατομμύριο λίρες σημερινές. Το ψυχολογικό τίμημα όμως ήταν πολύ μεγαλύτερο για την Mary Ann Bevan.

Το 1927 η Μary Ann Bevan έγινε η ασθενής ενός διακεκριμένου Αμερικανού νευροχειρουργού, του Harvey Cushing, ο οποίος έστειλε μια αυστηρή επιστολή στο περιοδικό Time για το άρθρο που είχε κάνει για την πιο άσχημη γυναίκα του κόσμου. Ουσιαστικά εξηγούσε πως η άτυχη γυναίκα υπέφερε από την σπάνια πάθηση της ακρομεγαλίας και πως ένα έγκριτο περιοδικό σαν εκείνο δεν έπρεπε να την αντιμετωπίσει τόσο ταπεινωτικά.

H μητέρα τεσσάρων παιδιών πέθανε τελικά το 1933, σε ηλικία 59 ετών και τάφηκε στην Αγγλία όπως είχε ζητήσει. Κατάφερε με τα λεφτά που έβγαλε να στείλει τα παιδιά της σε ένα καλό σχολείο στην Αγγλία. Εργάστηκε σε γνωστά τσίρκο της εποχής ως η πιο άσχημη γυναίκα του κόσμου, αλλά ουσιαστικά ήταν η πιο όμορφη καθώς έκανε τα πάντα για να προσφέρει στα παιδιά της μόρφωση και μια αξιοπρεπή ζωή.

Δείτε το βίντεο:

Το 2000 η γνωστή εταιρία Hallmark Cards χρησιμοποίησε στην Αγγλία το πρόσωπο της Mary Αnn Bevan για γενέθλια κάρτα που έκανε ένα ταπεινωτικό συνειρμό με τα ραντεβού στα τυφλά. Μετά από αντιδράσεις και την παρέμβαση ενός Δανού γιατρού, η κάρτα αποσύρθηκε.

SHARE