H Χίλαρι και ο Μπιλ Κλίντον
«Χίλαρι»: Η γυναίκα που την ξέρουν όλοι με το μικρό της όνομα/ Φωτογραφία: Hulu
HILLARY

Η Χίλαρι Κλίντον προσπαθεί να πει τη ζωή της μέσα σε 252 λεπτά -Η γυναίκα που όλοι ξέρουν με το μικρό της όνομα έγινε ντοκιμαντέρ


Ανήκει στους ανθρώπους που δε χρειάζεται να αναφέρεις το επίθετό τους για να καταλάβεις για ποιον μιλάς. Αρκεί να πεις «Χίλαρι» και η σύνδεση γίνεται άμεσα. Μιλάμε για την πρώτη γυναίκα που κατάφερε να πάρει το χρίσμα των δημοκρατικών και να χάσει τελικά το 2016 από τον νυν Πρόεδρο των Η.Π.Α. Ντόλαντ Τραμπ. Τη σύζυγο του Μπιλ, πρώην FLOTUS και μια από τους πιο καταξιωμένους πολιτικούς του 21ου αιώνα. Τη Χίλαρι Κλίντον.

Θέλοντας λοιπόν να αποτυπώσει την πορεία της στην οθόνη σε 252 λεπτά, η Χίλαρι Κλίντον ένωσε τις δυνάμεις της με τη σκηνοθέτη Nanette Burstein και κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό τη σειρά-ντοκιμαντέρ «Hillary», μέσα από την πλατφόρμα Hulu, με μότο «Who do she thinks she is». Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο Sundance Film Festival, προβλήθηκε στην πρόσφατη Berlinale και στις 4 Μαρτίου έγινε και η επίσημη πρεμιέρα του στη Νέα Υόρκη. «Σκέφτηκα ή τώρα ή ποτέ. Δεν είχα βάλει υποψηφιότητα για κάτι. Οπότε σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να πω την ιστορία μου» είπε η Χίλαρι Κλίντον σε συνέντευξη τύπου.

Αρχικός στόχος του ντοκιμαντέρ ήταν να αξιοποιηθούν τα αρχεία βίντεο από την προεκλογική καμπάνια της Κλίντον στην προσπάθειά της να στεφθεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α. το 2016 -κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Το φιλμ, ωστόσο, εμπλουτίστηκε με αρχεία από την παιδική της ηλικία και συνεχίζει, εξιστορώντας την πορεία της ως άξια δικηγόρος, απόφοιτη του Γέιλ (όπου γνώρισε τον σύζυγό της, Μπιλ Κλίντον), την έναρξη της πολιτικής της καριέρας και την πορεία της ως Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α. (με τα απανωτά σκάνδαλα κατά την προεδρία του συζύγου της, τη δεκαετία του ‘90).

Φυσικά, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, εκείνο του Μπιλ Κλίντον και της Μόνικα Λεβίνσκι. Παραδέχεται ότι η κόρη της, Τσέλσι, ήταν αυτή που κατάφερε τελικά να σώσει τον γάμο των γονιών της.

Και φτάνει στις αρχές του 21ου αιώνα, την ήττα της από τον Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη της προσπάθεια να πάρει το χρίσμα από το δημοκρατικό κόμμα, την πετυχημένη πορεία της ως Υπουργός Εξωτερικών και τελικά την ήττα της από τον Ντόλαντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016. Μιλώντας στην press conference της Berlinale, η Χίλαρι είπε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη να σκεφτεί ποια ακριβώς είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω της ως πολιτικός «Δεν κοιτάω πίσω, ακόμα κοιτάω μπροστά. Πάντα αναρωτιέμαι ποιο είναι το επόμενο βήμα».

Στο ντοκιμαντέρ, η Χίλαρι Κλίντον μιλά ειλικρινά για τη σεξιστική αντιμετώπιση πολλών συναδέλφων της, την οποία έπρεπε να υπομείνει στην αρχή της καριέρα της, ενώ παραδέχεται ότι έπρεπε να γίνει σκληρή και να μην παραδέχεται ποτέ δημόσια όταν κάτι την πλήγωνε.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που μιλάνε για την πολιτικό κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, συναντάμε και τον σύζυγό της, αλλά και τον πρώην Πρόεδρο των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα. 

Μιλώντας στην DW, η σκηνοθέτης αναφέρει ότι η ταινία «Αφορά μια γυναίκα που μονοπώλησε σε απίθανο βαθμό την αμερικανική ιστορία, την οποία η κοινή γνώμη και μείωσε και δόξασε. Ουσιαστικά, η ταινία προσπαθεί να αποδομήσει και να κατανοήσει ποιος είναι στην πραγματικότητα αυτός ο άνθρωπος, από που προέρχονται όλες οι φήμες που ακούγονται γύρω από το όνομά του και ποια είναι τελικά η αλήθεια».

https://www.instagram.com/p/B7J41nqFx60/

Η ίδια πρόσθεσε ότι ήταν δική της ιδέα να κάνει την ταινία περισσότερο βιογραφική, πείθοντας μια σκεπτική Κλίντον ότι ένα τέτοιο πρότζεκτ θα συνείσφερε σημαντικά στην ιστορία του φεμινισμού και της πολιτικής των Η.Π.Α. «Ασχολείται με τα κοινά για πάνω από 30 χρόνια και έχει συμβάλλει στο να ξεπεραστούν τα όρια όσων οι γυναίκες επιτρέπονταν να κάνουν μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Έχει προσπαθήσει να αναλάβει ρόλους τους οποίους αναλαμβάνουν κυρίως άντρες και αυτό πολλές φορές κάνει πολλούς να νιώθουν αμήχανα» πρόσθεσε η σκηνοθέτης.

https://www.instagram.com/p/B5LAgeLpf2t/

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ οι απόψεις για την εικόνα που προσπαθεί να διαμορφώσει για το πρόσωπο της Χίλαρι Κλίντον διίστανται. Ακούστηκε η άποψη ότι δεν μπορεί να αλλάξει την άποψη που κάποιος μπορεί να έχει ήδη διαμορφώσει για το πρόσωπό της, άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ίσως και να διαμορφώνει ένα περισσότερο «αγνό» προφίλ για την Κλίντον. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί γυναίκα που έχει περάσει προδοσίες και ήττες, καταφέρνοντας παράλληλα να αναρριχηθεί ψηλά στην πολιτική σκάλα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να φτάσει στο τελευταίο σκαλί της καταξίωσης. Ένα πρόσωπο που λογικό είναι να έχει (δίκαια ή άδικα) φανατικούς οπαδούς και φανατικούς πολέμιους.

SHARE