Έχει χαρακτηριστεί ως «υπερτροφή» λόγω της αντιοξειδωτικής του δύναμης κι έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στο χώρο της γαστρονομίας και της υγιεινής διατροφής. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ανάρπαστο στη Δύση και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Η αλήθεια είναι πως η ιστορία ξεκινάει από την αρχαιότητα, αφού ήδη από την κινέζικη μυθολογία αναφέρεται ως ελιξίριο αθανασίας, ενώ οι αρχαίοι Σπαρτιάτες λέγεται πως το έτρωγαν πριν από τη μάχη ώστε να ενισχύσουν τον οργανισμό τους.
Το μαύρο σκόρδο παράγεται από το λευκό, έχει όμως διπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη και βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόληψη, την αποκατάσταση βλαβών στον οργανισμό μας και την αναστολή της γήρανσης. Στη γεύση όμως δεν έχει καμία σχέση με το λευκό. Θα λέγαμε ότι μοιάζει με αποξηραμένο δαμάσκηνο, είναι γλυκό και με καπνιστό άρωμα, ενώ στο τέλος αφήνει μια ελαφριά επίγευση λευκού σκόρδου που εξαφανίζεται.