Τζασίντα Άρντερν
Φωτογραφία: AP Images
WOMEN ON TOP

Έρευνα: Οι χώρες με γυναίκες επικεφαλής είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του Covid 19


Οι χώρες με επικεφαλής γυναίκες είχαν «συστηματικά και σημαντικά καλύτερα» αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του Covid-19, αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian.

Ηγέτιδες όπως η Angela Merkel της Γερμανίας, η Jacinda Ardern της Νέας Ζηλανδίας, η Mette Frederiksen της Δανίας, η Tsai Ing-wen της Ταϊβάν και η Sanna Marin της Φινλανδίας, έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν πάνω τους τα φώτα των Μέσων Ενημέρωσης, όχι όμως και την προσοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων 194 χωρών, που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Έρευνας για την Οικονομική Πολιτική και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, υποδηλώνει ότι η διαφορά είναι πραγματική και «μπορεί να εξηγηθεί από την πρόληψη και τις συντονισμένες δράσεις» που υιοθέτησαν οι ηγέτιδες.

Άγκελα Μέρκελ/Φωτογραφία: AP Images

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι γυναίκες επικεφαλής αντέδρασαν πιο γρήγορα και αποφασιστικά στο ενδεχόμενο πιθανών θανάτων», δήλωσε η Supriya Garikipati, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, η οποία μαζί με την Uma Kambhampati από το Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ ηγήθηκαν της έρευνας.

«Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, οι γυναίκες επέλεξαν το lockdown νωρίτερα από τους άνδρες ηγέτες σε χώρες με παρόμοια κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις, σίγουρα βοήθησε να σωθούν ζωές, όπως αποδεικνύεται από τον σημαντικά χαμηλότερο αριθμό θανάτων».

Μεταξύ του συνόλου των δεδομένων που εξετάστηκαν ήταν το ΑΕΠ, ο συνολικός πληθυσμός, η πυκνότητα του πληθυσμού και το ποσοστό των ηλικιωμένων κατοίκων, καθώς και οι ετήσιες κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας, το πόσο ανοιχτή είναι η χώρα στα ταξίδια και το επίπεδο ισότητας των φύλων στην κοινωνία γενικότερα.

Δεδομένου ότι μόνο σε 19 από τις σχεδόν 200 χώρες ήταν οι γυναίκες επικεφαλής, οι δύο ερευνήτριες πήραν τις λεγόμενες «κοντινότερες γειτονικές χώρες» για να αντισταθμίσουν το μικρό μέγεθος δείγματος, συνδυάζοντας τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και το Μπαγκλαντές με τη Βρετανία, την Ιρλανδία και το Πακιστάν οι οποίες έχουν άνδρες επικεφαλής.

SHARE