Ολίβια Ντε Χάβιλαντ
Ολίβια Ντε Χάβιλαντ/Φωτογραφία: AP Images
ΟΛΙΒΙΑ ΝΤΕ ΧΑΒΙΛΑΝΤ

Ολίβια Ντε Χάβιλαντ: «Είναι βαρετό να παίζεις κακά κορίτσια»


Η ηθοποιός Ολίβια Ντε Χάβιλαντ, η τελευταία σταρ της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, έφυγε από τη ζωή στον ύπνο της σε ηλικία 104 ετών, στην κατοικία της στο Παρίσι, σηματοδοτώντας το τέλος μια ολόκληρης εποχής.

Γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1916, η Ολίβια Μαίρη Ντε Χάβιλαντ, όπως ήταν το πλήρες όνομα της, στο Τόκιο από Βρετανούς γονείς, τον δικηγόρο Ουόλτερ Ντε Χάβιλαντ και την ηθοποιό Λίλιαν Αυγούστα Ρουζ.

Στη μακρά καριέρα της τιμήθηκε δυο φορές με Όσκαρ κι έγινε διάσημη με τον ρόλο της γλυκιάς Μέλανι στην επική ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» -σε αυτή όμως την ταινία έχασε το χρυσό αγαλματίδιο από τη συμπρωταγωνίστριά της Χάτι ΜακΝτάνιελ, που ήταν και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε Βραβείο Όσκαρ.

Οι γονείς της χώρισαν όταν η Ολίβια ήταν τριών ετών κι έτσι βρέθηκε με την μητέρα και την αδελφή της την Τζόαν, στην Σαρατόγκα της Καλιφόρνια. Ο πατέρας της Ολίβια επέστρεψε στο Τόκιο όπου και παντρεύτηκε τη Γιαπωνέζα οικονόμο του.

Στη Σαντορίνη, μαθαίνει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς/Φωτογραφία: AP Images

Το 1925 η μητέρα της παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Τζορτζ Μ. Φοντέιν, ο οποίος επέβαλε αυστηρούς κανόνες στις θετές κόρες του. Με την αδερφή της, η Ολίβια βρισκόταν συνεχώς σε κόντρα και οι διαμάχες τους αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης στο Χόλιγουντ επί δεκαετίες. Οι δυο αδελφές είχαν κακές σχέσεις από παιδιά και όταν η Τζόαν αποφάσισε να γίνει ηθοποιός, η μητέρα τους της απαγόρευσε να χρησιμοποιεί το επίθετο ντε Χάβιλαντ, γιατί έτσι ήταν ήδη γνωστή η αδερφή της. Το 1942 και οι δυο ήταν συνυποψήφιες για Όσκαρ, το οποίο τελικά κέρδισε η Τζόαν. Η Ολίβια αναφώνησε «το πήραμε», πράγμα που δεν άρεσε καθόλου στην νικήτρια, η οποία μάλιστα αρνήθηκε να δεχτεί τα συγχαρητήριά της. Ακολούθησαν πικρόχολα σχόλια από την Τζόαν, που αρκετές φορές μιλούσε άσχημα για εκείνη και δη δημόσια. Η Ολίβια είχε προσπαθήσει να τα βρουν, όμως η Τζόαν ως το τέλος της παρέμενε αρνητική.

Φωτογραφία: Getty Images Ideal Image
Mε τη Βίβιαν Λι/Φωτογραφία: AP Images

Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών ξεκίνησε η πορεία προς την κορυφή για την Ολίβια, όταν ενώ ακόμη φοιτούσε στη δραματική σχολή, επιλέχθηκε να ερμηνεύσει το ρόλο της Ερμίας στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, που ανέβαινε σε θέατρο της Καλιφόρνια. Την ίδια χρονιά, το 1935, η Warner Bros χρηματοδότησε τη μεταφορά του θεατρικού στη μεγάλη οθόνη κι η Ντε Χάβιλαντ βρέθηκε να ερμηνεύει ξανά τον ίδιο ρόλο, αυτή τη φορά στη μεγάλη οθόνη. Ακολούθησε ένα χρυσό συμβόλαιο με το στούντιο και μια σειρά οκτώ ταινιών στις οποίες έπαιξε πλάι στον μεγάλο σταρ της εποχής, Έρον Φλιν. Πολλοί τότε θεωρούσαν πως ήταν και ζευγάρι στη ζωή, όμως αυτό δεν ήταν αλήθεια αν και η νεαρή Ολίβια έτρεφε έναν κρυφό θαυμασμό για τον παρτενέρ της, τον οποίο όμως δεν είχε ποτέ εκφράσει ανοιχτά. Κι ο ίδιος όμως παραδέχτηκε αργότερα ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της, όμως ήταν παντρεμένος την περίοδο που τη γνώρισε κι έτσι τελικά ποτέ κανείς από τους δυο δεν έκανε την πρώτη κίνηση.


Φωτογραφία: AP Images

Η Ντε Χάβιλαντ όμως ήταν δυσαρεστημένη από τη Warner Bros, όπως και η φίλη της, η σπουδαία ηθοποιός Μπέτι Ντέιβις, που είχε προσπαθήσει να σπάσει χωρίς επιτυχία το συμβόλαιό της το 1937. Εκείνη όμως το 1943 έκανε μια τολμηρή κίνηση για την εποχή: πήγε το στούντιο στα δικαστήρια και κατάφερε να αποδεσμευτεί, γεγονός που της χάρισε μια σειρά επιτυχημένων ταινιών και δύο Όσκαρ για τις ταινίες «Δωσ′ μου πίσω το παιδί μου» το 1946 και «Η κληρονόμος» το 1949. Της άρεσε άλλωστε να παίζει καλόκαρδες και με μεγαλείο ψυχής ηρωίδες, αφού όπως έλεγε συχνά: «Είναι βαρετό να παίζεις κακά κορίτσια».

Mε τον Σταύρο Νιάρχο/Φωτογραφία: AP Images

Εν τω μεταξύ στην προσωπική της ζωή, είχε μερικές σχέσεις, που δεν κατέληξαν σε γάμο καθώς δήλωνε πάντα πως δεν ήταν έτοιμη να «τακτοποιηθεί». Ο πρώτος άνδρας που σύμφωνα με την ίδια της έκλεψε την καρδιά και ήθελε πραγματικά να ανέβει μαζί τα σκαλιά της εκκλησίας ήταν ο σκηνοθέτης Τζον Χιούστον. Τελικά όμως παντρεύτηκε έναν βετεράνο του ναυτικού τον Μάρκους Γκούντριτζ, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Μπέντζαμιν. Ο Μπέντζαμιν που από μικρός είχε σοβαρά θέματα υγείας, πέθανε σε ηλικία 42 ετών, βυθίζοντας την Ολίβια σε βαρύ πένθος.

Με τον Πιέρ Γκαλάρντ/Φωτογραφία: AP Images

Τη δεκαετία του 1950, εκείνη εγκαταστάθηκε στο Παρίσι με τον δεύτερο σύζυγο της, τον Γάλλο δημοσιογράφο του « Paris Match», Πιερ Γκαλάντ, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη και τα πρώτα χρόνια αφοσιώθηκε στην οικογένειά της. Το 1951 μάλιστα, απέρριψε τον ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά στην κινηματογραφική μεταφορά του «Λεωφορείου ο Πόθος».

Παρόλο που με τον Γκαλάντ χώρισαν σχετικά σύντομα, συνέχισαν να ζουν μαζί μεγαλώνοντας την κόρη τους, και παρέμειναν φίλοι έως το τέλος της ζωής του το 1998. Μάλιστα η Ντε Χάβιλαντ ήταν εκείνη που στάθηκε στο πλευρό του, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο.

Φορώντας κοστούμι του αγαπημένου της σχεδιαστή, Christian Dior/Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images

Τελικά, αποσύρθηκε από την υποκριτική το 1988, αφού προηγουμένως τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην ταινία «Αναστασία: Το μυστήριο της χαμένης πριγκίπισσας» (1986) αφήνοντας το αστέρι της στο Hollywood Walk of Fame. Συνέχισε όμως να δίνει διαλέξεις και να συγκεντρώνει τιμητικά βραβεία για τη συνολική της προσφορά έως τα βαθιά της γεράματα.





SHARE