Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρώτη γυναίκα ΠτΔ /Φωτογραφία: Intime
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου


Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η τελετή ορκωμοσίας της έλαβε χώρα στην Ολομέλεια της Βουλής με λίγους παρευρισκόμενους.

Μετά την ανάγνωση του όρκου, η κ. Σακελλαροπούλου κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα για να χαιρετήσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές.

Η νέα ΠτΔ τους χαιρέτησε με μια κλήση του κεφαλιού της, όπως και εκείνοι.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, για να συνομιλήσει με τον προκάτοχό της, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου /Φωτογραφία: Intime

Εισήλθε ως εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε πάρεδρο (1988) και σύμβουλο (2000).

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υπογράφει /Φωτογραφία: Intime

Τον Οκτώβριο του 2018, με πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου παίρνει τον όρκο /Φωτογραφία: Eurokinissi

Η κ. Σακελλαροπούλου είναι το 8ο πρόσωπο από τη μεταπολίτευση που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, διαδεχόμενη τους Μιχ. Στασινόπουλο (1974-1975), Κων. Τσάτσο (1975-1980), Κων. Καραμανλή (1980-1985 και 1990-1995), Χρ. Σαρτζετάκη (1985-1990), Κων. Στεφανόπουλο (1995-2005), Κάρ. Παπούλια (2005-2015) και τον Πρ. Παυλόπουλο (2015-2020). Είναι επίσης η τρίτη με θητεία στο δικαστικό σώμα, μετά τους Μιχ. Στασινόπουλο (εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και τον Χρ. Σαρτζετάκη (Αρεοπαγίτης).

Η κατάθεση στεφάνου /Φωτογραφία; Intime
SHARE