ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

Όταν η Ακαδημία Αμερικάνικου Κινηματογράφου έψαχνε τον Χατζηδάκι για να του απονέμει Όσκαρ


Το μακρινό 1961, ο Μάνος Χατζιδάκις και το τραγούδι του «Τα Παιδιά Του Πειραιά» της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν, ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού.

Το βραβείο -δικαιωματικά- κέρδισε ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, το αγαλματάκι όμως δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του. Όχι πως η Ακαδημία δεν το έστειλε, αλλά όπως όλα δείχνουν, ο Μάνος Χατζιδάκις δεν ήθελε να το «κρατήσει» στα χέρια του.

Το στιγμιότυπο της 33ης Τελετής Βραβείων Όσκαρ της 17ης Απριλίου που έχει μείνει στην ιστορία δεν είναι άλλο από εκείνο των δύο παρουσιαστών Jayne Meadows και Bob Hope να ψάχνουν μέσα στο πλήθος για τον Μάνο Χατζιδάκι. Εκείνος όμως δεν παραβρέθηκε για λόγους ιδεολογικούς κυρίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εποχής, το αγαλματίδιο τελικά στάλθηκε σπίτι του, εκείνος όμως φαίνεται να το πέταξε -κυριολεκτικά- στα σκουπίδια.

Η Ακαδημία ξαναέστειλε το Όσκαρ στο συνθέτη μιας και ισχυρίστηκε πως δεν το παρέλαβε ποτέ. Όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο Χατζιδάκις, τη δεύτερη φορά κατά τύχη «σώθηκε» από την αδερφή του, Μιράντα και την οικιακή βοηθό, καθώς οι δύο γυναίκες βρήκαν το Όσκαρ στη σακούλα σκουπιδιών.

Πάντως, αν και το βραβείο πέρασε από 40 κύματα για να φτάσει στα χέρια του δικαιούχου του, σήμερα βρίσκεται στο σπίτι του αείμνηστου συνθέτη, ποιητή, πιανίστα και τραγουδοποιού μαζί με άλλα πολύτιμα αντικείμενά του.

SHARE