Ουκρανία
Φωτογραφία: AP Images
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γυναίκες και παιδιά πέφτουν θύματα trafficking και κακοποίησης


«Γυναίκες από 14ων έως 24ων ετών καταγγέλλουν τον βιασμό τους από Ρώσους στρατιωτικούς» λέει στο BBC η Lyudmyla Denisova, Ουκρανή επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα.

Και, η φρίκη του πολέμου ολοένα και μεγεθύνεται.

Οι γυναίκες στην Ουκρανία έρχονται αντιμέτωπες, όχι μόνο με τις επιπτώσεις του πολέμου, αλλά και με την πιθανότητα του βιασμού τους. Όπως δήλωσε η Ουκρανή επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο BBC, οι ρώσικες δυνάμεις φαίνεται να χρησιμοποιούν τον βιασμό σαν «νέο όπλο».

Σύμφωνα με την Rosemary DiCarlo, επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, οι καταγγελίες που έχουν φτάσει αφορούν ομαδικούς βιασμούς και βιασμούς μπροστά σε παιδιά.

Φωτογραφία: AP Images

Και ενώ εικόνες από πτώματα που κείτονται στους δρόμους της Bucha κάνουν το γύρω του διαδικτύου φέρνοντας σωρεία αντιδράσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αρνείται κάθε ανάμειξη του ρωσικού στρατού ισχυριζόμενος πως τα πλάνα που βγαίνουν προς τα έξω είναι απλώς... σκηνοθετημένα.

Σε κάθε περίπτωση, σε κάθε πόλεμο, υπάρχουν θύματα γυναίκες και παιδιά και, δυστυχώς αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, έχει συμβεί ξανά.

«Κάθε διάλειμμα μεταξύ απαγόρευσης κυκλοφορίας και βομβαρδισμού έψαχνα για επείγουσα αντισύλληψη αντί για ένα κιτ πρώτων βοηθειών. Είμαι φεμινίστρια για οκτώ χρόνια και έκλαψα σιωπηλά, γιατί όλοι οι πόλεμοι είναι έτσι»

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο των The Guardians, η Antonina Medvedchuk, δήλωσε ότι όταν ξύπνησε από τους βομβαρδισμούς τα πρώτα πράγματα που πήρε πριν φύγει από τα βόρεια προάστια του Κιέβου ήταν προφυλακτικά και ένα ψαλίδι για να τα χρησιμοποιήσει σαν προστασία σε ενδεχόμενη επίθεση.

Ωστόσο, οι γυναίκες δεν κινδυνεύουν μόνο από τους Ρώσους στρατιώτες αφού επιθέσεις βιασμού γίνονται και από τους ίδιους τους Ουκρανούς.

Στη Βίνιτσια, μια πόλη στα δυτικά της χώρας, μια δασκάλα αναφέρει στην αστυνομία ότι ένα μέλος των υπηρεσιών εδαφικής άμυνας την έσυρε στη βιβλιοθήκη του σχολείου και προσπάθησε να τη βιάσει. Η αστυνομία τον συνέλαβε.

Φωτογραφία: AP Images

Θύματα trafficking

Γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες που φεύγουν από τη χώρα για να γλυτώσουν τα δεινά του πολέμου γίνονται στόχος ύποπτων μαστροπών που δρουν είτε ως μονάδες, είτε όχι.

Σύμφωνα με φιλανθρωπικές οργανώσεις που εργάζονται στα σύνορα, οι πρώτες καταγραφές μαστροπών έγιναν στα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων στο Λούμπλιν όπως δήλωσε και η Karolina Wierzbińska, συντονίστρια της οργάνωσης Homo Faber, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στην πολωνική πόλη Λούμπλιν.

Όπως δήλωσε στο The Guardian πάντως, δεν πρόκειται μόνο για άνδρες υπόπτους αφού μέσα σε αυτούς υπάρχουν και γυναίκες, οι οποίες προσπαθούν να προσεγγίσουν γυναίκες πρόσφυγες σε σταθμούς, προσφέροντας μια... ασφαλή στέγη σε ταλαιπωρημένα «θύματα».

Το καλό της υπόθεσης πάντως είναι πως υπάρχει άμεση κινητοποίηση από οργανώσεις και φορείς που προσπαθούν να βοηθήσουν.

Φωτογραφία: AP Images

Οργανώσεις όπως η La Strada Ukraine προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με ιατρική, νομική και ψυχολογική υποστήριξη σε θύματα σεξουαλικής επίθεσης και θύματα trafficking ενώ παράλληλα προσπαθούν να τους βρουν καταφύγια.

Και ενώ όλα αυτά είναι μια σκληρή πραγματικότητα του πολέμου- ανεξάρτητα της εθνικότητας των στρατιωτών- οι Ρωσίδες Influencers εξαπολύουν «πυρά» σε όσους... λασπολογούν -μια από αυτές είναι και η Elvina Borovkova, ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα της. Έτσι με videos τους στα social media υπερασπίζονται τους Ρώσους στρατιώτες και τονίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να έκαναν κάτι τέτοιο.

Το επιχείρημα πάντως της Elvina Borovkova μπορεί να σε αφήσει άφωνο/η και συνάμα να σε τρομοκρατήσει, στη σκέψη τουλάχιστον των όσων μπορεί να έχουν οι άνθρωποι στο μυαλό τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο BuzzFeed.News, σε σχετικό video στα social media, η ίδια τονίζει πως οι Ρώσοι στρατιώτες δεν υπάρχει περίπτωση να βιάζουν Ουκρανές με επιχείρημά της πως, είναι γεμάτες αφροδίσια.

Ενός λεπτού σιγή για την ανθρωπιά που χάθηκε, εν έτη 2022 καθώς, δεν έχω λόγια να αντικρούσω τα παράλογα και ανήκουστα «επιχειρήματά» της.





SHARE