Χειρουργός στο Νοσοκομείο Paul Brousse στο Παρίσι ο Πέτρος Λουκάκος ζει και εργάζεται στην γαλλική πρωτεύουσα. Αν και ειδικεύεται στον καρκίνο, όπως όλοι οι συνάδελφοί του ανεξαρτήτως ειδικότητας, έτσι κι εκείνος, συμμετέχει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Και ζει αυτή την καθημερινή τραγωδία της Γαλλίας.
Γιατί η Γαλλία βρίσκεται σήμερα σ΄αυτή την δεινή θέση με τις εκατοντάδες θυμάτων καθημερινά;
«Υποτιμήθηκε πάρα πολύ η κατάσταση. Σιγά-σιγά το καταλάβαμε. Δεν είχαμε στοιχεία. Μέχρι που έγινε αντιληπτό ότι η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της απλής γρίπης, ότι δημιουργεί προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, εκλύει έναν τεράστιο μηχανισμό, μια χιονοστιβάδα βιοχημικών διεργασιών με φλεγμονές, ότι καταστρέφει τους πνεύμονες και επιφέρει πόσα ακόμα προβλήματα, δερματολογικά, νεφρολογικά, αγγειολογικά. Όπως συμβαίνει σε κάθε νέα αρρώστια, τρέχουμε πίσω από την αρρώστια».
Βγήκαν καρδιολογικές έρευνες ότι δεν υπάρχουν πια εμφράγματα. Δεν ξέρω πως συμβαίνει αυτό
Επαιξαν πράγματι ρόλο συγκεκριμένα γεγονότα;
«Κοιτάξτε, αφού ξεκίνησε στην Κίνα ο ιός, άρχισαν να φοβούνται, αλλά δεν ελήφθησαν μέτρα. Τα δύο γεγονότα που έπαιξαν ρόλο στην Ευρώπη είναι ο αγώνας του Τσάμπιονς Λιγκ στο Μιλάνο (Μπέργκαμο – Βαλένθια) και η συγκέντρωση 2.500 Ευαγγελιστών στην Αλσατία, κοντά στο Στρασβούργο, από τους οποίους θεωρείται ότι οι δύο χιλιάδες μολύνθηκαν.
Από την στιγμή που υπάρχει μετακίνηση πληθυσμού, άρχισαν να βγαίνουν και στοιχεία ότι τελικά μεταδίδεται και με τα σταγονίδια, ότι ο ιός παραμένει στον αέρα, στις επιφάνειες και τόσα ακόμα… Ενώ η γρίπη μολύνει ένα ή δύο άτομα, με αυτόν τον ιό μπορεί να μολυνθούν ως και έξι».