Φωτογραφία: Getty Images
Φωτογραφία: Getty Images
ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΝΤΑΪΑΝΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Πώς κατάφερε με μια απλή κίνηση να αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος αντιμετώπιζε τους ασθενείς με AIDS


Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ξεχώρισε για πολλούς λόγους μεταξύ των άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας κερδίζοντας την αγάπη του κόσμου.

Ένας από τους πολλούς λόγους που συνέβη αυτό, ήταν το ανθρώπινο, ζεστό πρόσωπο που έβγαζε προς τα έξω, παρακάμπτοντας, πολλές φορές, τους αυστηρούς κανόνες του παλατιού.

Μεταξύ άλλων, η πριγκίπισσα Νταϊάνα πάλεψε για την ευαισθητοποίηση για το AIDS, παίζοντας, μάλιστα, καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της στάσης του κοινού απέναντι στον ιό, σε όλο τον κόσμο.

Την εποχή της «κρίσης» του AIDS, στις δεκαετίες του ΄80 και του ‘90, ο φόβος της μετάδοσης, η έλλειψη σωστής ενημέρωσης και οι λάθος αντιλήψεις περιθωριοποιούσαν και στιγμάτιζαν τα άτομα που νοσούσαν.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ωστόσο, ήταν μια πραγματική σύμμαχός τους που, όχι μόνο δεν φοβήθηκε να έρθει σε επαφή μαζί τους, αλλά υπήρξε και φωτεινό παράδειγμα σε όλους του royal και μη θαυμαστές.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Πώς κατάφερε με μια απλή κίνηση να αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος αντιμετώπιζε τους ασθενείς με AIDS

Η πεποίθηση πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και μέσω της αφής είχε τρομοκρατήσει τους ανθρώπους, που κατέληγαν ακόμη και να αποφεύγουν όσους είχαν (ή υποψιάζονταν πως είχαν) νοσήσει από AIDS, δημιουργώντας παράλληλα ένα στίγμα που χρειάστηκε καιρός για να εξαλειφθεί.

Η Νταϊάνα χρησιμοποίησε την εικόνα της για να υποστηρίξει τους ασθενείς αλλά και να καταρρίψει τα στερεότυπα και τους μύθους γύρω από τον HIV και τη μετάδοσή του.

Τον Απρίλιο του 1987 συνεργάστηκε με οργανισμούς για να ανοίξει την πρώτη μονάδα HIV / AIDS του Ηνωμένου Βασιλείου στο νοσοκομείο Middlesex του Λονδίνου.

Φωτογραφία: AP Images

Η εικόνα της χαμογελαστής πριγκίπισσας το 1987, όπου κάνει μια κατά τα άλλα συνηθισμένη χειραψία με ασθενή AIDS, με γυμνά χέρια, έκανε το γύρω του κόσμου στέλνοντας ένα πανίσχυρο μήνυμα και μπαίνοντας έτσι στο πάνθεον των πιο ιστορικών στιγμιοτύπων της πριγκίπισσας.

Με τη στάση της, η Νταϊάνα δεν έσπασε απλώς τα ταμπού γύρω από την ασθένεια αλλά προσπάθησε να καταρρίψει και το ομοφοβικό στίγμα που συνδέονταν με το AIDS.

«Δεν μπορούσαμε να προσελκύσουμε προσωπικό για την κλινική επειδή οι άνθρωποι φοβούνταν. Οι πρώτες μου εντυπώσεις από την πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν ότι ήταν ζεστή, εκλεπτυσμένη, κομψή και έξυπνη» είχε δηλώσει ο John O'Reilly στο BBC το 2017, ο οποίος γνώρισε την Diana ενώ εργαζόταν ως νοσοκόμος στον θάλαμο.

Φωτογραφία: Getty Imagers

«Αυτή ήταν η Νταϊάνα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, που ερχόταν χωρίς γάντια και έσφιγγε τα χέρια των ασθενών μας. Αυτό ήταν πολύ συγκινητικό».

Όπως απεικονίζεται και στη σειρά του Netflix The Crown, το 1989 η Νταϊάνα επισκέφθηκε τη μονάδα AIDS του νοσοκομείου του Χάρλεμ, συνάντησε μερικούς από τους ασθενείς και αγκάλιασε μερικά από τα παιδιά. 

Στον Τύπο η ίδια δήλωνε πως ο HIV δεν κάνει τους ανθρώπους επικίνδυνους, αντιθέτως, πως χρειάζονται μια ζεστή αγκαλιά όσο τίποτε άλλο.

Τέλος, η Νταϊάνα ήταν για τις ομάδες HIV και ΛΟΑΤΚΙ+ ένα σύμβολο υποστήριξης και δύναμης, που αγκάλιασε τα περιθωριοποιημένα άτομα και τους έδωσε ορατότητα σε μια πολύ πιο συντηρητική εποχή.

SHARE