Rainbow Seniors
Rainbow Seniors
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι Rainbow Seniors στηρίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας


Ένα αναγνωρισμένο σωματείο που δηλώνει ότι κανείς μας δεν αξίζει να ζει ή να πεθαίνει μόνος του.

Το ραντεβού με τους Rainbow Seniors δόθηκε στο φετινό Athens Pride. Ανάμεσα σε δυνατές μουσικές, σημαιάκια που ανεμίζουν, αλλά και μπόλικη συγκίνηση, συζητήσαμε για τις διεκδικήσεις, το όραμα, και τις δράσεις της ομάδας τους.

Πάνω από όλα όμως συζητήσαμε για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, μια έννοια τόσο γενική, αλλά στην πράξη της τόσο συγκεκριμένη.

Για αρχή θα ήθελα να μου συστηθείτε. Ποιοι είναι οι Rainbow Seniors; Δημιουργηθήκαμε τον Φεβρουάριο του 2020. Είμαστε μια παρέα ανθρώπων που είχαμε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, με διαφορετικές πεποιθήσεις, επαγγέλματα, ηλικίες, κοινωνικό status. Μας ένωσε η όρεξη και η διάθεση να ακουστεί η φωνή μας, η φωνή της γενιάς που βρίσκεται ή που σιγά σιγά αποσύρεται από τον επαγγελματικό στίβο, όχι όμως από τη ζωή και την ενεργό δράση. Μας ένωσε η πρόθεση να μεταφέρουμε την εμπειρία και τη γνώση μας στις νέες γενιές, να τις ακούσουμε, να συνδιαλεχθούμε, να προτείνουμε και να αναθεωρήσουμε, να συνεργαστούμε και να βρούμε καλύτερες και αποτελεσματικότερες λύσεις για το καλό όλης της κοινότητας. Είμαστε φίλοι που όχι μόνο συνεργάζονται, αλλά και ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν, προβληματίζονται, αλληλοϋποστηρίζονται, συνδιαλέγονται και δρουν από κοινού. Στην ομάδα μας δεν χωρούν οι προκαταλήψεις, οι ιδεοληψίες, τα δόγματα και οι προαποφασισμένες λύσεις.

Rainbow Seniors

Ποιο ήταν το όραμα πίσω από τη δημιουργία της ομάδας σας; Πρωταρχικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης και υποστήριξης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που θα απαντά στις ανάγκες της περίθαλψης, ψυχαγωγίας, ψυχολογικής στήριξης, εργασίας και ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης. Για το σκοπό αυτό ερχόμαστε σε επικοινωνία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οργανώνουμε δράσεις, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, συμμετοχές, διαπιστώνουμε, επικοινωνούμε, ενδυναμώνουμε, στηρίζουμε, και απαντάμε σε αιτήματα και θέματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Θέλετε να μας πείτε πιο συγκεκριμένα ποιες είναι οι διεκδικήσεις σας; Διεκδικούμε τη νομοθετική προστασία της διαφορετικότητας, το δικαίωμα στον ομόφυλο γάμο, αλλά και την τεκνοθεσία και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από ομόφυλα ζευγάρια, μεριμνούμε για την επιμόρφωση εργαζομένων στo δημόσιο τομέα και στις δομές υγείας, είμαστε σε επαφή με κάθε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα που επιθυμεί να εμπλακεί στο έργο της εξάλειψης των διακρίσεων, της έμπρακτης στήριξης σε κάθε απόπειρα αποκατάστασης και ισότιμης μεταχείρισης των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, πάντα με σεβασμό σε κάθε ταυτότητα φύλου και σεξουαλικό προσανατολισμό. Το μακροπρόθεσμο όραμά μας είναι πολύ φιλόδοξο και αφορά τη δημιουργία μιας οργανωμένης δομής, στα πρότυπα των rainbow houses που λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές κι όχι μόνο, χώρες, που θα απαντά στις ανάγκες διαμονής, προστασίας, περίθαλψης των πιο αδύναμων μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ταυτόχρονα, αυτο-επιμορφωνόμαστε και προσπαθούμε να θεραπεύσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τους συναισθηματικούς και ψυχικούς ακρωτηριασμούς που έχει υποστεί η γενιά μας από τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τις πατριαρχικές πεποιθήσεις.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να εντοπίσετε τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεστε και τους οποίους θέλατε να βοηθήσετε; Ξεκινήσαμε με πολλή διάθεση όμως από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε μια σειρά από δυσκολίες και λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω της ιδιαιτερότητας της ηλικιακής ομάδας στην οποία απευθυνόμαστε. Το πρώτο πρόβλημα λοιπόν ήταν να τους εντοπίσουμε. Συνήθως είναι άνθρωποι απομονωμένοι και εσωστρεφείς. Χωρίς σύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό, στην καλύτερη έχουν ένα κινητό τηλέφωνο παλιάς τεχνολογίας. Και χωρίς ψηφιακό γραμματισμό. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν να τους κάνουμε να νιώσουν κοντά μας ασφαλείς, να τους πείσουμε ότι θα βρεθούν σε ένα περιβάλλον που δεν θα κριθούν, δεν θα χλευαστούν, δεν θα κακοποιηθούν λεκτικά. Να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν την μυστικοπάθεια και την καχυποψία. Πρόβλημα που εντείνεται την εποχή του κορωνοϊού καθώς δεν υπάρχει η φυσική επαφή και κάθε επικοινωνία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη μέσα από κάμερες email και μικρόφωνα, ένας ψηφιακός καινούργιος κόσμος, δύσκολος για αυτούς να κατανοήσουν και να προσαρμοστούν.

Rainbow Seniors

Η συνθήκη του Covid και του εγκλεισμού έκανε φαντάζομαι ακόμα πιο δύσκολο το έργο σας.Σίγουρα. Μέσα όμως σε όλη αυτή την δυσμενή συγκυρία σταθήκαμε τυχεροί, γιατί μας προσέγγισαν άνθρωποι ανιδιοτελείς και υπεύθυνοι. Μας βοήθησαν να στήσουμε ή καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα ήδη υπάρχον δίκτυο γιατρών που μπόρεσε να προσφέρει στα πιο αδύναμα οικονομικά μέλη μας μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα. Ήταν κάτι που μας γέμισε αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση και μας έδωσε την απαραίτητη δυναμική προκειμένου να συνεχίσουμε. Και φυσικά ευχαριστούμε για αυτό, τον διακεκριμένο πανεπιστημιακό μας γιατρό, ένα από τα ιδρυτικά μέλη μας και πάνω από όλα Άνθρωπο, τον Αντώνη Ρόμπο. Κάπως έτσι, μέσα στο 2021 καταφέραμε με πάρα πολλές δυσκολίες να αποκτήσουμε νομική μορφή και να είμαστε πλέον το πρώτο αναγνωρισμένο σωματείο για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας στην Ελλάδα.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα σας; Το μεγάλο μας σχέδιο και το επόμενο βήμα είναι να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε σε μηνιαία βάση μία ποσότητα τροφίμων και είδη οικιακής καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής σε μέλη και φίλους του σωματείου μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Όχι για να τους λύσουμε φυσικά το πρόβλημα, αλλά για να προσφέρουμε μια έστω μικρή ανακούφιση. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι αρκετά από τα μέλη μας αντιμετωπίζουν και κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας τα οποία δεν τους επιτρέπουν να μετακινούνται με τόση ευχέρεια. Οι μέχρι τώρα επαφές μας με όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και με βιομηχανίες τροφίμων, δεν έφεραν αποτέλεσμα, ευχή κι ελπίδα μας να βρεθεί σύντομα κάποιος που θα τον αγγίξει το πρόβλημα των μελών μας και να θελήσει να βοηθήσει.

Πολύς κόσμος θα αναρωτηθεί γιατί να χρειάζονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένα άτομα ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Τι θα τους απαντούσατε; Συνήθως αυτά τα άτομα βιώνουν απομόνωση, μοναξιά, κατάθλιψη, άγχος και ψυχολογικές διαταραχές λόγω ανυπαρξίας υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα σε περίπτωση απώλειας συντρόφου και φίλων αυτές οι δυσλειτουργίες εντείνονται και η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης μπορεί να αποφέρει ακόμη πιο δυσμενείς συνέπειες λόγω έλλειψης εξειδικευμένου και επιμορφωμένου προσωπικού σε αυτές τις δομές. Καθίστανται εύκολος στόχος διασυρμού, γελοιοποίησης, εκφοβισμού, κακοποίησης, ακόμα και εγκληματικών ενεργειών εις βάρος τους από την τοπική κοινωνία –αξίζει να θυμηθούμε την περίπτωση της Δημήτρη από τη Λέσβο. Συχνά αναγκάζονται να συμβιβαστούν με τις νόρμες, τις πεποιθήσεις, να ακολουθούν τις συνήθειες της ετεροκανονικότητας, πολλές φορές να γίνονται μάρτυρες και συχνά να υφίστανται ομοφοβικό και κακοποιητικό λόγο. Αισθάνονται ότι γίνονται βάρος για το συγγενικό/φιλικό τους περιβάλλον, βιώνουν την απώλεια της αυτοδιάθεσης, του αυτοπροσδιορισμού και της αξιοπρέπειάς τους. Σε περιπτώσεις διαφορετικής ταυτότητας από το βιολογικό τους φύλο ή φυλομετάβασης, δεν είναι σπάνιο να κακοποιούνται μέσα στην οικογένεια, να υφίστανται misgendering, να υποβάλλονται σε εξευτελιστικές, αχρείαστες και επικίνδυνες ψυχοθεραπείες και εγκλεισμούς. Συχνά δηλώνουν ότι καταφεύγουν οικειοθελώς σε “θεραπείες”, ενώ στην πραγματικότητα η απόφαση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης αλλά οικογενειακής ή/και κοινωνικής πίεσης. Δεν αξίζει τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του να τις ζήσουν μέσα στην ίδια περιφρόνηση, στον ίδιο φόβο και αγωνία που βιώνουν από τα νιάτα τους. Καμία και κανένας δεν αξίζει να ζει μόνη ή μόνος. Καμία και κανένας δεν αξίζει να πεθαίνει μόνη ή μόνος.

Rainbow Seniors

*Τα μέλη του Δ.Σ. που συμμετείχαν στη συζήτηση είναι οι: Μιχάλης Σακελάριου (Πρόεδρος), Αντώνης Καϊτατζίδης (Αντιπρόεδρος), Γιώργος Φραγκάκης (Γραμματέας), Πέτρος Αϊβάζης (Ταμείας)

** Οι Rainbow Seniors μας προσκαλούν στο 3ο ετήσιο καλοκαιρινό τους πάρτυ ΑΣΜΠΕΤΤΕ Vol.3 «Κορμί & Αλάτι». Στην παρέα τους θα είναι και η η αιώνια έφηβη και πάντα γελαστή Μπέσσυ Αργυράκη που θα μοιραστεί μαζί μας μερικές απ’ τις επιτυχίες της. Shamone Next Door, 3/7 στις 19:30.

SHARE