ROY HALSTON

Roy Halston: Η δόξα, η αλαζονεία και η καταστροφική πτώση του «θεού» της αμερικανικής μόδας


O άνθρωπος που έφερε την αμερικανική μόδα στο προσκήνιο και άνοιξε τον δρόμο για τον Calvin Klein και τον Ralph Lauren, θα απασχολήσει τη νέα σειρά του Netflix, που θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Μαΐου.

Ο Roy Halston, ή σκέτο Halston όπως τον αποκαλούσαν όλοι, μεσουράνησε τη δεκαετία του ’70, την εποχή της ντίσκο, και οι δημιουργίες του έγιναν συνώνυμο της κομψότητας και της φινέτσας. Ποιος θα περίμενε πως εκείνο το αγροτόπαιδο από την Αϊόβα, που διόρθωνε τα ρούχα της μητέρας του και της αδερφής του, θα έφτανε τόσο ψηλά…

Όλα ξεκίνησαν την περίοδο που σπούδαζε στο Chicago Institute of Art. Ενώ εργαζόταν ως διακοσμητής μπουφέ, γνώρισε τον Andre Basil, που είχε ένα πολυτελές κομμωτήριο στο Ambassador Hotel. Ο Basil τού έδωσε έναν χώρο για να εκθέτει τα καπέλα που έφτιαχνε, ενώ παράλληλα μια εφημερίδα έκανε ένα αφιέρωμα στις δημιουργίες του.

Το 1957, ο Halston πλέον έχει το δικό του κατάστημα. Δύο χρόνια αργότερα και αφού η σχέση του με τον Basil έχει τελειώσει, αποφασίζει να αναζητήσει την τύχη του στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα δουλέψει δίπλα στην γνωστή σχεδιάστρια Lily Dache, μέχρι που το 1961 η τύχη τού χαμογελάει: η Jacqueline Kennedy εμφανίζεται φορώντας ένα δικό του pillbox καπέλο! Η ελίτ της πόλης πέφτει στα πόδια του και όλοι πια θέλουν μια δημιουργία του στην ντουλάπα τους.

Ο Halston αρχίζει να σχεδιάζει γυναικεία ρούχα το 1966. Το φθινόπωρο του 1972 εισαγάγει ένα απλό φόρεμα-πουκάμισο από «Ultra suede» ένα ύφασμα που πλένεται, είναι ανθεκτικό και όμορφο. Σχεδιάζει γυαλιά που φοριούνται τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, λανσάρει τα άνετα παντελόνια και τα επίσημα καφτάνια από αέρινα υφάσματα, προτείνοντας ένα πιο casual chic στιλ, που συμβαδίζει με την ιδέα της γυναικείας απελευθέρωσης.

O Roy Halston το 1975 στη Νέα Υόρκη
O Roy Halston το 1975 στη Νέα Υόρκη/ Φωτογραφία: AP Images

Κάνει έτσι τη δική του επανάσταση στην haute couture, δημιουργώντας ρούχα που χαρακτηρίζονται από την απλότητα και την κομψότητά τους. «I have a theory – less becomes more», έλεγε και δεν δίστασε να ανατρέψει τους κανόνες, πηγαίνοντας κόντρα στις συντηρητικές φόρμες, που εγκλώβιζαν το γυναικείο σώμα.

Διάσημες προσωπικότητες, όπως η Rita Hayworth, η καλή του φίλη Liza Minnelli, ή Marlene Dietrich, αλλά και μια στρατιά από διάσημα μοντέλα, όπως η Marisa Berenson και η Anjelica Huston, γνωστές ως «Τhe Halstonettes», φορούν αποκλειστικά δημιουργίες του, όπου και αν εμφανίζονται. Θα λέγαμε λοιπόν ότι πριν από το Instagram, εκείνος πρώτος σκέφτηκε τον πλέον ανέξοδο τρόπο διαφήμισης.

Ο Roy Halston το 1979 με τις Betty Ford, Martha Graham και Elizabeth Taylor
Ο Roy Halston το 1979 με τις Betty Ford, Martha Graham και Elizabeth Taylor/ Φωτογραφία: AP Images

Η φήμη του πλέον εκτοξεύεται. Ο Halston περνάει τις νύχτες του στο Studio 54 , όπου αφθονούσε η κοκαΐνη, παρέα τους διάσημους φίλους του, όπως ο Andy Warhol που σιωπηλός τον παρατηρεί κάθε φορά που εκτροχιάζεται, και αφήνεται στην επιρροή του Βενεζουελανού εραστή του, ενώ τα πρωινά δουλεύει πυρετωδώς. Και τότε παίρνει την πιο καταστροφική απόφαση της ζωής του: συνάπτει συμφωνία ενός δισεκατομμυρίου -απίστευτο ποσόν για το 1983‒ με τη μαζική αλυσίδα ρουχισμού JC Penney. Εκείνος ισχυρίστηκε ότι ήθελε τα ρούχα του να φοριούνται σε όλες τις ΗΠΑ. Πολλοί λένε πως το γεγονός ότι ξεπούλησε την τέχνη του στον βωμό του αμερικανικού ονείρου, σε συνδυασμό με την εγωιστική του συμπεριφορά που συχνά έφτανε στην αλαζονεία, σήμανε την αρχή του τέλους.

Το Bergdorf Goodman, το πολυτελές πολυκατάστημα από το οποίο είχε ξεκινήσει ως στιλίστας, πετάει τη συλλογή του σε μια γωνία, χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν θα πουλήσει, ενώ ο Τύπος που χρόνια τον αποθέωνε, χαρακτηρίζει εντελώς «μπανάλ» το νέο του εγχείρημα. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει προβλήματα εθισμού, που τον εμποδίζουν να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο εργασίας. Έτσι αναγκάζεται να πουλήσει την εταιρεία του και ο John David Ridge, πρώην βοηθός του, τον αντικαθιστά στη θέση του σχεδιαστή.

Fall/Winter fashion show στη Νέα Υόρκη το 1980 Roy Halston
Fall/Winter fashion show στη Νέα Υόρκη το 1980/ Φωτογραφία: AP Images
Η Λάιζα Μινέλι με τον Ρόι Χάλστον
Ο Roy Halston με τη Λάιζα Μινέλι το 1977/ Φωτογραφία: AP Images

Άραγε η μεγαλομανία του τον κατέστρεψε, ή μήπως οι αντιλήψεις του ήταν πολύ προχωρημένες για την εποχή; Όπως και να' χει έκτοτε αρχίζει η πτώση του. Το τελικό χτύπημα ήρθε όταν διαγνώστηκε με AIDS. Ταλαιπωρημένος, αποσύρεται αρχικά στο Μόντοκ και στη συνέχεια στο Σαν Φρανσίσκο, όπου βρίσκει καταφύγιο στους αγαπημένους του συγγενείς.

Φωτογραφία: Netflix

Ήσυχος, αλλά ανήμπορος να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μόδα, πέθανε από επιπλοκές της νόσου στις 26 Μαρτίου του 1990. Όμως οι μεταγενέστεροι σχεδιαστές είναι σίγουρο πως του οφείλουν πολλά. Γιατί ακόμα και η αποτυχία του είναι ένα μεγάλο μάθημα…

Ο Ewan MacGregor στον ρόλο του Halston
Ο Ewan MacGregor στον ρόλο του Halston/ Φωτογραφία: Netflix

Η νέα μίνι σειρά του Rayan Murph με τον Ewan MacGregor στον κεντρικό ρόλο, βασίζεται στο βιογραφικό βιβλίο του Steven Gaines, «Simply Halston» και επιχειρεί να ρίξει φως ακόμα και σε λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής του. Ο δημοφιλής ηθοποιός δήλωσε: «Υπάρχουν τόσες πολλές πλευρές σε κάποιον, δεν είναι έτσι; Ένιωσα σαν να έπρεπε να τον ενσαρκώσω, να αισθανθώ όπως εκείνος. Η φυσική του κατάσταση, η προφορά του, ακόμα και η φωνή του…. Όλα ήταν πολύ μακριά από μένα. Και μου άρεσε αυτό, νομίζω ότι ήταν μια μεγάλη πρόκληση», ενώ υπογράμμισε πως για πρώτη φορά στη ζωή του χρειάστηκε να φορέσει τόσο όμορφα κι ακριβά ρούχα.

Εκτός από τη σειρά, μπορείτε να δείτε και το ντοκιμαντέρ του Frederic Tcheng, που διερευνά την προσωπικότητα του σχεδιαστή και ψάχνει να βρει την πολυπλοκότητα που κρυβόταν πίσω από τις απλές γραμμές, που ο ίδιος λάτρευε.





SHARE