ρούχα για άτομα με αναπηρίες
Φωτογραφία: Courtesy of Emilia Torcini
DIVERSITY

Emilia Torcini: Η Ιταλίδα designer που βραβεύτηκε για τη συλλογή της για άτομα με αναπηρίες


Η μόδα υπήρξε ανέκαθεν ένας χώρος έκφρασης και δημιουργίας για όλους.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, νιώθουμε όλοι περήφανοι που μπορούμε να πούμε πως η βιομηχανία της μόδας, επιτέλους έχει χώρο για όλους.

Η Emilia Torcini, είναι η νικήτρια του Vogue Talents στο Milano Moda Graduate 2021. Μια νεαρή σχεδιάστρια, σπουδάστρια της σχολής Modartech Institute της Podendera, η οποία γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση. Μέσα από την collection της κατάφερε να μεταφέρει το πιο δυνατό μήνυμα υπέρ των ανθρώπων με αναπηρίες και να κερδίσει τις εντυπώσεις με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της.

Πηγή έμπνευσης και δικός της φύλακας άγγελος υπήρξε η μητέρα της. Βλέποντας την κάθε βράδυ να καταπιάνεται με μικρές διορθώσεις σε διάφορα ρούχα, ανέπτυξε τον δικό της φανταστικό κόσμο, ζωγραφίζοντας με μανία τα σχολικά θρανία της.

Η Emilia Torcini, όπως και ο δίδυμος αδελφός της Valente, γεννήθηκαν με εγκεφαλική παράλυση. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δέχεται συχνά συμπεριφορές bullying και διακρίσεων. Αυτό, φυσικά, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την ίδια, που όπως λέει έγινε σχεδιάστρια για να μπορέσει να βοηθήσει τους ανθρώπους, καταφέρνοντας τελικά μέσα από την μόδα να βρει τον εαυτό της.

«Πάντα δυσκολευόμουν στη ζωή μου, γιατί οι άνθρωποι δεν έβλεπαν εμένα, αλλά την αναπηρία μου. Ο αποκλεισμός καθημερινότητα για μένα, από τότε που ήμουν μικρή. Πιστεύω στη μόδα, γιατί είναι ο πιο δυνατός τρόπος για να σπάσουμε τα εμπόδια. Δεν πρόκειται απλώς για ένα ρούχο, αλλά για την προσωπικότητά μας, γιατί είμαστε ελεύθεροι να βάλουμε ό,τι θέλουμε. Είμαστε ο εαυτός μας, χωρίς κανένα προσωπείο» δήλωσε αμέσως μετά την βράβευση της.

Η συλλογή που παρουσίασε περιλαμβάνει μια σειρά από γυναικεία και ανδρικά ρούχα, προσαρμοσμένα ειδικά για άτομα με κινητικές αναπηρίες, και όχι μόνο. Ζεστά, χοντρά υφάσματα, φυσική παλέτα χρωμάτων, δέρμα, καρό και γήινοι τόνοι συνέθεσαν μια vintage inspired collection, που αγκάλιασε τη διαφορετικότητα.

Ανάμεσα στα σχέδια της και την cozy, old school αισθητική ξεχωρίζουν οι πινελιές του πράσινου, του signature χρώματος για την αφύπνιση και την ενημέρωση γύρω από την εγκεφαλική παράλυση.

Ορθοπεδικά βοηθήματα, όπως μπαστούνια και θώρακες, χρησιμοποιήθηκαν για να ολοκληρώσουν τα looks του catwalk. Η Emilia Torcini κατάφερε να μεταμορφώσει ένα ιατρικό μέσο σε αξεσουάρ μόδας, ζωγραφίζοντας τις επιφάνειες τους και γράφοντας παντού το δικό της μήνυμα -και key phrase της συλλογής της- «Disability is not a limit, you are the limit»(δηλαδή η αναπηρία δεν είναι το όριο, εσύ είσαι).

Μέρος των ρούχων, πιο συγκεκριμένα τα knitwears από μαλλί αλπακά, κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που στηρίζει τα άτομα με αναπηρία. Η συλλογή στο σύνολο της τίμησε την ιταλική δεξιοτεχνία, επιλέγοντας τεχνίτες της Τοσκάνης, ενώ η σχεδιάστρια ακολουθεί τον δρόμο της βιωσιμότητας, χρησιμοποιώντας φυσικά υφάσματα και water based τυπώματα.

Milano Moda Graduate/Emili Torcini

«Να είστε περίεργοι και να το πιστεύετε, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό (το θεμελιώδες) στην μόδα. Η μόδα είναι για τους ονειροπόλους και τους περίεργους. Με το μυαλό μπορούμε να ταξιδέψουμε σε διαφορετικούς κόσμους και πολιτισμούς. Είναι κάτι το πανέμορφο. Και κάθε μέρα λέω στον εαυτό μου “πίστεψέ το”», μας είπε κατά τη διάρκεια της όμορφης επικοινωνίας μας.

Η Emilia Torcini/φωτογραφία: courtesy of Emilia Torcini

Και εμείς δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τον δρόμο της έμπνευσης της και να αγκαλιάσουμε με ειλικρίνεια την διαφορετικότητα, κόντρα στα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα της κοινωνίας.

SHARE