NETFLIX

Γουόρεν Τζεφς: Ο καταδικασμένος βιαστής ανηλίκων που έγινε αρχηγός αμερικανικής αίρεσης


«Γυναίκες υποταχθείτε στους άντρες σας, όπως στον Κύριο» γράφει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή προς Εφεσίους και έτσι ξεκινάει το ντοκιμαντέρ του Netflix «Keep Sweet: Pray and Obey» για τον Γουόρεν Τζεφς, αρχηγό μιας αίρεσης και καταδικασμένο βιαστή ανηλίκων.

Το ντοκιμαντέρ, μέσα από τέσσερα επεισόδια, σκιαγραφεί την άνοδο του Γουόρεν Τζεφς στη Φονταμενταλιστική Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (FLDS) και τα αποτρόπαια εγκλήματά του.

Η βιβλική προτροπή «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε» είναι η αρχή της Φονταμενταλιστικής Εκκλησίας, η οποία αποτελεί παρακλάδι της Μορμονικής Εκκλησίας του Ιησού Χριστού (LDS). Ιδρύθηκε το 1929, όταν η LDS πήρε την απόφαση να καταργήσει την πολυγαμία -ίδιον των Μορμόνων- με σκοπό να συνεχίσει την πρακτική της πολυγυνίας, όταν ένας άντρας τεκνοποιεί με πολλές γυναίκες με την ευλογία του Θεού.

Η πολυγαμία δεν είναι συνταγματικό δικαίωμα στις ΗΠΑ, οπότε όλοι ήξεραν ότι ο «τρόπος ζωής» τους έπρεπε να παραμείνει μυστικός. Η πολυγαμία, σχεδόν ποτέ δεν διώκεται καθώς είναι δύσκολο να αποδειχθεί νομικά. Τα δευτερογενή εγκλήματα που συμβαίνουν εντός μιας κοινότητας που ελέγχεται από τη θρησκεία και τους άντρες, είναι τα πιο τρομακτικά.

Η πολυγυνία δεν σημαίνει συναινετικό σεξ, αντίθετα σημαίνει όργια και τελετές όπου οι «φέροντες τον σπόρο» βιάζουν τις γυναίκες, υπό το βλέμμα του προφήτη/Θεού, μέχρι να τις γονιμοποιήσουν.

Αν αποδομήσεις το αφήγημα του δόγματος του FLDS, θα αποκαλυφθεί ένας πολυκερδής οργανισμός με ιεραρχία που εργαλειοποιεί την αδυναμία και την ανάγκη για πίστη, παραβιάζει και εκμεταλλεύεται άτομα, αφήνοντας τα ανήμπορα να υπάρξουν εκτός αυτής της κοινότητας. «Πρέπει να υποταχθείς, για τη δική σου σωτηρία» είπε ο Γούορεν Τζεφς, στην ξαδέρφη του Σαρλίν, όταν την ανάγκασε να τον παντρευτεί «αν δεν με εμπιστεύεσαι, σημαίνει ότι αναιρείς τον λόγο του Θεού».

Ποιος είναι ο Γουόρεν Τζεφς;

Γιός του Ρούλον Τζεφς, τελευταίου προφήτη της FLDS, ήταν αναμενόμενο να αναλάβει την ηγεσία της κοινότητας. Παρόλο που δεν ήταν ο πρωτότοκος μέσα στην οικογένειά του και δεν έχαιρε ιδιαίτερης δημοφιλίας στην κοινότητα, θεωρήθηκε ξεχωριστός από τη μητέρα του γιατί γεννήθηκε πρόωρα και επιβίωσε. Μεγαλώνοντας όλοι παρατηρούσαν πόσο «στενές σχέσεις» είχε με τις αδερφές του, αλλά κανείς δεν μίλησε. Μετά το εγκεφαλικό του πατέρα του, ανέλαβε τα «διευθυντικά» καθήκοντα και άλλαξε σημαντικά τη δράση και τις διδαχές της Εκκλησίας. Αφαίρεσε τα επιστημονικά κομμάτια από τα σχολικά βιβλία και οι λόγοι του αφορούσαν μια μεγάλη εκκαθάριση για τον εξαγνισμό της γης. Στις μαρτυρίες του ντοκιμαντέρ χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικός ομιλητής, ικανός να χειραγωγήσει το ποίμνιο του και να το αναγκάσει να υπομείνει τα πάνδεινα αφού στο τέλος θα ανταμειφθεί με θεία χαρίσματα.

Με τον θάνατο του πατέρα του η εξουσία του εδραιώθηκε. Οι 65 γυναίκες-χήρες του πατέρα του, φοβισμένες για το τι θα απογίνουν, άρχισαν να συμπεριφέρονται στον Γουόρεν σαν να ήταν προφήτης τους. Αυτός διάλεξε 7 από αυτές για να γίνουν οι σύζυγοι του. Απαγόρευσε τη χρήση της λέξης «διασκέδαση», τα βίντεο, όλα έγιναν μονοδιάστατα και βαρετά αφηγούνται πρώην μέλη της αίρεσης στο ντοκιμαντέρ. Υπήρχε μόνο ο φόβος, η υπακοή και η ανάγκη να γίνεις καλύτερος προκειμένου να πας στον Παράδεισο.

Η είδηση ότι ο Γουόρεν άρχισε να διώχνει αγόρια από την αίρεση, έφερε στον οικισμό του τον Σορτ Κρικ έναν ιδιωτικό ερευνητή ο οποίος ανακάλυψε ότι τα κορίτσια δίνονταν στους γηραιότερους ως ανταμοιβή για την πίστη τους και πως τα πάντα ελέγχονταν από το Γουόρεν, από τα σπίτια μέχρι το αστυνομικό και πυροσβεστικό σώμα. Σιγά σιγά αποκαλύπτεται ένα ειδικά σχεδιασμένο περιβάλλον για γάμους ανηλίκων σε περιοχές όπου ο νόμος δεν είναι τόσο αυστηρός, όπου τα πιο ανυπάκουα κορίτσια παντρεύονται συγγενείς τους και έτσι κατοχυρώνεται η σωτηρία τους. Αυτό ήταν το αφήγημα του Γουόρεν.

Όσο περνούσε ο καιρός, τόσο πιο δύσκολο γινόταν να συλληφθεί ο Γουόρεν. Είχε εγκατασταθεί στην πόλη του Ελ Ντοράντο, σε ένα ράντσο που ονομαζόταν «η γη της Σίων», στο οποίο γινόντουσαν δεκτοί μόνο οι εκλεκτοί και έχτιζε έναν τεράστιο λευκό ναό, αφιερωμένο στον ίδιο. Οι πρώτες μαρτυρίες ατόμων που είχαν ξεφύγει από την αίρεση άρχισαν να φτάνουν στις αρχές. Ο Γουόρεν Τζεφς κατοχυρώθηκε ως φυγάς και μπήκε στην λίστα του FBI. Οι μαρτυρίες των θυμάτων και η έρευνα ενός τοπικού ρεπόρτερ θα φέρουν τον Γουόρεν αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη με ένα κατηγορητήριο που περιλαμβάνει απαγωγές και βιασμούς ανηλίκων και το 2007 θα συλληφθεί και θα μεταφερθεί στην φυλακή. Ακόμη και μέσα από την φυλακή ο Γουόρεν θεωρούνταν ακόμη ο Προφήτης, διηύθυνε τα πάντα από μακριά. Ένα τηλεφώνημα όμως στην πρόνοια, το οποίο αργότερα θεωρήθηκα φάρσα, έσωσε περισσότερα από 400 παιδιά και συγκεντρώθηκαν πολλά ενοχοποιητικά στοιχεία. Ο Γουόρεν και οι τελευταίοι οπαδοί του προσπάθησαν να πείσουν τα ΜΜΕ ότι η έφοδος και η απομάκρυνση των παιδιών από το ράντσο σήμαινε διάλυση των οικογενειών, χωρίς επιτυχία. Η έφοδος στον ναό της Σίων έφερε στο φως ηχογραφήσεις βιασμών με το νεότερο κορίτσι να είναι 12 χρονών και επιτέλους όλος ο κόσμος κατάλαβε την διαστροφή του Γουόρεν Τζεφς.

«Keep sweet» σημαίνει να είσαι ευγενής, να ελέγχεις όλα σου τα συναισθήματα και να μην αφήνεις καμία σκέψη να σε αποπροσανατολίσει από τον στόχο σου. Ο Γουόρεν δεν ήταν απλώς ένας ιδεαλιστής, ούτε ήλπιζε σε έναν καλύτερο κόσμο και στη μετά θάνατον ανταμοιβή. Είναι ένας άνθρωπος αρρωστημένος που τραυμάτισε ανθρώπους προκειμένου να τον υπακούσουν. Ο Γουόρεν Τζεφς δεν μπορεί να αποφυλακιστεί πριν από τις 22 Ιουλίου 2038, σύμφωνα με τα αρχεία του Τμήματος Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας, όμως τα θύματα του είναι αναγκασμένα σε ισόβιο φόβο. Όλα αυτά τα χρόνια ο Γουόρεν τους εκφόβιζε λέγοντας ότι δεν θα επιβιώσουν την ημέρα της Κρίσης, δεν είχε όμως δίκιο. Γυναίκες και άντρες που ξέφυγαν από την FLDS, επέζησαν και πλέον μπορούν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή μακριά από τις φρικιαστικές διδαχές του. Σήμερα ο οικισμός της FLDS έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για γυναίκες και παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

SHARE