Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images
MUSIC

Θρυλικά τραγούδια σπουδαίων καλλιτεχνών γραμμένα για τις μητέρες τους


Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, παρουσιάζουμε τραγούδια σπουδαίων ροκ καλλιτεχνών που οι ίδιοι έγραψαν για τις μητέρες τους.

Όταν οι μουσικοί συνθέτουν, πολλά από τα συναισθήματά τους γράφονται στο χαρτί και τις νότες τους -στην προκειμένη περίπτωση, τα παρακάτω τραγούδια είναι μια ωδή προς τη μητρική στοργή και αγάπη.

Καλλιτέχνες όπως ο Οzzy, ο Jimi Hendrix και ο Elvis Presley έχουν αφιερώσει εμβληματικά κομμάτια στις μητέρες τους, τα οποία μάλιστα έχουν γίνει τεράστιες επιτυχίες. Το ευρύ κοινό ίσως να μη γνωρίζει σε ποιον απευθύνονταν αυτά τα εμβληματικά τραγούδια, η απάντηση όμως κρύβεται παρακάτω.

Mama liked the roses – Elvis Presley

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1970 και παραμένει ένα από τα πιο γλυκά τραγούδια του Έλβις Πρίσλεϊ. Είναι ένα όμορφο τραγούδι που ο «βασιλιάς» ερμηνεύει με πάθος, όπου μιλάει για τη μητέρα του και το πώς η ίδια μεγάλωσε αυτόν και τα αδέρφια του σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη, αλλά και δυσκολίες.

Mama Said – Metallica 

Μια δυναμική μπαλάντα από το αγαπημένο heavy metal συγκρότημα της Αμερικής. Αποτελεί κομμάτι του έκτου άλμπουμ των Metallica με τίτλο «Load» ενώ παραπέμπει περισσότερο σε ένα cuntry rock κομμάτι παρά σε heavy metal. Όπως αναφέρεται, το Mama Said των Metallica γράφτηκε για ένα νεαρό αγόρι που μαθαίνει για τη ζωή από τη μητέρα του. Κατά πάσα πιθανότητα, όπως πιστεύεται, το τραγούδι βασίζεται στην προβληματική σχέση του τραγουδιστή Χέτφιλντ με τη μητέρα του, την οποία έχασε όταν ήταν 16 ετών.

Angel – Jimi Hendrix 

Το βραβευμένο album «The Cry of Love» του Jimi Hendrix από το μακρινό 1971 είχε αυτό το ανεπανάληπτο τραγούδι. Το κομμάτι εμπνεύστηκε ο Hendrix από ένα όνειρο που είχε με τη μητέρα του, Lucille, η οποία πέθανε το 1958.

One of God’s better people – Robbie Williams

Το ονειρικό, ακουστικό τραγούδι από το sολο άλμπουμ του 1997 με τίτλο «Life thru a Lens» γράφτηκε από τον Άγγλο pop star Robbie Williams, ο οποίος έχει σημαδέψει τη μουσική βιομηχανία με τις τεράστιες επιτυχίες του. Μέσα από το «One of God’s better people», ο Robbie Williams ήθελε να περιγράψει την αγάπη που πήρε από τη μητέρα του, μέσα από ένα μαγικό τραγούδι.

Let it be – The Beatles 

Το θρυλικό τραγούδι από το ομώνυμο στούντιο άλμπουμ του θρυλικού συγκροτήματος γράφτηκε από τον Paul McCartney. Φυσικά πολλοί είναι εκείνοι που έχουν σιγομουρμουρίσει, μπερδεμένα, τους στίχους, λίγοι όμως γνωρίζουν πως έχει γραφτεί για τη μητέρα του, την οποία έχασε σε ηλικία 14ων ετών. Όπως και ο Jimi Hendrix, έτσι και ο McCartney, εμπνεύστηκε το κομμάτι από ένα όνειρο που είχε με τη μητέρα του, στο οποίο όπως είχε δηλώσει, μουρμούριζε τους στίχους «let It be».

Lenny Kravitz: Always on the Run

Η μητέρα του Lenny Kravitz φαίνεται να δίνει καλές συμβουλές. Σε αυτό το funky τραγούδι του λέει να γυρίσει νωρίς στο σπίτι, να μην απαιτεί ποτέ περισσότερα από όσα του αναλογούν και, παρεμπιπτόντως, να μην κάνει ουσίες. Ό,τι θα έλεγε και κάθε μητέρα άλλωστε, σωστά;

Ozzy Osbourne: Mama, I’m Coming Home

Αναμφισβήτητα μιλάμε για μια από τις πιο δυνατές μπαλάντες του Ozzy. Το κομμάτι έγραψε μαζί με τον Lemmy Kilmister και έχει να κάνει με την επιστροφή σε ένα μέρος οικείο και ασφαλές, ένα μέρος στο οποίο υπάρχει περίσσια αγάπη για όλους. Όπως έχει δηλώσει, το είχε γράψει για τη σύζυγό του Σάρον, παρόλα αυτά, χτύπησε την ευαίσθητη χορδή των παιδιών που αποζητούν τη στοργική φιγούρα της μητέρας τους. Αν με ρωτάς, το κομμάτι αυτό του Ozzy έχει περισσότερες από μια έννοιες.

Thin Lizzy: Philomena

Ο Phil Lynott έγραψε αυτό το τραγούδι το 1974 για το album Nightlife και του έδωσε το όνομα της μητέρας του. Ένα από τα πλέον διαχρονικά κομμάτια με εκείνο τον μοναδικό ήχο της εποχής, ο οποίος σημειωτέων, μας φέρνει μια γλυκιά νοσταλγία από τη δεκαετία του '70.

SHARE