Καμάλα Χάρις Μπάιντεν μετά τη νίκη
Φωτογραφία: AP Images
ΕΚΛΟΓΕΣ-ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ -H Καμάλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος


Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές και αναδείχθηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου του 2021 όπως ανακοίνωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το απόγευμα του Σαββάτου.

Στην πρώτη του ομιλία μετά τη νίκη ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ενωτικός, με ξεκάθαρο μήνυμα για να σταματήσει η διχόνοια στην χώρα και να ενωθούν οι Αμερικανοί για έναν κοινό σκοπό.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να «θεραπευθεί» μια βαθιά διχασμένη Αμερική, παρά το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του και έχει προσφύγει δικαστικά αμφισβητώντας το αποτέλεσμα σε κάποιες πολιτείες.

«Δημοκράτες, Ρεπουμπλικάνοι, ανεξάρτητοι, συντηρητικοί, νέοι, ηλικιωμένοι, γκέι, στρέιτ, τρανς, άτομα με ειδικές ανάγκες, λευκοί, Λατίνοι, Ασιάτες, αμερικανοί ιθαγενείς, είμαστε εδώ για όλους… Ειδικά όμως σε αυτές τις στιγμές της καμπάνιας μας, θέλω να πω πως δεν θα φτάναμε εδώ χωρίς τις ψήφους των αφροαμερικανών».

Χωρίς να απευθυνθεί στον Ρεπουνπλικάνο αντίπαλό του, ο Μπάιντεν μίλησε απευθείας στους 70 εκατομμύρια Αμερικανούς που ψήφισαν τον Τραμπ.

«Προς όλους εσάς που ψηφίσατε τον πρόεδρο Τραμπ, κατανοώ την απογοήτευσή σας σήμερα. Έχω χάσει κι εγώ κάνα δυο φορές. Αλλά τώρα, ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μια ευκαιρία. Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τη θερμοκρασία και να δούμε ξανά ο ένας τον άλλο, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά», τόνισε.

Καμάλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής

Η Καμάλα Χάρις, έδωσε την πρώτη ομιλία της ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία της χώρας, αλλά παράλληλα και πρώτη αφρο-αμερικανή και νοτιοασιατικής καταγωγής αντιπρόεδρος.

Τόνισε μεταξύ άλλων πως μπορεί να είναι η πρώτη που παίρνει το συγκεκριμένο αξίωμα, αλλά «δεν θα είναι η τελευταία».


«Τι απόδειξη για τον χαρακτήρα του Τζο, το γεγονός ότι είχε το θάρρος να σπάσει ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού που υπάρχει στη χώρα μας: να επιλέξει μια γυναίκα για αντιπρόεδρό του», σχολίασε η Χάρις.


Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα σόου με πυροτεχνήματα, με το νούμερο «46» να γράφεται στον ουρανό του Ουίλιμνγκτον, καθώς ο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες αγωνίας, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα συγκέντρωσε τον «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων.

Ο Τραμπ δεν είναι υποχρεωμένος να αναγνωρίσει επισήμως την ήττα του, όμως αυτό αποτελεί παράδοση στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ προτίμησε να διατηρήσει την εριστική του στάση και να δεσμευθεί ότι θα κηρύξει νομικό πόλεμο, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα.

SHARE