Όταν η Μπέτι Φορντ φωτογραφήθηκε με παντελόνι στον Λευκό Οίκο

Μπέτι Φορντ: Όταν η Πρώτη Κυρία φωτογραφήθηκε με παντελόνι στον Λευκό Οίκο

Η Μπέτι Φορντ, σύζυγος του 38ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, προκάλεσε τις αντιδράσεις της συντηρητικής κοινωνίας της δεκαετίας του ‘70 των ΗΠΑ, όταν φωτογραφήθηκε στον Λευκό Οίκο φορώντας παντελόνι.

Η Μπέτι Φορντ έμεινε γνωστή ιστορία για την ικανότητά της να μιλά κυριολεκτικά για οτιδήποτε χωρίς να φοβάται τη δημόσια κατακραυγή. Θερμή υποστηρίκτρια του δικαιώματος στην άμβλωση -«Το να κάνεις ένα μωρό είναι ευλογία, όχι καθήκον» είχε πει η ίδια-, είχε μιλήσει για τη γυναικεία χειραφέτηση, τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε, τον εθισμό της στο αλκοόλ και τα φάρμακα, αλλά και τον καρκίνο στο στήθος και τη μαστεκτομή στην οποία υποβλήθηκε -θέματα που εκείνη την εποχή δεν θεωρούνταν απλά ταμπού, αλλά κρύβονταν επιμελώς κάτω από το χαλί.

Πέρα, ωστόσο, από μια γυναίκα με άποψη («Δεν πιστεύω ότι, το γεγονός πως είμαι Πρώτη Κυρία θα πρέπει να με εμποδίσει να εκφράζω ανοιχτά τις απόψεις μου. […] Γιατί θα πρέπει η δουλειά του συζύγου μας να μας αποτρέπει να είμαστε ο εαυτός μας; Το να συμπεριφέρεσαι σαν γυναίκα δεν προϋποθέτει τη σιωπή σου» είχε πει χαρακτηριστικά), θεωρείται και μια από τις FLOTUS που σημάδεψαν τον χώρο της μόδας με το στιλ τους, παρά τη σύντομη παραμονή της στον Λευκό Οίκο.

AP Images

Το ντύσιμό της αντικατόπτριζε τον χαρακτήρα της. Πολύχρωμα φουλάρια του σχεδιαστή Frankie Welch, χαμηλά κομψά τακούνια, κοστούμια με άψογη εφαρμογή και φαρδιές ζώνες που τόνιζαν τη μέση της, αλλά και εντυπωσιακές τουαλέτες στις επίσημες εμφανίσεις της ως Πρώτη Κυρία συνέθεταν, μεταξύ άλλων, τη fashion forward (για την εποχή) γκαρνταρόμπα της.

Με αγαπημένους σχεδιαστές της τους Halston, Oscar de la Renta, Christian Dior και Pierre Cardin, η Μπέτι Φορντ ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που φόρεσαν ποτέ κοστούμι στον Λευκό Οίκο, μια τολμηρή επιλογή για την Αμερική των ‘70 -σκεφτείτε ότι οι γυναίκες δεν φορούσαν παντελόνι στο Κογκρέσο έως τη δεκαετία του ‘90.

Όταν η Μπέτι Φορντ φωτογραφήθηκε με παντελόνι στον Λευκό Οίκο

Μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της ήταν αυτή του David Hume Kennerly, την τελευταία της ημέρα ως Πρώτη Κυρία. Πρώην χορεύτρια, με χάρη στις κινήσεις της και ανέμελη προσωπικότητα, η Μπέτι Φορντ ανέβηκε στο τραπέζι του «οβάλ γραφείου» ξυπόλυτη, φορώντας παντελόνι και πόζαρε στον φακό, για ένα κλικ που έμεινε στην ιστορία, καθώς θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα του επαναστατικού χαρακτήρα της. Μάλιστα, σύμφωνα με το Insider, παρά το γεγονός ότι φορούσε συχνά παντελόνια αυτή ήταν η μοναδική φορά που φωτογραφήθηκε ποτέ φορώντας ένα. «Ήταν ένα υπέροχο και συναρπαστικό τέλος στη μαγική περίοδο που έζησα ως Πρώτη Κυρία» είχε πει η ίδια.

Όταν η Μπέτι Φορντ φωτογραφήθηκε με παντελόνι στον Λευκό Οίκο

Πέρα από το γεγονός ότι η Μπέτι Φορντ θεωρείται μια από τις Πρώτες Κυρίες που θεωρούνταν είδωλα του στιλ -για την ιστορία η Πατ Νίξον λέγεται ότι είναι η πρώτη FLOTUS που φόρεσε ποτέ παντελόνι δημόσια-, η ίδια κατάφερε μέσα από το κέντρο απεξάρτησης που ίδρυσε και φέρει το όνομά της να βοηθήσει πολύ κόσμο στον αγώνα του κατά των ουσιών, ενώ ενέπνευσε τις γυναίκες -και όχι μόνο- να μην ντρέπονται για το σώμα και τις επιλογές τους.