Σίσελι Τάισον: Η πρώτη Αφροαμερικανή ηθοποιός που βραβεύτηκε με τιμητικό Όσκαρ και Emmy
Η βραβευμένη με Emmy και Tony ηθοποιός, Σίσελι Τάισον, που πάλεψε ενάντια στα στερεότυπα καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, το απόγευμα της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου.
«Είμαι μάνατζερ της κυρίας Τάισον πάνω από 40 χρόνια, και κάθε χρονιά ήταν προνόμιο, αλλά και ευλογία. Η Σίσελι θεωρούσε την νέα αυτοβιογραφία της ως ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, στολισμένο με όλα τα στολίδια της προσωπικής και επαγγελματικής της ζωής. Σήμερα τοποθέτησε το τελευταίο στολίδι, το Αστέρι, στην κορυφή του δέντρου» ανέφερε ο μάνατζερ της Λάρι Τόμπσον, για την αυτοβιογραφία της «Just As I Am» που κυκλοφόρησε μόλις την Τρίτη, λίγες μέρες πριν τον θάνατό της.
Η Τάισον ήταν μια ιδιαίτερη γυναικά και θεωρείται μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της έγχρωμης κοινότητας αλλά και του καλλιτεχνικού κόσμου. Κόρη μεταναστών από την Καραϊβική, γεννήθηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και αρχικώς έγινε γνωστή ως μοντέλο, ενώ για ένα διάστημα δούλεψε ως γραμματέας.

Ξεκίνησε την καριέρα της στον κινηματογράφο το 1959, με την ταινία «Odds Against Tomorrow» του Harry Belafonte κι ενώ εκείνη την εποχή οι μαύροι ηθοποιοί ήταν καταδικασμένοι σε στερεοτυπικούς ρόλους εκείνη αποφάσισε να αντισταθεί σε αυτή τη λογική. Αρνιόταν λοιπόν να υποδυθεί εκδιδόμενες γυναίκες, ναρκομανείς ή υπηρέτριες, ρόλους που θεωρούσε υποτιμητικούς για τις μαύρες γυναίκες.
Τη δεκαετία του ’60, σχεδόν μένει εκτός χώρου, επιμένοντας να μην υποκύψει στην εκμετάλλευση. Το 1968 όμως ξεχωρίζει στο εξαιρετικό δράμα «Ο πόνος της σιωπής» (ή «Η καρδιά είναι ένας μοναχικός κυνηγός»), αλλά η μεγάλη της επιτυχία έρχεται λίγα χρόνια αργότερα, το 1972 με το δράμα «Sounder» που κέρδισε πολλές υποψηφιότητες στα Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και μία υποψηφιότητα για την ίδια την Τάισον.

Από το 1981 μέχρι το διαζύγιό τους, το 1988, ήταν παντρεμένη με τον θρύλο της τζάζ, Μάιλς Ντέιβις.
Τελικά, η ηθοποιός κέρδισε ένα Τιμητικό Όσκαρ το 2018, μένοντας έτσι στην ιστορία ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε αυτό το βραβείο.
Παρά τις επιτυχίες της στον κινηματογράφο, μερικές από τις καλύτερες δουλειές της Τάισον είναι στην τηλεόραση. Συμμετείχε σε σειρές, όπως το «Miss Jane Pittman», για το οποίο κέρδισε δύο βραβεία Emmy. Στα βραβεία Emmy βρέθηκε υποψήφια άλλες 16 φορές, 5 εκ των οποίων για τη συμμετοχή της στο «How to Get Away with Murder». Κέρδισε άλλο ένα βραβείο το 1994 για την τηλεοπτική μεταφορά του «Oldest Living Confederate Widow Tells All», ενώ το 2013 ερμηνεύει στο θέατρο «Το ταξίδι στο Μπάουντιφουλ», κερδίζοντας ένα βραβείο Tony. Το 2014 πρωταγωνιστεί και στην τηλεοπτική του μεταφορά.
Στις 22 Νοεμβρίου 2016, η Τάισον βραβεύτηκε από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας που θεωρείται το σημαντικότερο βραβείο που μπορεί να δοθεί σε Αμερικανό πολίτη.
Μια από τις τελευταίες ταινίες της που είδαμε στην Ελλάδα είναι το πολυβραβευμένο, επίσης αντιρατσιστικό δράμα εποχής «Οι υπηρέτριες» (2011).