Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
18|10|2022 13:18
SHARE
CLEANING TIPS

Οι 6 πιο βρώμικες συσκευές στην κουζίνα σας και κάθε πότε πρέπει να τις καθαρίζετε


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία, εξέτασαν πρόσφατα 24 σφραγίδες από λάστιχα πλυντηρίων πιάτων για να διαπιστώσουν τι ακριβώς βακτήρια αναπτύσσονται σε αυτές τις συσκευές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αναφέρει η Daily Mail, πολλά πλυντήρια πιάτων περιείχαν βακτήρια, μεταξύ των οποίων και E.coli. Τα πλυντήρια πιάτων είχαν επίσης ίχνη μυκήτων, Pseudomonas (που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στο στήθος) και Acinetobacter, το οποίο έχει συνδεθεί με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, του δέρματος και του εσωτερικού χιτώνα της καρδιάς.

Ωστόσο, παρά τα ευρήματα αυτά, οι ειδικοί λένε ότι οι βρώμικες συσκευές κουζίνας δεν είναι επικίνδυνες καθώς σ 'αυτές συναντώνται κατά κύριο λόγο αβλαβή βακτήρια. «Το να μην καθαρίζετε αυτές τις συσκευές δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», λέει η Melissa Maker της «Clean My Space» στην Global News. «Ωστόσο πρέπει να συντηρούμε αυτές τις συσκευές γιατί με την πάροδο του χρόνου τα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν και οι οσμές να γίνουν πραγματικό πρόβλημα».

Φυσικά, δεν είναι μόνο το πλυντήριο πιάτων που μαζεύει βακτήρια σε μία κουζίνα. Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο βρώμικες συσκευές κουζίνας και πρεοτείνουμε εύκολους τρόπους να τις καθαρίσετε.

Πλυντήριο πιάτων

Αν δεν καθαρίζετε το πλυντήριο πιάτων σας σημαίνει πως κατ' επέκταση μπορεί μην καθαρίζονται σωστά και τα σκεύη που τοποθετείτε σε αυτό, καθώς ενδέχεται τα φίλτρα του να μαζεύουν βακτήρια.

Πόσο συχνά πρέπει να το καθαρίζω; Μία φορά κάθε έξι μήνες αν ξεπλένετε καλά τα πιάτα σας πριν τα βάλετε στο πλυντήριο ή μία φορά κάθε τρεις μήνες αν είστε λίγο πιο τεμπέλης.

Πώς να το καθαρίζετε: Μπορείτε να προμηθευτείτε ταμπλέτες καθαρισμού στο σούπερ μάρκετ, αλλά υπάρχουν κάποια επιπλέον βήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Ρίξτε μια ματιά στο φίλτρο του πλυντηρίου πιάτων σας και μουλιάστε το σε ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων προτού ξεκινήσετε τον καθαρισμό.

Φούρνος μικροκυμάτων

Το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων τείνει να λερώνει συχνά καθώς πολλές φορές μπορεί να εκτινάσσονται τροφές η υγρά που ζεσταίνουμε εκεί. Όσο περισσότερο αφήνετε εκεί τους λεκέδες τόσο πιο δύσκολο γίνεται να αφαιρεθούν.

Πόσο συχνά πρέπει να τον καθαρίζω; Εξαρτάται από το πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε και αν χρησιμοποιείτε κάλυμμα για τα πιάτα σας. Γενικά, συνίσταται να τον καθαρίζετε κάθε φορά που βλέπετε λεκέδες από φαγητό και εννοείται όταν έχετε διαρροές.

Πώς να τον καθαρίζετε: Μπορείτε να πάρετε ένα μπολ και να το γεμίσετε μέχρι τη μέση με νερό και μέχρι τη μέση με ξύδι και να το ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για τρία λεπτά. Αυτό θα δημιουργήσει ατμό και θα βοηθήσει να αφαιρεθούν πιο εύκολα τροφές που έχουν κολλήσει. Σκουπίστε το εσωτερικό του φούρνου μικορκυμάτων με ένα πανί και μόλις κρυώσει το υγρό στο μπολ, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ως καθαριστικό.

Φούρνος

Αν παρατηρήσετε ότι ο φούρνος σας αρχίζει να καπνίζει, αυτό είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεται έναν καλό καθαρισμό. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να αφαιρέσετε τα λίπη και τα έλαια, και τα σημάδια.

Πόσο συχνά πρέπει να τον καθαρίζω; Μία με δύο φορές το χρόνο.

Πώς να τον καθαρίζετε: Οι περισσότεροι φούρνοι διαθέτουν επιλογή αυτοκαθαρισμού, αλλά αν ο δικός σας δεν έχει τότε χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο με λειασμένη άκρη για να ξύσετε τυχόν ορατές ακαθαρσίες.

Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό φούρνου αναμειγνύοντας ίσα ποσότητα μαγειρικής σόδας σαπουνιού πιάτων και συνδυάστε την με 20 σταγόνες αιθέρια έλαια (με γεύση πορτοκάλι). Χρησιμοποιώντας ένα υγρό σφουγγάρι, τρίψτε τους τοίχους, το πάτωμα και τη γυάλινη πόρτα του φούρνου και χρησιμοποιήστε ένα τρίφτη από ατσαλόμαλλο για να ξεφορτωθείτε τυχόν εναπομείναντες λεκέδες.

Τοστιέρα

Οι περισσότερες τοστιέρες διαθέτουν δίσκο για ψίχουλα και συχνά, αυτό είναι το μόνο πράγμα που καταλήγουμε να καθαρίζουμε. Ωστόσο, οι τοστιέρες μπορεί να είναι γεμάτες λάδια, λίπη και κολλημένα τρόφιμα.

Πόσο συχνά πρέπει να την καθαρίζω; Εξαρτάται από το πόσο συχνά τη χρησιμοποιείτε, αλλά αν μυρίσετε κάτι που καίγεται πρέπει να την καθαρίστε αμέσως.

Πώς να την καθαρίσετε: Χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα και σαπούνι πιάτων και τρίψτε καλά το δίσκο ψίχουλων. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό για να σκουπίσετε το καπάκι και τα πλαϊνά.

Καφετιέρα

Οι οδηγίες καθαρισμού της καφετιέρας εξαρτώνται εν πολλοίς από τον τύπο καφετιέρας που έχετε, γι' αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το βιβλιαράκι οδηγιών της εκάστοτε συσκευής.

Πόσο συχνά πρέπει να την καθαρίζω; Ενδείκνυται δύο φορές το χρόνο, αλλά και πάλι, αυτό εξαρτάται από τον τύπο της καφετιέρας που έχετε.

Πώς να την καθαρίζετε: Προσθέστε ξύδι στο διαμέρισμα νερού και περάστε την από μέσα χωρίς καφέ. Φτιάξτε ζεστό ξύδι και ξεπλύνετε την καφετιέρα σας με νερό - και μην ξεχάσετε να αντικαταστήσετε το φίλτρο.

Ψυγείο

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα με τον καθαρισμό των ψυγείων είναι ότι συχνά τείνουμε να ξεχνάμε τους λεκέδες, τις διαρροές ή τα ληγμένα φαγητά μέχρι το ψυγείο να αρχίσει να μυρίζει.

Πόσο συχνά πρέπει να το καθαρίζω; Αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά το συντηρείτε. Αν παρατηρήσετε κάπου να ξεπροβάλλει λίγη μούχλα οφείλετε να κάνετε αμέσως έναν βαθύ καθαρισμό.

Πώς να το καθαρίσετε: Βγάλτε τα πάντα από το ψυγείο σας, συμπεριλαμβανομένων των ραφιών και των συρταριών, και τρίψτε τα πάντα με ένα καθαριστικό γενικής χρήσης. Αν υπάρχουν σκληροί λεκέδες, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού για να το τρίψετε. Συνίσταται επίσης να προσθέσετε 10 σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου στο μείγμα σε τυχόν συρτάρια που έχουν μούχλα. Μόλις καθαρίσετε τα πάντα, μην ξεχάσετε να αντικαταστήσετε το κουτί με τη μαγειρική σόδα στο ψυγείο.

SHARE