Βίλα Καζούλη
Φωτογραφία: Eurokinissi
ΒΙΛΑ ΚΑΖΟΥΛΗ

Βίλα Καζούλη: Η «στοιχειωμένη» έπαυλη της Κηφισιάς όπου γυρίστηκε η «Υπολοχαγός Νατάσσα»


Όσοι έχουν παρακολουθήσει την εμβληματική ταινία του 1970 «Υπολοχαγός Νατάσσα» που προβάλλεται κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου, σίγουρα θυμούνται την εγκαταλελειμμένη έπαυλη με τα περίφημα λιοντάρια.

Στη δραματική-πολεμική ταινία του Νίκου Φώσκολου, η εντυπωσιακή βίλα ήταν το μυστικό αρχηγείο των αντιστασιακών και πρώην έπαυλη της Λίζας (Κάκιας Παναγιώτου), του Γερμανού συζύγου της και του γιου τους.

Σε μια συγκλονιστική σκηνή, ο γιος της, Μαξ (Κώστας Καρράς) αυτοκτονεί με το όπλο του μπροστά στα μαρμάρινα αγάλματα των λιονταριών, όταν ανακαλύπτει ότι η Ελληνίδα μητέρα του είναι στην Αντίσταση.

Η ιστορία αυτής της βίλας και στην πραγματικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την γερμανική Κατοχή.

Μέχρι σήμερα η έπαυλη αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι έκτασης 47 στρεμμάτων, που βρίσκεται επί της οδού Κηφισίας και είναι γνωστή ως «Βίλα Καζούλη».

Βίλα Καζούλη
Φωτογραφία: Υπολοχαγός Νατάσσα

Το παλιό, διατηρητέο αρχοντικό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της Αθήνας και συνοδεύεται από μεγάλη ιστορία αλλά και πολλούς θρύλους. Χτίστηκε στις αρχές του 1910 από τον Αιγυπτιώτη επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας Νικόλαο Καζούλη με σκοπό να το χρησιμοποιεί ως θερινή κατοικία.

Βίλα Καζούλη
Φωτογραφία: Eurokinissi

Η βαριά σιδερένια πύλη, τα περίτεχνα γλυπτά λιοντάρια (έργο του διάσημου γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη), η μεγάλη μαρμάρινη σκάλα και ο επιβλητικός τρούλος αποτελούν ένα μείγμα νεοκλασικισμού και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής και προκαλούν δέος.

Βίλα Καζούλη
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Αριστόφρων, γαμπρός του ιδιοκτήτη, φιλοτέχνησε τον τρούλο που κοσμεί μέχρι σήμερα το κτίριο. Ο Παναγιώτης Αριστόφρων ήταν μελετητής του Πλάτωνα και είχε δημιουργήσει πολύτιμη βιβλιοθήκη φιλοσοφικών έργων, ενώ επιθυμία του ήταν η βίλα να γίνει κάποτε κέντρο μελέτης του μεγάλου φιλοσόφου, κάτι που δεν έμελλε να πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Την περίοδο της Κατοχής η έπαυλη, κατελήφθη από τους Γερμανούς και διετέλεσε φρουραρχείο των SS. Οι αστικοί θρύλοι κάνουν λόγο για την ύπαρξη φαντασμάτων μέσα στην έπαυλη λόγω των βασανιστηρίων που υπέστησαν εκεί συλληφθέντες αντιστασιακοί.

Βίλα Καζούλη
Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι φρικιαστικές μέθοδοι βασανισμού των SS οδήγησαν στον θάνατο 12 Ελλήνων, οι οποίοι θάφτηκαν στον κήπο της έπαυλης. Μια ακόμη φήμη που έρχεται να ενισχύσει την υποτιθέμενη ύπαρξη φαντασμάτων αποτελεί η δολοφονία μιας δημοσιογράφου από τους Γερμανούς, έξω από την έπαυλη.

Βίλα Καζούλη
Φωτογραφία: Eurokinissi

Άλλη μια αφορμή για τους μύθους σχετικά με τη βίλα αποτελεί το γεγονός ότι είναι χτισμένη πάνω σε ένα τούρκικο νεκροταφείο.

Τα υπόγεια περάσματα, όπως η φημολογούμενη σήραγγα που συνέδεε την έπαυλη κατοικία με το παρεκκλήσι του Αγ. Παύλου, μέσα στο ΚΑΤ, οι τεράστιοι διάδρομοι και τα σκοτεινά δωμάτια προκαλούν δέος στον επισκέπτη, εξάπτοντας την φαντασία του.

Βίλα Καζούλη
Φωτογραφία: Eurokinissi

Πολλοί ισχυρίζονται ότι τις νύχτες στις σκοτεινές γωνίες της κάποτε λαμπερής και γεμάτης ζωή έπαυλης, περιπλανώνται οι σκιές των νεκρών ενώ πολλοί από τους ιδιοκτήτες έχουν ενισχύσει την διατήρηση των αστικών μύθων.

Η «Βίλα Καζούλη» έχει φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’. Μετά την απελευθέρωση από του Γερμανούς, το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ ενώ το 1949 πέρασε στο Δημόσιο.

Βίλα Καζούλη
Φωτογραφία: Eurokinissi

Εκεί στεγάστηκε το πρώτο νοσοκομείο ΚΑΤ μέχρι το 1952. Από το 1953 μέχρι και το 1955, στέγασε και περιέθαλψε τους σεισμοπαθείς των Ιονίων Νήσων. Από το 1985 μέχρι το 1987 η βίλα ήταν ιδιοκτησία του ΙΚΑ, ενώ το 1999 στο κτίριο στεγάστηκε το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Από τον Ιούνιο του 2014 είναι εγκατεστημένες εκεί οι υπηρεσίες του Πράσινου Ταμείου.

Η πανέμορφη, «στοιχειωμένη» βίλα της Κηφισιάς στέκει εκεί αγέρωχη, βγαλμένη από τις σελίδες της ελληνικής ιστορίας, εντυπωσιάζοντας τους περαστικούς και τους επισκέπτες.

Βίλα Καζούλη
Φωτογραφία: Eurokinissi
SHARE