Ιρανές γυναίκες
Φωτογραφία: Getty/ Ideal Image
04|12|2022 16:25
SHARE
ΝΙΚΗ

Ιστορική απόφαση: Καταργείται η αστυνομία ηθών στο Ιράν


Τέλος στην «αστυνομία ηθών» βάζει το Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Isna.

Το πρωτόγνωρο κύμα διαδηλώσεων ενάντια στο καθεστώς ξέσπασε με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 22χρονης Κούρδης Μαχσά Αμινί, η οποία δολοφονήθηκε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε ο Μονταζερί χθες Σάββατο το βράδυ από την ιερή πόλη Κομ.

Υπνεθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα τόσο το Reuters όσο και ο Guardian μετέδωσαν ότι οι αρχές στο Ιράν ζήτησαν χθες Σάββατο από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας.

«Τόσο το κοινοβούλιο όσο και το δικαστικό σώμα εργάζονται», για το αν ο νόμος χρειάζεται αλλαγές, δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian το Σάββατο ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζέρι.

«Η ομάδα αξιολόγησης συναντήθηκε την Τετάρτη με την επιτροπή πολιτισμού του κοινοβουλίου και θα δούμε τα αποτελέσματα σε μία ή δύο εβδομάδες», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας.

Πηγή: iefimerida.gr - Ιστορικό βήμα: Καταργείται η Αστυνομία Ηθών στο Ιράν, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις - iefimerida.gr

SHARE