Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
01|08|2023 10:39
SHARE
CLEANING TIPS

Οι 7 πιο βρώμικες επιφάνειες στην κουζίνα σου -Ειδικός αποκαλύπτει πώς να τις καθαρίζεις


Είναι πιθανό να υπάρχουν αμέτρητα πράγματα στην κουζίνα σας που φαίνονται καθαρά, αλλά στην πραγματικότητα είναι βρώμικα.

Μήπως τα πανιά κουζίνας σας θέλουν πετάγμα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που πλύνατε τα πόμολα της πόρτας; Χρειάζεται πραγματικά να λευκαίνουμε τον νεροχύτη περισσότερο από μία φορά τον μήνα;

Η Danielle Mason, μία «cleanfluencer» που δημιουργεί tutorials και βίντεο στο TikTok και το Instagram αποκαλύπτοντας διάφορα life hacks σχετικά με την καθαριότητα, μοιράζεται τις συμβουλές της και μας λύνει όλες τις απορίες.

Ένας εμπειρογνώμονας σε θέματα καθαριότητας μοιράζεται τις συμβουλές του και μας κατατοπίζει.

Πόμολα, χερούλια πόρτας και κουμπιά

Το πόμολο για την πόρτα της κουζίνας και τα κουμπιά των ηλεκτρικών συσκευών που βρίσκονται μέσα σ' αυτή είναι σίγουρα από τις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε και ακουμπάμε περισσότερο.

«Συχνά αμελούμε να καθαρίσουμε αυτές τις περιοχές της κουζίνας. Ωστόσο, καθώς συνηθίζουμε να τις ακουμπάμε αφού έχουμε διαχειριστεί ωμό κρέας και τρόφιμα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούμε αυτές τις περιοχές καθαρές, για να μη μεταφέρουμε μικρόβια» λέει η Danielle. «Απολυμαίνετε πάντα με ένα πανί και ένα αντιβακτηριακό καθαριστικό».

Φωτογραφία: Shutterstock

Πανιά κουζίνας

Είναι ίσως αυτονόητο, αλλά αν το πανί με το οποίο καθαρίζετε τις επιφάνειες στην κουζίνας σας δεν είναι καθαρό, τότε δεν θα την καθαρίσετε σωστά. «Αφήνω πάντα το πανί μου να μουλιάσει σε χλωρίνη πριν πάω για ύπνο κάθε βράδυ», λέει η ειδικός σε θέματα καθαριότητας.

«Αυτό επιτρέπει μια νέα αρχή κάθε πρωί χωρίς βακτήρια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι αντικαθιστάτε τα πανιά σας αρκετά συχνά-θα πρότεινα κάθε δύο εβδομάδες. Και φυσικά βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε αυτό το πανί σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την κουζίνα, καθώς δεν θέλετε να διασταυρώσετε τη μόλυνση», προσθέτει η ίδια.

Σφουγγάρια

Η Mason τονίζει ότι τα σφουγγάρια είναι ιδιαιτέρως ανθυγιεινά αντικείμενα, καθώς είναι συνεχώς υγρά και συνεπώς αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκητών. «Είναι γνωστό πως τα σφουγγάρια μεταφέρουν πολλά μικρόβια και ακόμη και αν τα βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων δεν θα τα σκοτώσετε όλα. Αποφύγετε το σφουγγάρι όπου είναι δυνατόν».

Φωτογραφία: Shutterstock

Πετσέτες πιάτων

Οι πετσέτες που χρησιμοποιείτε για να σκουπίζετε τα πιάτα είναι πολύ πιθανόν να μην αλλάζονται αρκετά συχνά. «Θα πρέπει να έχετε μία για κάθε μέρα της εβδομάδας, καθώς μεταφέρουν τόσα πολλά βακτήρια και μικρόβια, τα οποία εξαπλώνονται σε όλη την κουζίνα. Αν στεγνώνετε κατσαρόλες και τηγάνια και στη συνέχεια σκουπίζετε τις επιφάνειές σας, αυτό δεν είναι καλό», λέει.

Επιφάνειες κοπής

Οι επιφάνειες -ιδιαίτερα οι ξύλινες- αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για πάσης μορφής βακτήρια. «Θα πρέπει να έχετε ένα διαφορετικό χρώμα για διαφορετικά είδη τροφίμων, ένα για το κρέας, τα φρούτα και άλλα τρόφιμα», συμβουλεύει η Mason.

«Ο καλύτερος τρόπος για να τις καθαρίσετε είναι στο πλυντήριο πιάτων, καθώς η υψηλή θερμοκρασία απολυμάνει τα μικρόβια. Αν δεν σας αρέσει το πλυντήριο πιάτων, τότε βράστε νερό στον βραστήρα και αφήστε τις επιφάνειες; κοπής να μουλιάσουν σε αυτό. Εγώ χρησιμοποιώ ατμοκαθαριστή στις δικές, καθώς σκοτώνει το 99,9% των βακτηρίων και δεν υπάρχουν χημικά» λέει η εμπειρογνώμονας, διευκρινίζοντας πως καλό είναι να αποφεύγετε εντελώς τις ξύλινες σανίδες κοπής, καθώς αυτές οι μέθοδοι καθαρισμού μπορεί να τις καταστρέψουν.

Φωτογραφία: Shutterstock

Νεροχύτης κουζίνας

«Όπως μπορείτε να υποθέσετε, ο νεροχύτης πρόκειται για έναν κατεξοχήν εκτροφέα βακτηρίων και βρωμιάς- ένα ξεχωριστό μικροβίωμα βρίσκεται στους νεροχύτες».

«Η υδραυλική περιοχή που βρέθηκε κάτω από τους νεροχύτες φιλοξενεί μικροβιακές κοινότητες στις οποίες κυριαρχεί μια ομάδα βακτηρίων που ονομάζεται Proteobacteria. Αυτό περιλαμβάνει παθογόνα όπως η Salmonella και το E. coli, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες», μοιράζεται ο Mason.

«Πάντα μου έλεγαν να μην πλένω ποτέ τα χέρια μου στον νεροχύτη και να μην πετάω ποτέ βρώμικο νερό στον νεροχύτη. Στον νεροχύτη πλένετε τα φλιτζάνια και τα πιάτα σας και ετοιμάζετε το φαγητό, οπότε θα πρέπει πάντα να διατηρείται καθαρός και τίποτα από έξω από την κουζίνα δεν θα πρέπει να μπαίνει εκεί. Για παράδειγμα, ποτέ μην πλένετε τα πατώματά σας και μην βάζετε βρώμικο νερό στον νεροχύτη της κουζίνας σας, ρίξτε το πάντα στην τουαλέτα» προειδοποιεί η Mason.

Φωτογραφία: Shutterstock

Πώς είναι δυνατόν να καθαρίζετε το εσωτερικό του νεροχύτη και των αποχετεύσεων;

«Η μαγειρική σόδα και το ξύδι είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε το νεροχύτη σας από μέσα, ή η χλωρίνη, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη χλωρίνη, καθώς μπορεί να μείνει στον πυθμένα του νεροχύτη σας, ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένος. Εγώ καθαρίζω τον νεροχύτη μου κάθε μέρα».

Οι σωλήνες και τα ντουλάπια γύρω από το νεροχύτη σας μπορεί να σας οδηγήσουν στο να έχετε πρόβλημα με τρωκτικά.

«Μπορείτε να αποτρέψετε την είσοδο ποντικιών και τρωκτικών στην κουζίνα καλύπτοντας τυχόν μικρές σχισμές ή ρωγμές. Είναι επίσης σημαντικό να επιδιορθώνετε τις διαρροές αμέσως μόλις συμβούν, καθώς μπορούν να εισέλθουν μέσω των σωλήνων», λέει.

Κάδος απορριμμάτων

Μάλλον δεν θα εκπλαγείτε πολύ από την πληροφορία ότι το μέρος όπου πετάτε τα απορρίμματά σας μπορεί να αποτελέσει τόπο αναπαραγωγής μικροβίων.

«Βεβαιωθείτε ότι αδειάζετε τον κάδο σας μόλις γεμίσει», συμβουλεύει η Mason. «Προσωπικά δεν έχω κάδο στην κουζίνα, χρησιμοποιώ μια σακούλα και την αδειάζω στο τέλος της ημέρας, αλλά αν χρησιμοποιείτε κάδο, βεβαιωθείτε ότι τον πλένετε με ζεστό νερό από τον βραστήρα».





SHARE