Ορχιδέες: Πώς θα κάνετε το εντυπωσιακό φυτό με τα χρωματιστά λουλούδια να «κρατήσει» για χρόνια
Φωτογραφία: Shutterstock
28|04|2024 09:00
SHARE
PLANTS

Ορχιδέες: Πώς θα κάνετε το εντυπωσιακό φυτό με τα χρωματιστά λουλούδια να «κρατήσει» για χρόνια


Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά είναι σίγουρα η ορχιδέα.

Με πλούσια χρώματα, μεγάλα λουλούδια και καταπράσινα φύλλα, η εξωτική ομορφιά της ορχιδέας μπορεί να διακοσμήσει -και να ομορφύνει- εσωτερικούς χώρους, το γραφείο σας ή το σαλόνι σας, ενώ είναι και εξαιρετικό δώρο αν πάτε σε μια επίσκεψη.

Οι ορχιδέες ανθίζουν κατά βάση σε κάθε εποχή του χρόνου. Ανάλογα την ποικιλία τους ανθίζουν τον χειμώνα και την άνοιξη.

Άλλες ποικιλίες ανθίζουν μια φορά μόνο τον χρόνο ενώ άλλες ανθίζουν όλο τον χρόνο. Μερικές από τις ποικιλίες της ορχιδέας είναι η πιο γνωστή Phalaenopsis, η ποικιλία Cymbidium, η οποία είναι εξωτερικού χώρου, και πολλές ακόμη τροπικές που έχουν δίχρωμα λουλούδια και άλλες με μεγάλη διάρκεια αρώματος.

Πρόκειται για ένα φυτό που είναι μεν ευαίσθητο, μπορείτε όμως με συγκεκριμένες και απλές κινήσεις να το διατηρήσετε για πάντα.

Επίσης, με την ήδη υπάρχουσα ορχιδέα μπορείτε να δημιουργήσετε νέα φυτά, χωρίζοντας τις ρίζες της, ή φυτεύοντας τα νέα μπουμπούκια που βγάζει το φυτό, σε νέα γλάστρα, έτσι, η ορχιδέα σας θα ζήσει «αιώνια» και πάντα ο χώρος σας θα ομορφαίνει με τα χρώματά της.

Ορχιδέα: Πώς θα κάνετε το εξωτικό φυτό σας να «ζήσει αιώνια»

Η σωστή γλάστρα είναι ένα από τα μυστικά για να παραμείνει το φύλλωμα αλλά και το λουλούδι της ορχιδέας λαμπερό. Προτιμήστε πήλινη γλάστρα ή πλαστική, με μερικές τρύπες στον πάτο.

Η πήλινη γλάστρα δε, είναι εξαιρετική επιλογή καθώς επιτρέπει στο χώμα του φυτού να στεγνώσει γρηγορότερα με αποτέλεσμα οι ρίζες να αναπνέουν και να μην «σαπίζουν».

Σε αντίθεση με άλλα φυτά, η ορχιδέα αγαπά τις πέτρες περισσότερο από το χώμα. Γεμίστε τη γλάστρα σας με μείγμα από χώμα, χαλίκι ή τύρφη ώστε οι ρίζες να αναπτύσσονται ανενόχλητες.

Το ηλιακό φως ευνοεί καθώς βοηθά την ορχιδέα να μεγαλώσει και να ανθίσει επομένως φροντίστε να τοποθετήσετε το φυτό σας σε σημείο με φυσικό φως.

Το πότισμα από την άλλη είναι ένα από τα κυριότερα βήματα για να παραμείνει ζωηρή μια ορχιδέα. Σχεδόν όλες οι ποικιλίες της ορχιδέας χρειάζονται πότισμα μια φορά την εβδομάδα ενώ ο τρόπος με τον οποίο θα ποτίσετε το φυτό παίζει καθοριστικό ρόλο. Βυθίστε τη γλάστρα σας μέσα σε μπολ ή κουβά με χλιαρό νερό και αφήστε το φυτό να «ρουφήξει» όσο νερό χρειάζεται μέσα σε λίγα λεπτά. Αφήστε την να στεγνώσει και μην ξεχνάτε πως, το πιατάκι κάτω από τη γλάστρα σας θα πρέπει να είναι πάντα στεγνό και καθαρό .

Όταν η ορχιδέα σας βγάλει πολλές ρίζες μπορείτε να χωρίσετε το φυτό σε δύο μέρη, να βάλετε δηλαδή το ένα μισό ξεχωριστά σε άλλη γλάστρες και να δείτε με τον καιρό μια νέα ορχιδέα, ενώ ο άλλος τρόπος είναι να φυτέψετε τα νέα μπουμπούκια που βγάζει ο ορχιδέα σας σε νέα γλάστρα.

SHARE