Φωτογραφία: instagram / @onthespotpk
Φωτογραφία: instagram / @onthespotpk
19|10|2022 13:16
SHARE
LIGHTS OFF

Γάλλοι αθλητές παρκούρ σβήνουν επιγραφές καταστημάτων με ακροβατικά για να εξοικονομήσουν ενέργεια


Σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της φωτορύπανσης, ομάδες εφήβων αθλητών Parkour, διασχίζουν μεγάλες γαλλικές πόλεις σβήνοντας τις πινακίδες και τα φώτα καταστημάτων τη νύχτα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, ενώ η εν λόγω ομάδα δραστηριοποιείται εδώ και περίπου δύο χρόνια, το πρότζεκτ τους ήρθε σχετικά πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας. Εν μέσω μιας περιόδου που η Γαλλία προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου, η πρωτοβουλία του «Lights Off» είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Ο επικεφαλής της ομάδας «On The Spot Parkour» στο Παρίσι, Κέβιν Χα, υποστήριξε ότι «ο καθένας μπορεί να συμβάλει με τον τρόπο του» στην εξοικονόμηση ενέργειας. «Εμείς αξιοποιούμε τις σωματικές μας ικανότητες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα ακροβατικά και τους ελιγμούς που κάνουν αναζητώντας διακόπτες έκτακτης ανάγκης που είναι συνήθως τοποθετημένοι έξω από τα καταστήματα σε ύψος περίπου τριών μέτρων.

Τα βίντεο με τα κατορθώματά των νεαρών αθλητών έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα βίντεο, οι ίδιοι φαίνονται να σκαρφαλώνουν σε πέτρινες προσόψεις και άκρες μπαλκονιών και στη συνέχεια να χτυπούν τους διακόπτες/στόχους, σβήνοντας μία μία τις φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η ομάδα «Οn The Spot Parkour» δραστηριοποιείται κυρίως στην πόλη του φωτός, το Παρίσι. Ενώ πολλές επιγραφές επιχειρήσεων στην γαλλική πρωτεύουσα εξακολουθούν να φωτίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, μερικά από τα εμβληματικότερα ορόσημα της πόλης σβήνουν πλέον νωρίτερα από το κανονικό, στο πλαίσιο του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας που θέσπισε η γαλλική κυβέρνησή.

Πέραν απ' το Παρίσι, οι κανονισμοί για το σβήσιμο των φώτων ισχύουν και σε άλλες, μικρότερες πόλεις σε όλη τη Γαλλία. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα πως εφεξής, οι φωτεινές εμπορικές πινακίδες σε όλη τη Γαλλία θα σβήνουν από τα μεσάνυχτα έως τις 6 π.μ. Η μη συμμόρφωση συνεπάγεται πρόστιμο 1.500 ευρώ (1.480 δολάρια), αναφέρουν οι New York Times. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η τήρηση αυτών των κανονισμών μπορεί να εξοικονομήσει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ετησίως για να τροφοδοτήσει 750.000 οικογένειες.

SHARE