Dolce & Gabbana women's Fall-Winter 2013-14 /apimages
Dolce & Gabbana women's Fall-Winter 2013-14 /apimages
MET GALA 2018

Θα είναι το επόμενο Met Gala το πιο αιρετικό που είδαμε ποτέ;


Κάθε χρόνο, την πρώτη ημέρα του Μαΐου, οι σπουδαιότερες προσωπικότητες της βιομηχανίας της μόδας, της ομορφιάς και όχι μόνο, δίνουν το «παρών» κάνοντας  high-end εμφανίσεις σε μια από τις μεγαλύτερες fashion διοργανώσεις φιλανθρωπικού ύφους στον κόσμο, το Met Gala (το φιλανθρωπικό γκαλά του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης).

Η συγκεκριμένη διοργάνωση πραγματοποιείται ετησίως με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το Costume Institute, που είναι το μοναδικό τμήμα του Metropolitan Museum of Art που χρηματοδοτείται μόνο του, ενώ είναι γνωστή για τους πολύ αυστηρούς κανόνες της, οι οποίοι αφορούν στο ενδυματολογικό κομμάτι.

Είναι γνωστό πως στο θεσμό αυτό, που διοργανώνεται από την Αννα Γουίντουρ, διευθύντρια της αμερικανικής Vogue, η μόδα «παντρεύεται» με την τέχνη και οι A-listers καλούνται να ανταποκριθούν στο θέμα που ορίζεται ετησίως, για να δώσουν ένα εκθαμβωτικό οπτικό αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής στο κόκκινο χαλί.

Anna Wintour, The Metropolitan Museum of Art's Costume Institute /apimages
Anna Wintour, The Metropolitan Museum of Art's Costume Institute /apimages

Κι αν πέρυσι οι υψηλοί προσκεκλημένοι έστρεψαν όλα τα βλέμματα επάνω τους με τα θεατρικά ρούχα που επέλεξαν στα πλαίσια του θέματος, που δεν ήταν άλλο από τη νέα έκθεση του Costume Institute, «Rei Kawakubo:Comme des Garçons: Art of the In-Between», η Αννα Γουίντουρ μας έχει ήδη κάνει να πούμε «what?» μετά τις φήμες για το θέμα του Met Gala 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες του WWD, το θέμα της επόμενης διοργάνωσης για το έτος 2018 θα είναι «Μόδα και Θρησκεία» (Fashion and Religion) και οι πηγές αναφέρουν ότι αν και η διαδικασία του σχεδιασμού του θέματος βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια, το πρότζεκτ εκκρεμούσε εδώ και καιρό.

Το ίδιο το μουσείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη αυτές τις φήμες, οι οποίες δεν αποκλείεται και να ισχύουν, μιας και πολλοί από τους διάσημους οίκους υψηλής ραπτικής, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη θρησκεία και έχουν εμπνευστεί σημαντικές δημιουργίες και συλλογές τους από αυτήν.

Οι Dolce & Gabbana χρησιμοποίησαν σύμβολα της Καθολικής Εκκλησίας στην ready-to-wear συλλογή του 2013, ο John Galliano είχε παρουσιάσει το 2007 την couture συλλογή με τίτλο «The Virgins with the Serpents», o Riccardo Tisci, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Givenchy είναι γνωστός για την εμμονή του με τις θρησκευτικές αναφορές και ο Christopher Kane συνδύασε την punk με τη θρησκεία στην ready-to-wear συλλογή του για τη σεζόν Ανοιξη 2017.

Αν λοιπόν όλα τα παραπάνω ισχύουν, τότε το θέμα του Met Gala 2018 θα είναι το πιο αμφιλεγόμενο ever και ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας για τις εμφανίσεις των σταρ στα ύψη.

Jean-Paul Gaultier spring-summer 2007 Haute Couture fashion collection /apimages
Jean-Paul Gaultier spring-summer 2007 Haute Couture fashion collection /apimages
Christopher Kane Spring/Summer 2017 London Fashion Week /apimages
Christopher Kane Spring/Summer 2017 London Fashion Week /apimages