Γενέθλιες πέτρες

Birthstones: Ποια είναι η δική σου πέτρα, ανάλογα με τον μήνα που έχεις γενέθλια

Birthstones ή αλλιώς γενέθλιοι λίθοι, λέγονται οι δημοφιλείς και πολύχρωμες πέτρες, οι οποίες αποτελούν το σκαλοπάτι που θα μας οδηγήσει στον κόσμο των πολύτιμων λίθων. Αυτές οι πέτρες, απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας.

Κάθε πέτρα αναλογεί σε έναν μήνα και φέρει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είναι μοναδικά. Κάποιες λίθους τις ακολουθούν θρύλοι και μύθοι, ενώ σε άλλες κάποιες φυλές ανθρώπων έχουν προσδώσει ιδιαίτερες δυνάμεις. Είτε πιστεύετε αυτούς τους μύθους είτε όχι, μάλλον δεν θα διαφωνήσετε ότι η μελέτη αυτών των λίθων μπορεί να είναι μια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία. Το Gia.edu, μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες πολύτιμων λίθων έχει όλες τις απαντήσεις.

Ανακαλύψτε ποιος είναι ο γενέθλιος λίθος σας και τι τον κάνει ξεχωριστό.

Ιανουάριος

 Γρανάτης ή Γρανάδα

Όσοι γεννήθηκαν τον Ιανουάριο έχουν τον όμορφο και ποικιλόμορφο γρανάτη ως την γενέθλια πέτρα τους. Ο γρανάτης ή γρανάδα έχει συνήθως κόκκινο χρώμα, αλλά συναντάται και σε άλλα χρώματα, όπως πορτοκαλί, κίτρινο, μοβ και πράσινο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ομάδα διαφόρων ορυκτών. Το όνομα “γρανάτης” προέρχεται από το μεσαιωνικό λατινικό granatus, που σημαίνει “ρόδι”, και οφείλεται στην ομοιότητα του κόκκινου χρώματος. Η χρήση τους στα κοσμήματα συναντάται σε κολιέ που κοσμούσαν τους φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου αλλά ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς και κατά τη διάρκεια της βικτοριανής εποχής. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η πραγματική αξία του γρανάτη ως birthstone είναι η δύναμή του να φέρει στον χρήστη καλή υγεία, πλούτο και ευτυχία.

Φεβρουάριος

Αμέθυστος

Για εσάς που έχετε γενέθλια τον Φεβρουάριο, ο λίθος σας είναι ο αμέθυστος, αυτή η μοβ ποικιλία χαλαζία που γοητεύει την ανθρωπότητα για χιλιετίες. Σε αποχρώσεις από λιλά έως βαθύ μωβ, ο αμέθυστος μπορεί να κοπεί σε πολλά σχήματα και μεγέθη και μπορεί να κατασκευαστεί σε εργαστήριο ή να εξορυχθεί. Τον συναντούμε συνήθως σε συλλογές κοσμημάτων βασιλικών οικογενειών σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Ο αμέθυστος θεωρείται σύμβολο προσωπικής ενδυνάμωσης και εσωτερικής δύναμης γι’ αυτόν που το φοράει. Επίσης ο εντυπωσιακός μωβ λίθος είναι το κόσμημα που παραδοσιακά δίνεται για την έκτη επέτειο του γάμου.

Μάρτιος

 Aκουαμαρίνα και bloodstone

Για εσάς που γεννηθήκατε τον Μάρτιο, η άκουαμαρίνα και το bloodstone είναι οι 2 γενέθλιες πέτρες σας. Είναι διαφορετικές στην εμφάνιση, αλλά μοιράζονται παρόμοια φήμη για την προστασία της ευημερίας αυτού που τις φοράει. Η άκουαμαρίνα έχει τα χρώματα της θάλασσας, από γαλάζια έως ελαφρώς πράσινο-μπλε απόχρωση. Οι ακουαμαρινές είναι συχνά τόσο καθαρές όσο το νερό, και γι' αυτό τον λόγο συμβολίζουν την καθαρότητα του πνεύματος και της ψυχής. Αυτός ο γενέθλιος λίθος πιστεύεται ότι φέρνει ευτυχία στο γάμο. Το Bloodstone, επίσης γνωστό ως ηλιοτρόπιο, είναι μια ποικιλία χαλκηδόνιου που συναντάται σε σκούρα πράσινη απόχρωση που περιέχει κόκκινα σημάδια από οξείδιο του σιδήρου, το “αίμα” που φέρνει την υγεία και τη δύναμη σε αυτόν που την φοράει. Αρκετές μεταφυσικές ιδιότητες έχουν αποδοθεί σε αυτό το λίθο όπως η αύξηση της δύναμης και η διατήρηση της υγείας και της νιότης.

Απρίλιος

Διαμάντι

Όσοι έχουν γενέθλια τον Απρίλη είναι φουλ τυχεροί αφού ο γενέθλιος λίθος που τους αναλογεί είναι το διαμάντι. Σύμβολο καθαρότητας και δύναμης, το διαμάντι είναι τόσο ισχυρό που το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη “adamas”, που σημαίνει “ανίκητος” ή “άθραυστος”. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η γενέθλια πέτρα του Απριλίου χαρίζει μακροζωία, δύναμη, ομορφιά και ευτυχία. Diamonds are Forever, τραγουδάει στον Τζέιμς Μποντ η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, δίνοντας ειδικό βάρος στην πολύτιμη πέτρα που λατρεύουν οι γυναίκες.

Μάιος

Σμαράγδι

Άλλος ένας πολύτιμος και απίστευτα όμορφος λίθος, το σμαράγδι, είναι η πέτρα όσων γεννήθηκαν τον Μάιο. Οι θρύλοι θέλουν το σμαράγδι να έχει τη δύναμη να κάνει αυτόν που το φοράει πιο έξυπνο και γρήγορο. Σήμερα, είναι ο πολύτιμος λίθος που μπαίνει σε ένα μονόπετρο για να γίνει η πρόταση γάμου. Το εντυπωσιακά πράσινο χρώμα του θυμίζει την άνοιξη και αα ορυχεία σε όλο τον κόσμο εξασφαλίζουν ότι όλοι όσοι αγαπούν το πράσινο ή γεννιούνται τον Μάιο θα συνεχίσουν να μαγεύονται στην θέα του.

Ιούνιος

 Mαργαριτάρι, αλεξανδρίτης και φεγγαρόπετρα

Όσοι γεννηθήκατε τον Ιούνιο, έχετε να επιλέξετε μεταξύ τριών birthstones που μπορείτε να αποκαλείτε δικά σας. Οι γενέθλιοι λίθοι του Ιουνίου είναι το μαργαριτάρι, ο αλεξανδρίτης και η φεγγαρόπετρα. Τα μαργαριτάρια προέρχονται από ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια σε όλο τον κόσμο και λατρεύονται από γυναίκες όλων των ηλικιών. Τα μαργαριταρένια κολιέ άλλωστε είναι πάντα στη μόδα. Οι αρχαίοι από τη Μέση Ανατολή πίστευαν ότι τα μαργαριτάρια ήταν δάκρυα που πέφτουν από τον ουρανό. Ο Χριστόφορος Κολόμβος και οι σύγχρονοί του πίστευαν ότι τα μαλάκια σχημάτιζαν τα μαργαριτάρια από δροσοσταλίδες. Τα μαργαριτάρια έχουν συνδεθεί με την καθαρότητα, την ταπεινοφροσύνη και την αθωότητα και γι’ αυτό παραδοσιακά θεωρούνται γαμήλιο δώρο. Η φεγγαρόπετρα (Moonstone) είναι φημισμένη για την ιδιαίτερη ακτινοβολία της. Το φως φαίνεται να κυματίζει μέσα στον λίθο, δίνοντάς του μια ιδιαίτερη λάμψη. Οι καλύτερες φεγγαρόπετρες έχουν μια μπλε γυαλάδα σε άχρωμο φόντο και συνδέονται συχνά με την αγάπη, το πάθος και τη γονιμότητα ενώ θεωρείται ότι φέρνει μεγάλη τύχη. Ο αλεξανδρίτης παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον οπτικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα μεταβάλλει το χρώμα του, ανάλογα με το είδος του φωτός που πέφτει πάνω του. Αν πέφτει πάνω του φυσικό φως έχει διαφορετικό χρώμα από το χρώμα που έχει αν πέφτει πάνω στην πέτρα τεχνητό φως. Στο φως του κεριού ο αλεξανδρίτης είναι κόκκινος, ενώ κάτω από μία λάμπα φθορισμού είναι γαλαζοπράσινος. Το φαινόμενο αυτό λέγεται και «φαινόμενο Αλεξανδρίτη».

Ιούλιος

Ρουμπίνι

Το ρουμπίνι είναι η γενέθλια πέτρα του Ιουλίου και είναι ένα από τα πιο πολυπόθητα πετράδια. Το όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη ruber, που σημαίνει “κόκκινο”. Στην αρχαία Ινδία, το ρουμπίνι ονομάστηκε “βασιλιάς των πολύτιμων λίθων” για τη σπανιότητά του, τη σκληρότητα (δεύτερη μετά το διαμάντι) και την ομορφιά. Το ρουμπίνι αποτελούσε σύμβολο δύναμης και νεανικής ενέργειας στα ινδικά κοσμήματα. Ορισμένοι μάλιστα πίστευαν παλαιότερα ότι αυτός ο πολύτιμος λίθος θα μπορούσε να προβλέψει την κακοτυχία ή τον κίνδυνο και άλλοι ισχυρίστηκαν ότι καταπραΰνει τον θυμό. Οι Ευρωπαίοι στον Μεσαίωνα υποστήριζαν ότι τα ρουμπίνια έδιναν υγεία, σοφία, πλούτο και επιτυχία στην αγάπη.

Αύγουστος

 Περίδοτο και σπινέλιο

Το περίδοτο και το σπινέλιο είναι οι δύο birthstones του Αυγούστου. Το περίδοτο είναι πρασινοκίτρινη ποικιλία της ορυκτής ολιβίνης και σχηματίζεται κάτω από ακραίες συνθήκες. Το περίδοτο έχει συχνά μπερδευτεί με άλλα πετράδια όπως το τοπάζι και το σμαράγδι. Η λέξη “περίδοτο ” προέρχεται από την αραβική faridat, που σημαίνει στολίδι. Το περίδοτο χρησιμοποιούνταν για αιώνες ως προστατευτικό φυλαχτό, προστατεύοντας τον ιδιοκτήτη από πνεύματα του κακού και τους εφιάλτες. Το όνομα σπινέλιο προέρχεται από τη λατινική λέξη spina, που σημαίνει αγκάθι και έχει σχέση με το σχήμα των κρυστάλλων του. Έρχεται σε ένα πλήθος χρωμάτων: έντονο κόκκινο, ζωντανό ροζ, πορτοκαλί, πορφυρό, ιώδες, μπλε και γαλαζωπό πράσινο. Το κόκκινο σπινέλιο πιστεύεται ότι δρα στην απομάκρυνση του θυμού και φέρνει αρμονία σε αυτόν που το φορά.

Σεπτέμβριος

 Ζαφείρι

Η γενέθλια πέτρα του Σεπτεμβρίου είναι το ζαφείρι. Αν και ο όρος ζαφείρι συνήθως αναφέρεται στη μπλε ποικιλία του κορούνδιου, αυτή η πέτρα υπάρχει σε μια γκάμα χρωμάτων. Η λέξη ζαφείρι προέρχεται από την ελληνική λέξη ζάφειρος και το μπλε ζαφείρι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς έγχρωμες πέτρες. Τα ζαφείρια συμβολίζουν παραδοσιακά την ειλικρίνεια, την αλήθεια, την πίστη και την ευγένεια. Για αμέτρητους αιώνες, τα ζαφείρια κοσμούσαν τα μέλη των βασιλικών οικογενειών και τα ράσα των κληρικών. Στην ελίτ της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης πίστευαν ότι τα μπλε ζαφείρια προστατεύουν τους ιδιοκτήτες τους από το κακό και τον φθόνο.

Οκτώβριος

 Oπάλιο και τουρμαλίνη

Όσοι γεννήθηκαν τον Οκτώβριο έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο birthstones, το οπάλιο και την τουρμαλίνη. Το όνομα του οπαλίου, πιστεύεται ότι προέρχεται από την Ινδία (την πηγή των πρώτων οπάλ που ήρθαν στον δυτικό κόσμο), όπου στα σανσκριτικά αποκαλείται ουπαλά, μια “πολύτιμη πέτρα.” Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα οπάλια έδιναν το χάρισμα της προφητείας και της προστασίας από τις ασθένειες. Οι Ευρωπαίοι είχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα το opal ως σύμβολο της αγνότητας, της ελπίδας και της αλήθειας. Η τουρμαλίνη είναι η νεότερη γενέθλια πέτρα του Οκτωβρίου. Η εκτυφλωτική γκάμα χρωμάτων της τουρμαλίνης έκανε τους μυστικιστές να πιστεύουν ότι αυτός ο λίθος θα μπορούσε να εμπνεύσει την καλλιτεχνική έκφραση. Τα διαφορετικά χρώματα της τουρμαλίνης θεωρούνται ότι έχουν τις δικές τους ιδιότητες. Η ροζ τουρμαλίνη ενσαρκώνει την αγάπη και συνδέεται με τη συμπόνια και την ευγένεια και η πράσινη τουρμαλίνη προωθεί το θάρρος, τη δύναμη και την αντοχή.

Νοέμβριος

 Tοπάζι και citrine

Όσοι γεννήθηκαν το μήνα Νοέμβριο έχουν δύο γενέθλιες πέτρες, το τοπάζι και το citrine. Και οι δύο λίθοι συνδέονται με την ηρεμία φέρνοντας παράλληλα την τύχη και τη ζεστασιά σε όποιον τις έχει μαζί του. Τα περισσότερα τοπάζια και citrine είναι σε προσιτές τιμές, καθώς δεν είναι τόσο σπάνια όσο άλλες πέτρες. Η ποικιλία των αποχρώσεων στα τοπάζια περιλαμβάνει άχρωμα, ανοιχτόχρωμα μπλε, κίτρινα, πορτοκαλί, ροζ, ιώδη, καφέ και πολύ σπάνια κόκκινα. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το τοπάζι τους έδινε δύναμη, ενώ οι Ινδοί πίστευαν ότι όταν το τοπάζι φοριέται πάνω από την καρδιά εξασφαλίζει μακροζωία, ομορφιά και νοημοσύνη. Το Citrine είναι ποικιλία χαλαζία γνωστή για τις κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις και έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή κοσμημάτων για χιλιάδες χρόνια. Με κίτρινη απόχρωση, το μπέρδευαν συχνά με το τοπάζι.

Δεκέμβριος

 Τανζανίτης, τιρκουάζ και ζιργκόν

Οι γεννημένοι τον Δεκέμβρη έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον τανζανίτη το τιρκουάζ και το ζιργκόν. Και οι δύο γενέθλιες πέτρες του Δεκεμβρίου έχουν τη δική τους μοναδική μπλε εκδοχή. Το τιρκουάζ είναι μια ημι-ημιδιαφανής έως αδιαφανής πέτρα σε μπλε-πράσινες αποχρώσεις. Οι Φαραώ και άλλοι άρχοντες της αρχαίας Αιγύπτου τα φορούσαν και Κινέζοι τεχνίτες σκάλιζαν πάνω σε αυτά 3.000 χρόνια πριν. Το τιρκουάζ πιστεύεται ότι διαθέτει πολλές ωφέλιμες δυνάμεις και θεωρείται εθνικός θησαυρός στο Θιβέτ, όπου πιστεύουν ότι παρέχει υγεία, καλή τύχη και προστασία από το κακό. Ο Τανζανίτης μπορεί να είναι νέος στον κόσμο των χρωματιστών λίθων, ωστόσο ήταν ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα του 20ου αιώνα. Οι μπλε πέτρες που προέκυψαν από την Τανζανία αναγνωρίστηκαν ως ορυκτός ζοισίτης το 1962. Τελικά ονομάστηκε τανζανίτης προς τιμήν της χώρας καταγωγής του. Το ζιργκόν είναι ένας ημιπολύτιμος λίθος, που εμφανίζεται στη φύση σε διαφορετικές αποχρώσεις του λευκού, του κίτρινου, του καφέ, του πράσινου, του μαύρου, του γκρι και του κόκκινου. Ανάλογα με την απόχρωση προκύπτουν και τα διαφορετικά ονόματα της πέτρας. Θεωρείται ότι η συγκεκριμένη πέτρα έχει θεραπευτικές και μεταφυσικές ιδιότητες. Ιδανική για άτομα ντροπαλά και διστακτικά, αφού λέγεται ότι τους χαρίζει αυτοπεποίθηση και τα βοηθάει να πάρουν πρωτοβουλίες.