fbpx Όταν η μυθολογία συναντά την υψηλή ραπτική -Οι γυναίκες της Deyanera φτιάχνουν χειροποίητα ελληνικά πλεκτά που ταξιδεύουν στον κόσμο | BOVARY
πλεκτό deyanera
Φωτογραφία: Deyanera
12|10|2020 09:45
SHARE
DEYANERA ATHENS

Όταν η μυθολογία συναντά την υψηλή ραπτική -Οι γυναίκες της Deyanera φτιάχνουν χειροποίητα ελληνικά πλεκτά που ταξιδεύουν στον κόσμο


Δεν αφηγούνται μόνο τα vintage κομμάτια ιστορίες. Ιστορίες διηγούνται και τα ρούχα που δημιουργούνται για ένα όραμα, που συνδυάζουν δεξιοτεχνία και ιστορία, τη συλλογική μυθολογία και την προσωπική μυθολογία των ανθρώπων που τα κατασκευάζουν μαζί με ευαισθησία για το περιβάλλον και υψηλή αισθητική.

Ένα τέτοιο πλέγμα αξιών και αναφορών βρίσκεται πίσω από το brand Deyanera που δημιουργεί ελληνικά πλεκτά υψηλής ποιότητας και μίνιμαλ αισθητικής, τα οποία είναι περιζήτητα και στο εξωτερικό.

Γιατί επιλέξατε το πλεκτό ως κύρια υφή; «Επιλέξαμε τα πλεκτά ως κύρια υφή με γνώμονα το ότι μέσα από αυτές τις υφές μπορούμε να δημιουργήσουμε πλεκτά κομψά σε διάφορες γραμμές, μοτίβα με γνώμονα την ποιότητα, τη ζεστασιά, την οικολογική συνείδηση αλλά και την αξία ότι η ομάδα της Deyanera δεν πρεσβεύει τον ορισμό του “fast food fashion”».

Deyanera πλεκτά

Πίσω από την ιδέα των slow fashion πλεκτών βρίσκονται τρεις αδελφές, η Κατερίνα, η Ελένη και η Εβίτα Μπούφου, αλλά και η Σουζάνα Καριπίδου ως assistant manager. Γραφίστες, προγραμματιστές, το παραγωγικό team, πατρονίστ και άλλοι συνεργάτες ολοκληρώνουν την ομάδα της Deyanera η οποία επιμένει ελληνικά όσον αφορά τη διαδικασία παραγωγής.

«Επιλέξαμε τις τεχνίτριες που πλαισιώνουν την εταιρεία λαμβάνοντας υπόψιν την μεγάλη τους εμπειρία σε ότι αφορά τις πλέξεις, τις τεχνικές και τις πρωτοποριακές ιδέες, ενώ βασικό χαρακτηριστικό η αγάπη και η δημιουργία για την μόδα αλλά και η αισθητική που ορίζει την ταυτότητα της εταιρείας. Η παραγωγή γίνεται στην Ελλάδα, είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Ένα ελληνικό brand που προωθεί τα προϊόντα της και σε άλλες χώρες!».

Deyanera πλεκτά

Με μια ματιά στις πρόσφατες συλλογές της Deyanera αρκεί για να εξηγήσει την επιτυχία του brand. Κομμάτια που αποπνέουν μια αισθητική ηρεμία παράλληλα με δυναμισμό, πλεκτές ζακέτες και πουλόβερ που δεν παραπέμπουν μόνο στην ζεστή αγκαλιά του μαλακού υφάσματος, αλλά και της προστατευτικής ασπίδας από το κρύο. Σκούρα chic χρώματα με bold πινελιές-εκπλήξεις, φούντες, κρόσσια και κουμπιά που ξεχωρίζουν ως λεπτομέρειες που δίνουν ζωή στα πλέκτά.

Η συλλογή του Fall/Winter 2020 είναι αφιερωμένη στις αναμνήσεις. Η creative director Εβίτα Μπούφου, είναι ο άνθρωπος πίσω από κάθε collection, η ίδια δημιουργεί τις collection. Κάθε collection είναι κάτι άλλο για την ίδια και πηγές έμπνευσης μπορεί να είναι πρόσωπα, τοπία, εποχές, χρώματα, χώρες.

Deyanera πλεκτά

Εκτός από το καλλιτεχνικό, αισθητικό κομμάτι, οι γυναίκες της Deyanera βεβαιώθηκαν πρώτα από όλα ότι οι δημιουργίες τους παράγονται ηθικά, είναι φιλικές προς το περιβάλλον και γι΄ αυτό η διαδικασία τους περιγράφεται «διάφανα» στο site της εταιρείας.

«Όλη η κοσμοθεωρία πίσω από την Deyanera και την ομάδα της είναι η αγάπη για το περιβάλλον, για τον ανθρώπινο παράγοντα και το πόσο βασικός είναι. Στηρίζουμε την ανθρώπινη δημιουργία, πιστεύουμε στο τι μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος, επεμβαίνουμε στη γραμμή παραγωγής όσο λιγότερο με τεχνικά μέσα, βοηθώντας το περιβάλλον και τις συνθήκες εργασίας. Σε κάθε collection επιλέγουμε όσο το δυνατόν βιώσιμα υλικά, είμαστε χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με εταιρείες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Δανία και την Ισπανία όπου το όραμα μας για βιώσιμα υλικά (eco) συνάδουν με το δικό τους έτσι ώστε ο πελάτης να έχει το προϊόν που επιλέγει με όσο το δυνατόν λιγότερες συνθετικές υφές». 

Deyanera πλεκτά

Θα μπορούσαμε εύκολα να φανταστούμε το πλεκτό ανδρικό πουλόβερ με ψηλό λαιμό στον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι στο Γάμος αλά Ιταλικά ή κάποια από τις chic ζακέτες στην Όντρεϊ Χέμπορν στο Breakfast at Tiffany's -ταινίες στις οποίες η ομάδα της Deyanera θα ήθελαν να δουν φορεμένα τα πλεκτά τους. Το διαχρονικό στιλ των σχεδίων τους, ωστόσο, έχει βαθιά σχέση με το ελληνικό DNA.

«Θυμόμαστε όλοι μέσα στο σπίτι μας τις γιαγιάδες μας να πλέκουν και να δημιουργούν χειροποίητα ρούχα. Επομένως αν μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε τις συνήθειες μας σε σχέση με το καταναλωτικό μας προφίλ, να έχουμε στις ντουλάπες μας λιγότερα ρούχα αλλά ποιοτικά, να προτιμάμε υφάσματα και υφές οικολογικές, το πλέξιμο αποτελεί ακόμα μέρος της κοινωνικής σύνδεσης των γυναικών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις».

Deyanera πλεκτά

Όσο για το ποιο είναι το επόμενο κεφάλαιο για το brand που μόλις παρουσίασε την SS '21 συλλογή του στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, τα κορίτσια σκοπεύουν να εντάξουν στην Deyanera ρούχα από όμορφες υφές και υψηλές πρώτες υφές που είναι εναρμονισμένα με την αισθητική της εταιρείας. Και που, όπως και τα υπέροχα πλεκτά τους, θα διηγούνται ιστορίες!

SHARE