Eirini Linardaki

Τα κοσμήματα της Ειρήνης Λιναρδάκη εμπνέεονται από τη μαγική δύναμη της αγάπης

Καρδιές, γυναικείες φιγούρες που κρύβονται σε κοσμήματα, χρυσά ντελικάτα δαχτυλίδια που αγκαλιάζουν τα δάχτυλα, ένα μπλε τριαντάφυλλο, ένα βραχιόλι-έκπληξη με φτερά, σκουλαρίκια κρεμαστά που αφηγούνται ιστορίες.

Τα κοσμήματα της Ειρήνης Λιναρδάκη ντύνονται με ένα έξτρα στοιχείο που τα κάνει ακόμη ομορφότερα -τη μαγική δύναμη της αγάπης, αλλά και της αφοσίωσης της δημιουργού τους.

Η ίδια, αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά της στον ιδιωτικό τομέα και να σπουδάσει ξανά, παίζοντας με τα υλικά, με το χρυσό και το ασήμι, με τα χρώματα και τις υφές και αποτυπώνοντας την έμπνευσή της στις δημιουργίες της. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει το δικό της brand με χειροποίητα κοσμήματα που ξεχωρίζουν για την κομψότητά τους.

Ποια είναι η ιστορία σας; Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με το κόσμημα;
Το κόσμημα κι η ανάγκη για δημιουργία υπήρχαν πάντα μέσα μου. Μεγαλώνοντας με μια μητέρα ζωγράφο που καταπιανόταν και με διάφορα άλλα καλλιτεχνικά, από μικρό κοριτσάκι «ταξίδευα» πάντα μαζί της μέσα από τα έργα της. Ο κόσμος της, και η αγάπη μου κι ο θαυμασμός μου για εκείνη ήταν το δικό μου παραμύθι. Ένα παραμύθι στο οποίο δεν είχα όμως συμμετέχει ενεργά σαν παιδί, απλά το απολάμβανα σαν παρατηρητής της υπέροχης δουλειάς της. Οι σπουδές μου με MBA και ειδίκευση στην οργάνωση ανθρωπίνου δυναμικού όπως κι η αρχική δουλειά μου στον ιδιωτικό τομέα με απομάκρυναν κι άλλο από την ενεργή συμμετοχή σε αυτό μαζί της. Αλλά όταν κάτι υπάρχει και κυλάει τόσο φωτεινά μέσα σου, κάποια στιγμή σου φανερώνεται. Έτσι μου φανερώθηκε κι εμένα, όταν τελείως ξαφνικά χρειάστηκε να διακόψω την τότε δουλειά μου λόγω της εγκυμοσύνης μου. Με την ευλογία του ερχομού του παιδιού μου ήρθε κι η ευλογία της καλλιτεχνικής μου έκφρασης. Αυτά τα δύο υπέροχα δώρα της ζωής «γεννήθηκαν» μαζί. Κι έτσι παρακολούθησα μαζί με το μεγάλωμα του παιδιού μου 5 χρόνια σπουδές στο όνειρο που από πάντα υπήρχε στην ψυχή μου. Κόσμημα, μεταλλοπλαστική, τεχνικές της πίσσας, κερί, μάσκα, κοντά στην υπέροχη γλύπτρια κι καλλιτέχνη Δέσποινα Καλλιγά.

Από πού εμπνέεστε για τα σχέδιά σας;
Τα σχέδια μου τα εμπνέομαι από την αγάπη για την ζωή και τα θαύματα της, από οτιδήποτε ωραίο αγαπησιάρικο και φωτεινό. Μπορεί να είναι μια χαρούμενη καλημέρα, ένα χαμόγελο, ένας ήρωας παραμυθιού, μια ευχή, ένας έρωτας, μια αγάπη. Το καλό και το όμορφο έχει πάντα την δύναμη να νικά το κακό και το άσχημο. Είναι άλλωστε και η βαθιά πίστη της ζωής μου, ότι η αλήθεια πάντα λάμπει και το καλό πάντα νικά.

Αν οι φετινές Απόκριες του 2021 θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με 2 χρώματα,ποια θα διαλέγατε;
Αν και δεν αγαπώ καθόλου το μαύρο δυστυχώς θα ήταν ένα χρώμα που θα διάλεγα, για φέτος άλλα μόνο για λίγο, μέχρι να περάσει όλο αυτό που ζούμε. Το οποίο όμως, θα το συνδύαζα με το άσπρο. Σε αυτή την ισορροπία θα κρατηθούν οι δυνάμεις μας και με προσοχή κι αισιοδοξία θα το περάσουμε κι αυτό.

Ποια θα ήταν η μάσκα που θα διαλέγατε να φτίαξετε για τις φετινές αποκριές;
Τον 14ο αιώνα οι άνθρωποι είχαν έρθει αντιμέτωποι με μια πολύ δυνατή για την ανθρωπότητα πανδημία, τη γνωστή πανούκλα. Οι γιατροί που επισκέπτονταν τους άρρωστους τότε φορούσαν μάσκα με μορφή «πτηνού» για να προστατευτούν. Η μάσκα αυτή πέρασε στην ιστορία και μας θυμίζει ότι όλα στον κύκλο της ζωής επαναλαμβάνονται. Αυτή η μάσκα έχει έναν συμβολισμό κι μια αισιοδοξία, οπότε αυτή την μάσκα θα διάλεγα να φτιάξω για τις φετινές αποκριές στα χρώματα του άσπρου και του μαύρου γνωρίζοντας ότι σύντομα θα «νικήσει» το άσπρο και το φως και θα ξαναεπιστρέψει η ζωή μας στην κανονικότητα. Αυτό είναι ευχή και ελπίδα.

Ποιο είναι το πεδίο της καλλιτεχνικής σας δραστηριότητας;
Παράλληλα από τις μάσκες, τις λαμπάδες, τα σανδάλια, τα καπέλα και τα μαντήλια, αυτό που κυρίως φτιάχνω είναι κοσμήματα. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς μου. Σε αυτή την περίοδο που διανύουμε η δημιουργία τους αγγίζει πιο πολύ από ποτέ τον πλουραλισμό της ζωής. Πιστεύω ότι ο κόσμος που ζούμε αποτελείται από πολλαπλά και αυτοτελή στοιχεία κι αρχές με κυρίαρχή αρχή την πίστη στην λατρεμένη Παναγιά μου κι στον δημιουργό μας. Αυτό φαίνεται κι στα κοσμήματά μου άλλωστε.

Δώστε μας τρία tips για τις γυναίκες που αγαπούν τα κοσμήματα. Υπάρχει σωστό και λάθος; Δεν συνηθίζω να δίνω tips για τις γυναίκες που αγαπούν τα κοσμήματα -είναι η έμπνευση της στιγμής κι στις συναντήσεις μας τι εκείνες μου προτείνουν ο, τι ψάχνουν. Άλλωστε κάθε γυναικά είναι τόσο υπέροχα μοναδική και τόσο πολυδιάστατη, που ως δημιουργός μου αρέσει να εμπνέομαι από τα βάθη και το φως της ψυχής της και της προσωπικότητας της. Εκείνη την στιγμή θα της προτείνω κάτι αλλά μαζί θα «περπατήσουμε» σε αυτό που εκείνη ζητά. Δεν υπάρχει λοιπόν σωστό η λάθος, υπάρχει «Άκου την ομορφιά της καρδιάς της κι δημιούργησε για εκείνη». Αυτό δεν σημαίνει ότι πολλά από τα κοσμήματα που φτιάχνω δεν μπορούν κάλλιστα να φορεθούν κι από άντρες, όπως για παράδειγμα ένα βραχιόλι με λάβα ηφαιστείου, μια βέρα για την ημέρα που θα ανταλλάξει υποσχέσεις σαν τον πρίγκιπα του παραμυθιού με την εκλεκτή της καρδιάς του ή ένα φυλαχτό.

Πιστεύετε στην τύχη; Βεβαίως κι πιστεύω στην Τύχη αλλά όχι με την μοιρολατρική άποψη: Την τύχη μας κατά ένα κύριο μέρος την φτιάχνουμε με τις επιλογές μας κι οι επιλογές μας οδηγούν πάντα σε αυτήν όταν οδηγό μας έχουμε την αγάπη τότε το φως της ευλογημένης αγάπης φωτίζει μοναδικά τα μονοπάτια της τύχης.

Που βρίσκουμε τα κοσμήματά σας; Τα κοσμήματα μου και γενικά τα αντικείμενα που δημιουργώ μπορείτε να τα βρείτε είτε στον λογαριασμό μου myirenecreations στο Instagram, είτε στο κοσμηματοπωλείο Eddie.