kunsthalle-muenchen-viktor-rolf
Φωτογραφία: Ana Jorge and Tanya Madison at the Late Stage Capitalism Waltz collection, Haute Couture Spring/Summer 2023 by Viktor & Rolf. Photo: Ellen von Unwerth
έκθεση
Peter Stigter, Late Stage Capitalism Waltz Haute Couture, S/S 2023, © Peter Stigter
έκθεση
From the Performance of Sculptures collection, Haute Couture Spring/Summer 2016, Viktor & Rolf. Photo: © Philip Riches
έκθεση
From the Fashion Statements collection, Haute Couture Spring/Summer 2019 by Viktor & Rolf. Photo: Peter Stigter
έκθεση
Marijke Aerden, The New Royals Haute Couture collection, A/W 2021, Marijke Aerden
ΕΚΘΕΣΗ

Μια εντυπωσιακή έκθεση στο Μόναχο αποκαλύπτει τον πολυδιάστατο κόσμο των επαναστατικών Viktor&Rolf


Το μουσείο Kunsthalle München στο Μόναχο φιλοξενεί την πρώτη μεγάλη έκθεση-ρετροσπεκτίβα στη Γερμανία, αφιερωμένη στο ολλανδικό σχεδιαστικό δίδυμο Viktor Horsting και Rolf Snoeren, παρουσιάζοντας περισσότερες από 100 από τις πιο τολμηρές δημιουργίες του.

Η έκθεση με τίτλο Viktor&Rolf: Fashion Statements είναι η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση για τους Viktor&Rolf στη Γερμανία. Θα παρουσιαστούν 100 σχέδια των Viktor&Rolf, πολλά από τα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό, από το αρχείο και τις ιδιωτικές συλλογές των σχεδιαστών. Παράλληλα με τις avant-garde δημιουργίες τους, οι τυχεροί επισκέπτες της έκθεσης θα απολαύσουν και μια συλλογή από πολύτιμες κούκλες των ίδιων των σχεδιαστών, εμπνευσμένες από τις πορσελάνινες κούκλες-αντίκες, οι οποίες είναι ντυμένες με τις πιο εμβληματικές, χειροποίητες δημιουργίες τους.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης πολυάριθμα βίντεο, σκίτσα και έργα διακεκριμένων εικαστικών, όπως οι Andreas Gursky, Inez&Vinoodh και Ellen von Unwerth, καθώς και ειδικά σχεδιασμένες προβολές κινουμένων σχεδίων από το διεθνώς αναγνωρισμένο στούντιο οπτικών εφέ Rodeo FX, διάσημο για τη δουλειά του σε σειρές όπως Stranger Things, Game of Thrones και Lord of the Rings.

Η έκθεση «Viktor&Rolf: Fashion Statements» θα φιλοξενείται έως τις 6 Οκτωβρίου στο Kunsthalle München

Σχολιάζοντας την επερχόμενη έκθεση της δουλειάς τους, οι Viktor&Rolf ανέφεραν σε δήλωσή τους: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα παρουσιάσουμε ένα μικρό δείγμα από τα περισσότερα από 30 χρόνια πορείας μας στη μόδα στο μουσείο Kunsthalle München. Πάντα εκτιμούσαμε τον τρόπο με τον οποίο οι εκθέσεις σε μουσεία αναδείκνυαν τις συλλογές που παρουσιάζουμε στην πασαρέλα κάθε σεζόν. Οι εκθέσεις είναι πιο δημοκρατικές από τα fashion shows, καθώς δέχονται περισσότερους επισκέπτες και διαρκούν περισσότερο. Μέσα από τις εκθέσεις καταλαβαίνει κανείς τα στοιχεία που επαναλαμβάνουμε με την πάροδο των χρόνων στις συλλογές μας και αναδεικνύουν τη μεγαλειώδη δεξιοτεχνία που απαιτείται για τη δημιουργία των κομματιών μας».

Marijke Aerden, The New Royals Haute Couture collection, A/W 2021, Marijke Aerden
Andreas Gursky V&R, 2011, Cutting Edge Couture Ready-to-wear, S/S 2010, © Andreas Gursky, Courtesy Sprüth Magers / VG Bild-Kunst, Bonn 2024

Η έκθεση χωρίζεται σε εννέα τμήμα, καθένα από τα οποία αναφέρεται σε συγκεκριμένα θέματα που αγαπούν οι σχεδιαστές: Upside/Down, Fashion Artists, Russian Dolls, Fashion Statements, The Dolls, Zen Garden, Performing Fashion, Viktor&Rolf on Stage και Upcycling Couture.

From the Fashion Statements collection, Haute Couture Spring/Summer 2019 by Viktor & Rolf. Photo: Peter Stigter
Tom Munro, Lady Gaga, Elle USA, 2010, Cutting Edge Couture Ready-to-wear, S/S 2010, ©Tom Munro

Μεταξύ άλλων, η έκθεση παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο το δίδυμο χρησιμοποίησε vintage υφάσματα που είχαν χρησιμοποιήσει χρόνια πριν οι θρυλικοί σχεδιαστές Cristobal Balenciaga και Yves Saint Laurent, αλλά και τον τρόπο που οι Ολλανδοί designers αντλούν έμπνευση για κάθε νέα συλλογή τους, όχι μόνο από δικές τους προηγούμενες συλλογές, αλλά και τα χαρακτηριστικά στοιχεία της αισθητικής τους, όπως τα βολάν, τα κεντήματα και οι oversized σιλουέτες, που τους ανέδειξαν σε μετρ της ανορθόδοξης υψηλής ραπτικής.

Inez & Vinoodh, Viktor&Rolf, 2016 © Inez & Vinoodh / VLM Studio
From the Performance of Sculptures collection, Haute Couture Spring/Summer 2016, Viktor & Rolf. Photo: © Philip Riches

Ο Roger Diederen, διευθυντής του μουσείου δήλωσε: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα παρουσιαστεί αυτό το δίδυμο σχεδιαστών από το Άμστερνταμ στο Μόναχο στην πρώτη τους αναδρομική έκθεση στον γερμανόφωνο κόσμο. Οι καινοτόμες δημιουργίες των Viktor&Rolf, οι οποίες εμπνέουν εδώ και 30 χρόνια όχι μόνο τον κόσμο της μόδας αλλά και την τέχνη, θα παρουσιαστούν σε ένα απροσδόκητο σκηνικό στο Kunsthalle».

Peter Stigter, Late Stage Capitalism Waltz Haute Couture, S/S 2023, © Peter Stigter

Την έκθεση συνοδεύει κι ένα πολυτελές λεύκωμα, όπου, μεταξύ άλλων, οι αναγνώστες θα απολαύσουν και μια συνέντευξη με τους Viktor&Rolf, που προσφέρει μια εις βάθος ματιά στην αισθητική των σχεδιαστών, η οποία ισορροπεί ανάμεσα στην τέχνη και τη μόδας, τον ρομαντισμό και τον δυναμισμό, την πληθωρικότητα και το μίνιμαλ στοιχείο, τον κλασικισμό και το επαναστατικό πενύμα.

Η έκθεση «Viktor&Rolf: Fashion Statements» θα φιλοξενείται έως τις 6 Οκτωβρίου στο μουσείο Kunsthalle München στο Μόναχο.

SHARE