Η πριγκίπισσα Νταϊάνα και η βασίλισσα Ελισάβετ
Φωτογραφία: AP Images
09|09|2022 10:15
SHARE
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ έσπασε το πρωτόκολλο στην κηδεία της Νταϊάνα


Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας και θεματοφύλακας μιας βαριάς παράδοσης, που φρόντιζε να διατηρεί με σεβασμό. Ως ευφυής γυναίκα, όμως, ήξερε να αφουγκράζεται τον παλμό της κάθε εποχής, αλλά και τις ανάγκες του λαού της. Γι’ αυτό, δεν ήταν λίγες οι φορές που έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο, ικανοποιώντας την κοινή γνώμη.

Μια από αυτές συνέβη στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Αύγουστο του 1997, μαζί με τον αγαπημένο της Ντόντι Αλ Φαγιέτ. Ο Κάρολος και η Νταϊάνα είχαν ήδη πάρει διαζύγιο, οπότε η Lady D δεν ανήκε στη βασιλική οικογένεια. Η Ελισάβετ λοιπόν προτίμησε, όταν μαθεύτηκαν τα τραγικά νέα, να παραμείνει στο Κάστρο Balmoral στη Σκοτία και να στηρίξει ψυχολογικά τους εγγονούς, τον  πρίγκιπα Ουίλιαμ και  τον Χάρι.

Ο βρετανικός λαός που λάτρευε την «Πριγκίπισσά» του, όπως πάντα αποκαλούσε την Νταϊάνα, θεώρησε πως η στάση της Βασίλισσας παραήταν ψυχρή. Ταυτόχρονα και ο Τύπος άσκησε πίεση στη βασιλική οικογένεια, κατηγορώντας την Ελισάβετ για έλλειψη συναίσθησης.

Σύμφωνα με τη βιογράφο Sally Bedell Smith και το ranker.com, εκείνη αποφάσισε να δώσει τέλος στα κουτσομπολιά, αλλά και στις φήμες που είχαν ξεσπάσει σε σχέση με τις συνθήκες του τροχαίου. Έτσι, επέστρεψε στο Λονδίνο και έδωσε μια τηλεοπτική ομιλία, αναφερόμενη φυσικά στην απώλεια της πρώην νύφης της.

Εκεί, όμως, που πραγματικά ξεπέρασε τον εαυτό της, ήταν στην κηδεία της, όταν παραβίασε το πρωτόκολλο και έσκυψε το κεφάλι, καθώς το φέρετρο της Νταϊάνα περνούσε με την επίσημη πομπή προς στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Η βασίλισσα υποτίθεται ότι δεν χαμηλώνει το κεφάλι της ποτέ και για κανέναν, αλλά η Ελισάβετ έκρινε πως η «πριγκίπισσα του λαού», και κυρίως ο λαός της, άξιζε μια μικρή παράβαση.

SHARE