Η τσάντα του Ιταλού εικαστικού Gaetano Pesce
Η τσάντα του Ιταλού εικαστικού Gaetano Pesce
Ο Gaetano Pesce σχεδιάζει την πρώτη του τσάντα για τη Bottega Veneta
Ο Gaetano Pesce σχεδιάζει την πρώτη του τσάντα για τη Bottega Veneta
Ο Gaetano Pesce σχεδιάζει την πρώτη του τσάντα για τη Bottega Veneta
Ο Gaetano Pesce σχεδιάζει την πρώτη του τσάντα για τη Bottega Veneta
Ο Gaetano Pesce σχεδιάζει την πρώτη του τσάντα για τη Bottega Veneta
Ο Gaetano Pesce σχεδιάζει την πρώτη του τσάντα για τη Bottega Veneta
ART AND FASHION

Οταν η μόδα συμβαδίζει με την Τέχνη: Ο Gaetano Pesce σχεδιάζει την πρώτη του τσάντα για τη Bottega Veneta


Ο Ιταλός αρχιτέκτονας – σχεδιαστής – εικαστικός Gaetano Pesce, πρωτοπόρος του ριζοσπαστικού σχεδιασμού, έκανε την πρώτη του επέλαση στη μόδα σχεδιάζοντας τσάντες στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με τον οίκο Bottega Veneta.

Οι δύο τσάντες, που παρουσιάστηκαν στην εβδομάδα Design του Μιλάνου, σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να υποδηλώνουν διαφορετικά βουκολικά τοπία - βουνά στη μία περίπτωση και λιβάδια στην άλλη - και η καθεμία διαθέτει έναν κόκκινο δίσκο για κούμπωμα που θυμίζει ανατέλλοντα ήλιο.

«Είναι μια εικόνα που είναι αισιόδοξη, ενώ η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου αισιόδοξη», δήλωσε ο Pesce στο Dezeen.

«Επειδή έχουμε τη Ρωσία να κάνει πόλεμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε. «Και παίρνουν την ελευθερία από μέρη όπου υπάρχει δημοκρατία και ελευθερία. Έτσι, σε αντίθεση με αυτό, μπορούμε να σχεδιάσουμε κάτι που είναι θετικό, κάτι που είναι ένα μήνυμα για το μέλλον».

Η πρώτη τσάντα, που ονομάζεται My Dear Mountains, προέκυψε από την ομώνυμη εγκατάσταση που σχεδίασε ο Pesce για την πρόσοψη του Aspen Art Museum πέρυσι. Διαθέτει το ίδιο μοτίβο του ήλιου που ξεπροβάλλει πίσω από δύο πανύψηλα βουνά, υλοποιημένο με την υπογραφή της Bottega Veneta, την τεχνική ύφανσης του δέρματος intrecciato.

My Dear Mountains

Θυμίζοντας την πρωτότυπη υδατογραφία του Pesce, τα διαβαθμισμένα χρώματα εφαρμόστηκαν στην τσάντα με αερογράφο, ενώ μικροσκοπικά στολίδια σε σχήμα δέντρου προεξέχουν από το λουρί της σαν αιχμές.

Η My Dear Praries, από την άλλη πλευρά, είναι μια τσάντα με κρόσσια που σχεδιάστηκε για να μοιάζει με λόφους καλυμμένους με γρασίδι, χρησιμοποιώντας μια περίπλοκη τεχνική βελονάκι και δέρμα σε επτά διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου.

My Dear Praries

Στην εβδομάδα σχεδιασμού του Μιλάνου, οι δύο τσάντες παρουσιάστηκαν ως μέρος μιας εγκατάστασης με τίτλο Vieni a Vedere, κατά την οποία το εσωτερικό της μπουτίκ της Bottega Veneta στον πολυτελή εμπορικό δρόμο Montenapoleone καλύφθηκε με φύλλα υφάσματος καλυμμένα με ρητίνη.

Σχεδιασμένη από τον ίδιο τον Pesce, η παρέμβαση σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με σπηλαιώδη σπηλιά, με ξυλόγλυπτα στον τοίχο που παραπέμπουν σε σπηλαιογραφίες. Ως η αρχαιότερη μορφή κατοικίας, η σπηλιά έχει σκοπό να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για το σχεδιασμό της τσάντας, η οποία, σύμφωνα με τον Pesce, θα αποφεύγει τα αναμενόμενα σχήματα και αντ' αυτού θα παίρνει στοιχεία από τη μορφή άλλων αντικειμένων, ανθρώπων ή ζώων.

«Το σπήλαιο είναι η αρχή της αρχιτεκτονικής και οι τσάντες είναι η αρχή ενός νέου εικονιστικού σχεδιασμού», δήλωσε. «Διασχίζοντας το Montenapoleone, είδα εταιρείες που κατασκευάζουν τσάντες και είναι πολύ παραδοσιακές, όπως μια ορθογώνια τσάντα με ένα χερούλι - αυτό είναι όλο».

«Αλλά νομίζω ότι μια τσάντα, όπως και κάθε άλλο πράγμα, μπορεί να εκφράσει την πραγματικότητα», συνέχισε. «Πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει εξέλιξη στο σχεδιασμό. Διαφορετικά, συνεχίζουμε να κάνουμε πάντα το ίδιο πράγμα».

Ποιος είναι ο Gaetano Pesce που σχεδίασε τις τσάντες για τη Bottega Veneta

Ο Pesce θεωρείται ένας από τους πρώτους πρωτοπόρους του ιταλικού κινήματος του ριζοσπαστικού σχεδιασμού στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το οποίο αναδύθηκε ως αντίδοτο στην ορθολογική, λειτουργική ρητορική του μοντερνισμού.

Με τις τσάντες που μόλις κυκλοφόρησε, ο 83χρονος συνεχίζει τη μακροχρόνια ενασχόλησή του για τη δημιουργία καθημερινών αντικειμένων που μοιάζουν με άλλα πράγματα - με πιο γνωστή την αμφιλεγόμενη πολυθρόνα Up5, που σχεδιάστηκε για να μοιάζει με μια γυναίκα δεμένη σε μια μπάλα και μια αλυσίδα.

Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο σχεδιαστής συνεργάζεται με την Bottega Veneta. Μόλις πέρυσι, ο Pesce σχεδίασε ένα στροβιλώδες σετ ρητίνης για την επίδειξη του brand Άνοιξη Καλοκαίρι 2023 στο Μιλάνο, το οποίο περιελάμβανε 400 μοναδικές καρέκλες.

SHARE