Λόρεν Σάντσεζ Μπέζος

Γιατί οι νύφες φορούν πέπλο -Η ιστορία του πιο εμβληματικού bridal accessory

Ένα από τα παλαιότερα στοιχεία της νυφικής ενδυμασίας, που χρονολογείται τουλάχιστον από την Αρχαία Ελλάδα, τα πέπλα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό βασικό αξεσουάρ ακόμα και για τις πιο μοντέρνες ή αντισυμβατικές νύφες.

Όταν η τραγουδίστρια Λίλι Άλεν παντρεύτηκε τον ηθοποιό Ντέιβιντ Χάρμπουρ σε ένα παρεκκλήσι του Λας Βέγκας -εμπνευσμένο από τον Elvis- το 2020, απαρνήθηκε το περίτεχνο νυφικό και επέλεξε ένα μίνι φόρεμα Dior σε στιλ δεκαετίας του ’60, με διπλή σειρά κουμπιών -αλλά παρ’ όλα αυτά, φόρεσε ένα παραδοσιακό πέπλο πιασμένο στο σινιόν της.

Και όταν η τραγουδίστρια Γκουέν Στεφάνι επέλεξε για τον γάμο της το 2002 με τον πρώην σύζυγό της Gavin Rossadale ένα shocking pink νυφικό επίσης Dior, σχεδιασμένο από τον John Galliano, δεν παρέλειψε το μακρύ της πέπλο, το οποίο ήταν στο ίδιο χρώμα.

Η ίδια φόρεσε πέπλο και στον δεύτερο γάμο της με τον Μπλέικ Σέλτον, όπου επέλεξε νυφικό Vera Wang.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, η Λόρεν Σάντσεζ έγινε η πιο πρόσφατη διάσημη νύφη που ολοκλήρωσε την εμφάνισή της με πέπλο στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια του πολυτελούς και πολυσυζητημένου γάμου της στη Βενετία με τον Τζεφ Μπέζος. Αφού φόρεσε το custom Dolce & Gabbana νυφικό της σε γοργονέ γραμμή, κατά την τελική πρόβα, οι σχεδιαστές στερέωσαν το πέπλο στο κεφάλι της, ολοκληρώνοντας το bridal look.

Στον γάμο της το 1840, η βασίλισσα Βικτώρια αντικατέστησε το βασιλικό βελούδινο μανδύα της με ένα λευκό μεταξωτό φόρεμα -με ένα φαρδύ ντεκολτέ που άφηνε τους ώμους ακάλυπτους, διακοσμημένο με ένα πέπλο από δαντέλα που έπεφτε σαν κουρτίνα. Την ημέρα που παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Αλβέρτο, δεν ήταν απλώς η Βρετανίδα μονάρχης, αλλά μια αφοσιωμένη νύφη ντυμένη στο αγνότερο ιβουάρ χρώμα για να υποδηλώσει την αρετή της. (Ο αρχιεπίσκοπος τη ρώτησε αν ήθελε να αφαιρεθεί η λέξη «υπακοή» από τους όρκους. Εκείνη επέμεινε να παραμείνει.)

Μόνο πρόσφατα έχουν αρχίσει να γίνονται πιο μοντέρνα ορισμένα από τα παραδοσιακά στοιχεία της νυφικής ενδυμασίας που πρώτα καθιερώθηκαν από τη Βικτώρια. Τα στριφώματα ανεβαίνουν ολοένα και ψηλότερα, καθώς το μίνι νυφικό κυριαρχεί στην εποχή της πιο λιτής τελετής, ενώ κάποιες νύφες έχουν απορρίψει το φόρεμα εντελώς -προτιμώντας να εμφανιστούν στην εκκλησία με ένα καλοραμμένο κοστούμι. Ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών, όπως η τραγουδίστρια και ηθοποιός Mandy Moore στον γάμο της το 2018, επιλέγουν να μη φορέσουν λευκά καθόλου (εκείνη επέλεξε ένα φόρεμα σε dusty-rose από τον οίκο Rodarte). Κι όμως, παρά τις σύγχρονες αυτές αλλαγές, ένα αξεσουάρ μακράς παράδοσης έχει επιδείξει μεγαλύτερη αντοχή από όλα τα υπόλοιπα: το πέπλο.

Αν μη τι άλλο, τα πέπλα φαίνεται να έχουν μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια -κάποιες φορές απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή από το ίδιο το φόρεμα. Το 2018, η ηθοποιός Priyanka Chopra έγινε πρωτοσέλιδο με το Ralph Lauren νυφικό της, το οποίο συνδυάστηκε με 23 μέτρα πέπλο (και πέντε άτομα για να το μεταφέρουν). Την επόμενη χρονιά, η Hailey Bieber παντρεύτηκε τον Justin Bieber φορώντας ένα τεράστιο πέπλο από τον οίκο Off-White με τη φράση «Till Death do us Part» κεντημένη στο τελείωμα του υφάσματος που έσερνε στο πάτωμα.

Έκτοτε, πολλές διάσημες νύφες έχουν επιλέξει να φορέσουν πέπλο στον γάμο τους -από τη Sofia Richie μέχρι την Paris Hilton, τη Naomi Biden, τη Nicola Peltz Beckham και τη Millie Bobby Brown. «Το πέπλο έχει γίνει ένας καμβάς που πραγματικά δίνει την ένταση και το δραματικό στοιχείο που μπορεί να μην προσφέρει ένα πιο μίνιμαλ φόρεμα», δήλωσε η Kimberly Chrisman-Campbell, συγγραφέας του βιβλίου «The Way We Wed: A Global History of Wedding Fashion», σε συνομιλία με το CNN.

Παλιότερα, πέπλα μεγάλου μήκους προορίζονταν για βασιλικούς γάμους. Το 1981, η πριγκίπισσα Νταϊάνα φόρεσε το μεγαλύτερο πέπλο στην ιστορία της μοναρχίας, μήκους 8 μέτρων περίπου. Ήταν διακοσμημένο στο χέρι με 10.000 μικροσκοπικές πέρλες από τη ράφτρα Peggy Umpleby με έδρα το Λονδίνο, η οποία έπαιρνε το πέπλο μαζί της με τα μέσα μεταφοράς κάθε μέρα ώστε να συνεχίζει να το δουλεύει ως αργά τη νύχτα. Το 2018, η Meghan Markle ακολούθησε το παράδειγμα της πεθεράς της με ένα πέπλο μήκους 5 μέτρων από μεταξωτό τούλι, κεντημένο στο χέρι.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα στον γάμο της με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο/ AP Images

Η γοητεία του πέπλου έχει περάσει και έξω τα τείχη της εκκλησίας, φτάνοντας και στην πασαρέλα. Αυτή τη σεζόν στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, ο Andreas Kronthaler, δημιουργικός διευθυντής του οίκου Vivienne Westwood, έστειλε τόσο μαύρα όσο και λευκά πέπλα από τούλι στην πασαρέλα, τα οποία συνδυάστηκαν αντίστοιχα με φορέματα με πουά και navy blue χρώμα. Στα shows του Λονδίνου, ο Τούρκος σχεδιαστής Bora Aksu προχώρησε ακόμη περισσότερο, προτείνοντας πέπλα από τούλι σε αποχρώσεις του κόκκινου και του ροζ. Ακόμα και στα φετινά Grammys, η μουσικός Gracie Abrams φόρεσε ένα πέπλο από σιφόν Chanel στο κόκκινο χαλί της τελετής.

Το πέπλο στην πασαρέλα του οίκου Vivienne Westwood Fall/Winter 2025-2026/ Getty/ Ideal Image

Αλλά σύμφωνα με την Chrisman-Campbell, τα πέπλα απλώς επιστρέφουν στη μόδα -δεν τα βλέπουμε πρώτη φορά. Ιστορικά, τα πέπλα στον δυτικό πολιτισμό ξεκίνησαν ως «μόδα των ευκατάστατων», είπε. Οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις φορούσαν δαντέλα φτιαγμένη στο χέρι, η οποία στα τέλη του 18ου αιώνα κόστιζε περισσότερο από το βάρος της σε χρυσάφι. (Σύμφωνα με το Smithsonian American Women’s History Museum, ένα μέτρο δαντέλας απαιτούσε έναν ολόκληρο χρόνο εργασίας από έναν έμπειρο τεχνίτη τον 18ο αιώνα.)

«Το να φοράς δαντέλα -είτε σε βολάν, είτε σε πέπλο, είτε σε κάλυμμα κεφαλής- ήταν σύμβολο κύρους», εξήγησε η Chrisman-Campbell. Στις αρχές του 1800, η εκβιομηχάνιση έφερε τα μηχανικά υφαντουργεία και την παραγωγή δαντέλας, καθιστώντας το ύφασμα πιο προσιτό. «Ξαφνικά, περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν να αποκτήσουν ένα πολύ όμορφο, αέρινο, διακοσμημένο ύφασμα», είπε. «Κι έτσι τα πέπλα έγιναν μόδα».

Στην Αρχαία Ελλάδα, το νυφικό πέπλο θεωρούνταν προστατευτικό για τη γυναίκα, προφυλάσσοντάς την από κακά πνεύματα ή κακούς οιωνούς. Άλλοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν το πέπλο για να καλύψουν το πρόσωπο της νύφης μέχρι τις τελευταίες στιγμές πριν από έναν κανονισμένο γάμο. Δεδομένου ότι τα πέπλα υπάρχουν διαχρονικά σε πλήθος πολιτισμών, αποτελούν μεταβαλλόμενο σύμβολο -άλλοτε μυστικιστικό και άλλοτε ενδεικτικό μισογυνικών αντιλήψεων. Σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, τα πέπλα προορίζονταν για να αποτρέψουν τη νύφη από το να το σκάσει, άλλοι υποστηρίζουν ότι συμβολίζουν μια νύφη «ανέγγιχτη» -ένα δώρο που πρόκειται να ξετυλιχθεί.

«Οτιδήποτε εκτός από πέπλο»

Αν και η Chrisman-Campbell δεν συμφωνεί με όλες τις ερμηνείες που δίνονται στο πέπλο, έχει παρατηρήσει την έντονη σύνδεσή του με την αγνότητα και τη σεμνότητα -κάτι που, για τουλάχιστον έναν αιώνα, σήμαινε ότι το να φορέσει μια διαζευγμένη ή χήρα νύφη πέπλο σε δεύτερο γάμο θεωρούταν μεγάλο κοινωνικό ατόπημα. «Υπήρχε ισχυρό ταμπού στο να φοράς πέπλο αν είχες ήδη παντρευτεί μια φορά», σημειώνει. Οι δεύτερες νύφες αποκλείονταν επίσης από το να φορούν λευκά, να κρατούν μπουκέτο ή να φορούν μακριά φορέματα. «Αλλά οι γυναίκες έβρισκαν ευφυείς εναλλακτικές», λέει η Chrisman-Campbell. «Μπορεί να φορούσαν καπέλο, μπορεί να έβαζαν λουλούδια στα μαλλιά τους -οτιδήποτε εκτός από πέπλο».

Στον δεύτερό της γάμο το 1964, (την πρώτη από τις δύο φορές που παντρεύτηκε τον Ρίτσαρντ Μπάρτον -συνολικά έκανε 7 γάμους) η Elizabeth Taylor φόρεσε ένα baby doll φόρεμα από μουσελίνα σε απαλό κίτρινο, με τα μαλλιά της πλεγμένα σε κοτσίδα και στολισμένα με λουλούδια. Εν τω μεταξύ, το 1962, η Audrey Hepburn ακολούθησε τους ενδυματολογικούς κανόνες των δεύτερων γάμων, λέγοντας το «ναι» στον Ιταλό ψυχίατρο Andrea Dotti με ένα κοντό baby-pink Givenchy φόρεμα και μεταξωτό μαντήλι στο κεφάλι.

Η Όντρεϊ Χέμπορν στον δεύτερο γάμο της/ Getty/ Ideal Image

Η προσδοκία ότι οι νύφες σε δεύτερο γάμο θα έπρεπε να έχουν πιο συγκρατημένο στιλ τελικά άρχισε να φθίνει τη δεκαετία του ’80, και αυτοί οι αυστηροί κανόνες έγιναν πια περιττοί. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα νύφης που παντρεύεται για τρίτη φορά και αγκαλιάζει όλη τη λαμπρότητα και την επισημότητα ενός μεγάλου λευκού γάμου ήταν η Angelina Jolie. Κατά τον γάμο της με τον Brad Pitt το 2014, η Jolie φόρεσε ένα κλασικό νυφικό από ιβουάρ σατέν του οίκου Versace. Το βασικό στοιχείο, όμως, ήταν το πέπλο της -το οποίο είχε κεντηθεί με πολύχρωμα σχέδια των παιδιών της.

«Πραγματικά ανέτρεψε όλη την ιδέα του πέπλου ως σύμβολο σεμνότητας ή παρθενίας ή κάποιας συστολής», σχολίασε η Chrisman-Campbell, η οποία θεώρησε ότι αυτό το επίπεδο εξατομίκευσης αντιπροσωπεύει μια νέα εποχή προοδευτικού γάμου. «Σήμερα, υπάρχουν συχνά οικογένειες που ενώνονται με τον γάμο δύο γονιών, έτσι τα παιδιά τους συμμετέχουν και ο γάμος αποκτά μεγαλύτερη σημασία, γιατί δεν ενώνει μόνο δύο άτομα, αλλά και δύο οικογένειες».