Φωτογραφία: instagram
Φωτογραφία: instagram
17|06|2023 09:00
SHARE
KELLY BAG

Hermès Kelly: Η αγαπημένη τσάντα της Γκρεις Κέλι που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία της μόδας


Η εμβληματική τσάντα Hermès Kelly, είναι ένα από τα κομμάτια που καταρρίπτουν κατ' επανάληψη τους κανόνες της παροδικής μόδας.

Δημιούργημα του εμβληματικού σχεδιαστή Robert Dumas κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, η Kelly -ή Petit Sac à Courroies, όπως ήταν αρχικά γνωστή- αναδείχθηκε σε ένα από τα διασημότερα κομμάτια του πολυτελούς οίκου και σημάδεψε την ιστορία της μόδας για πάντα.

Μέχρι και σήμερα, η ζήτηση της εμβληματικής Kelly bag συνεχίζει να αυξάνεται κάθε σεζόν και η τιμή της ολοένα και ανεβαίνει, καθιερώνοντας την σε ένα από τα σπάνια fashion items που αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου.

Ένα σύμβολο ριζοσπαστικής πρωτοπορίας

Ωστόσο, η iconic τσάντα του οίκου Hermès Kelly δεν αποτελούσε πάντοτε σύμβολο διαχρονικής κομψότητας. Αντιθέτως όταν πρωτοκυκλοφόρησε, ο σχεδιασμός της θεωρήθηκε ριζοσπαστικά καινοτόμος.

Η Kelly - ή Petit Sac à Courroies, όπως ήταν αρχικά γνωστή - ήταν μεγαλύτερη από άλλες τσάντες της εποχής, προσφέροντας στη γυναίκα που τη φορούσε άνεση και ανεξαρτησία, συμβολίζοντας μια ευρύτερη κοινωνική αλλαγή. Η κομψή αλλά βολική τσάντα έστελνε το μήνυμα πως δεν έχει σημασία μόνο το να μοιάζει κομψή μία γυναίκα αλλά και να νιώθει άνετα.

Ήταν επίσης λίγο πιο αιχμηρή, πιο κομψή, πιο γεωμετρική από οτιδήποτε είχε δει κανείς μέχρι τότε, σχεδιασμένη σε τραπεζοειδές σχήμα, με πτερύγιο που έκλεινε με δύο πλαϊνούς ιμάντες και ένα κομψό περιστρεφόμενο κούμπωμα. Το πρωτοποριακό design αποτέλεσε το αρχέτυπο για τόσες πολλές εμβληματικές τσάντες Hermès που θα ακολουθούσαν, συμπεριλαμβανομένης της Birkin, η οποία προστέθηκε πολύ αργότερα .

H ονομασία της διάσημης τσάντας

Σε αντίθεση με την Birkin, η οποία δημιουργήθηκε εξαρχής με γνώμονα τη μούσα Jane Birkin, η Kelly απέκτησε το σημερινό της όνομα περίπου 20 χρόνια μετά τη δημιουργία της. Η ιστορία λέει ότι τη δεκαετία του 1950, η σχεδιάστρια κοστουμιών Edith Head επέλεξε διάφορα αξεσουάρ Hermès με τα οποία θα στυλιζάριζε την πρωταγωνίστρια του «To Catch a Thief», Γκρέις Κέλι.

Η αείμνηστη ηθοποιός λάτρεψε τόσο πολύ το «Petit Sac à Courroies» -όπως λεγόταν τότε- που συνέχισε να το φοράει και εκτός γυρισμάτων, χρησιμοποιώντας το ακόμη και για να κρύψει μια πρόωρη εγκυμοσύνη το 1956. Οι φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου και έφεραν την τσάντα στο προσκήνιο της ποπ κουλτούρας. Ωστόσο θα περνούσαν άλλες δύο δεκαετίες μέχρι να μετονομαστεί επίσημα σε «Kelly» από την Hermès, το 1977.

Περίτεχνος σχεδιασμός με υπογραφή Hermès

Αν βρείτε στα χέρια σας μια Kelly, είναι σίγουρο πως θα εντυπωσιαστείτε από τον άρτιο και περίτεχνο σχεδιασμό της. «Οι τεχνίτες βάζουν λίγο από τον εαυτό τους σε κάθε κομμάτι», δηλώνει ο οίκος Hermès, ενώ λέγεται πως οι ειδικοί δερματουργοί του ατελιέ μπορούν να αναγνωρίσουν μία Kelly που έφτιαξαν με την πρώτη ματιά. Η τσάντα αποτελείται από 36 δερμάτινα και μεταλλικά εξαρτήματα, τα οποία ένας μόνο τεχνίτης χρειάζεται 15 έως 20 ώρες για να τα ράψει, να τα κολλήσει και να τα συναρμολογήσει.

Ο κλασικός σχεδιασμός της Kelly παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος στο βάθος του χρόνου, με την πιο αξιοσημείωτη αλλαγή να είναι η προσθήκη ενός διπλού δακτυλίου στην επάνω λαβή (για να προσαρμόζεται ευκολότερα ένα μακρύ λουράκι) το 2000.

Ωστόσο, η Hermès έχει πλέον διευρύνει τη συλλογή, προσφέροντας πλέον οκτώ μεγέθη της εμβληματικής τσάντας -από μία microbag 15 εκατοστών μέχρι μία ευρύχωρη (ίσως υπερβολικά) τσάντα 50 εκατοστών. Υπάρχουν επίσης ορισμένες παραλλαγές της τσάντας ως προ την υφή του εκάστοτε μοντέλου -το Kelly Sellier είναι κομψά δομημένο και σκληρό, ενώ το Retourné είναι πιο εύκαμπτο και λίγο πιο σπορ.

Ειδικές εκδόσεις της εμβληματικής τσάντας

Όπως συμβαίνει με κάθε εμβληματικό αξεσουάρ που κατέχει μία θέση στο πάνθεον της μόδας, έτσι και Kelly έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες special, «συλλεκτικές» εκδόσεις, η σπανιότητα των οποίων τις καθιστά ακόμη πιο πολύτιμες από τη βασική εκδοχή (η οποία κοστολογείται στα 10.000 ευρώ στο κατάστημα).

H πολύτιμη Kellyado:

Η Kellywood, κατασκευασμένη από δρυ και δέρμα, πωλείται σήμερα για πάνω από 300,000 ευρώ, ενώ μια καλοδιατηρημένη Kellydole (μια ανθρωπόμορφη τσάντα Kelly με πρόσωπο, χέρια και πόδια, που κυκλοφόρησε το 2000) ξεκινά από περίπου 70.000 λίρες. Υπάρχει επίσης η Kelly Picnic, μια ντελικάτη τσάντα σε στιλ καλαθιού που αποπνέει μία rustique κομψότητα, η Kellyakis με φερμουάρ, η Kelly Dance σε σχέδιο του Jean Paul Gaultier, ενώ η διάσημη τσάντα έχει επαναπροσδιοριστεί και ως σακίδιο πλάτης (Kellyado).

Η κομψή Kelly Picnic:

Πέρα από τις ειδικές εκδόσεις, μια κλασική Kelly αποτελεί αναμφισβήτητα μία διαχρονική επένδυση, με την Hermès να αυξάνει τις τιμές σχεδόν κατά 10% κάθε χρόνο και τους μεταπωλητές να ανεβάζουν τις τιμές τους ακόμη περισσότερο. Είναι εξάλλου ευρέως γνωστό πως είναι συγκλονιστικά δύσκολο να αγοράσετε αυτές τις τσάντες απευθείας από τον οίκο, εκτός αν είστε πιστός πελάτης της μάρκας.

SHARE