fbpx Καμάλα Χάρις, Μισέλ Ομπάμα, Τζιλ Μπάιντεν: Το κοινό μήνυμα πίσω από τα συγκλονιστικά look | BOVARY
ορκομωσία Μπάιτεν Καμάλα Χάρις
Φωτογραφία: AP Images
21|01|2021 11:10
SHARE
TIMES OF CHANGE

Καμάλα Χάρις, Μισέλ Ομπάμα, Τζιλ Μπάιντεν: Το κοινό μήνυμα πίσω από τα συγκλονιστικά look


Η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως νέου Προέδρου των ΗΠΑ είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο γεγονός που συνέβη στην αρχή της νέας χρονιάς.

Και καθώς η τελετή per se είναι ένα ιστορικό οπτικοακουστικό θέαμα, όλα τα μάτια στράφηκαν στις εμφανίσεις, που σε τέτοιες περιπτώσεις είναι βαθιά πολιτικές.

Και τα σημαινόμενα δεν απογοήτευσαν.

Οι πρώτες κυρίες της ορκωμοσίας (και ας μην ήταν όλες τυπικά Πρώτες Κυρίες), δηλαδή η Καμάλα Χάρις, η Τζιλ Μπάιντεν και η Μισέλ Ομπάμα επέλεξαν μωβ, βουργουνδί και γαλάζιο.

Το μωβ παλτό της Καμάλα Χάρις «διαβάστηκε» ως έμμεση αναφορά στα χρώματα του φεμινιστικού κινήματος (σε συνδυασμό με το λευκό κοστούμι που είχε επιλέξει για την ομιλία της μετά τη νίκη) αλλά και ως το χρώμα που παντρεύει το κόκκινο με το μπλε -τα χρώματα της αμερικάνικης σημαίας.

Από την άλλη, το γαλάζιο σύνολο της Τζιλ Μπάιντεν συνδέθηκε με την ηρεμία, τη σταθερότητα και την καθαρότητα προθέσεων που συμβολίζει το μπλε χρώμα, ενώ η Μισέλ Ομπάμα, απαλλαγμένη από το βάρος του πολιτικού αξιώματος, το διασκέδασε λίγο περισσότερο με ένα βουργουνδί look με εντυπωσιακή ζώνη.

Όμως, η ουσία ήταν αλλού.

Το μωβ παλτό και το φόρεμα της Καμάλα Χάρις έφεραν την υπογραφή του ανερχόμενου μαύρου queer σχεδιαστή Christopher John Rogers. O ίδιος κέρδισε μόλις πέρυσι το βραβείο χρηματοδότησης CFDA ώστε να μπορέσει να αναπτύξει το brand του και έκανε αίσθηση με τα έντονα χρώματα αλλά και την προώθηση της διαφορετικότητας μέσα από τα show του.

Λίγο πριν την ορκωμοσία, στην τελετή μνήμης για όσους έχασαν τη ζωή τους κατά την πανδημία του κορωνοϊού, η Καμάλα Χάρις επέλεξε ένα μπεζ παλτό από το επίσης ανερχόμενο brand Pyer Moss του μαύρου σχεδιαστή Kerby Jean-Raymond. Ο ίδιος είναι γιος μεταναστών από την Αϊτή και κατά τη διάρκεια της πανδημίας προσπάθησε να συγκεντρώσει χρήματα για να βοηθήσει άτομα και μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

Η Μισέλ Ομπάμα έμεινε πιστή στον επίσης μαύρο σχεδιαστή Sergio Hudson, τον οποίο επέλεξε και η Καμάλα Χάρις για την τελευταία εμφάνισή της με ένα εντυπωσιακό μάξι μαύρο παλτό.

Η Τζιλ Μπάιντεν, στο ίδιο κλίμα, εμπιστεύτηκε το look της στο επίσης indie, μικρό ανεξάρτητο brand Markarian, της Alexandra O’Neill.

Γιατί έχουν τόση σημασία οι σχεδιαστές που επέλεξαν; Ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα, οι γυναίκες στην ορκωμοσία ανέδειξαν τα αμερικάνικα indie brands, δίνοντάς τους αυτομάτως τεράστια έκθεση.

@dietprada

Εμπιστοσύνη και στήριξη στην νέα γενιά σχεδιαστών, ανάδειξη του διαφορετικού και του μη συνηθισμένου και κυρίως, απόδειξη ότι και η νέα και σίγουρα πιο άπειρη γενιά, μπορεί να φέρει εις πέρας μια σημαντική αποστολή όπως το να σχεδιάσει τα ρούχα μιας ιστορικής στιγμής.

Η επιλογή των συγκεκριμένων οίκων, λοιπόν, φέρει ένα μήνυμα ελπίδας και αλλαγής (το οποίο ήδη είχε ξεκινήσει από την Μισέλ Ομπάμα) ότι ακόμη και τα μικρότερα ονόματα έχουν ελπίδα να ακουστούν.

Πάντως, έχει ενδιαφέρον και το γεγονός ότι η Lady Gaga με Schiaparelli, η Jennifer Lopez με Chanel αλλά και η θετή κόρη της Καμάλα Χάρις με Miu Miu επέλεξαν οίκους που ιδρύθηκαν από εμβληματικές γυναίκες της μόδας -την Elsa Schiaparelli, την Coco Chanel και την Miuccia Prada.

SHARE