λασκαρίνα σκουλαρίκια
Φωτογραφία: Laskarina
LASKARINA

Μια σχεδιάστρια από τη Θεσσαλονίκη εμπνέεται από την Μπουμπουλίνα και φτιάχνει τα πιο ευφάνταστα κοσμήματα


Τα αριστοτεχνικά κοσμήματα Laskarina συνδυάζουν άψογα την ελληνική παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις.

Είναι πάντα ελπιδοφόρο να βλέπει κανείς την ελληνική δημιουργικότητα να αριστεύει και να γίνεται ακόμα και παράδειγμα προς μίμηση σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε, η Ελλάδα διαθέτει πλούσια ιστορία και κουλτούρα, ενώ οι σύγχρονοι Έλληνες designers που συνθέτουν τη λεγόμενη made in Greece σχεδιαστική φιλοσοφία θέλουν να αναδείξουν τη χώρα μας σε
σε πρωτοπόρο και έμπνευση για τις υπόλοιπες χώρες -και όχι follower.

Ένα από τα brands λοιπόν που πραγματικά ξεχωρίζουν, το οποίο κατάφερε να κάνει το παλιό να μοιάζει σύγχρονο και φρέσκο, είναι η Laskarina. Η δημιουργός του, Ειρήνη Αραμπατζίδου, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζει εδώ και μια 10ετία, αλλά μόλις πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό της και να κάνει το πάθος της επάγγελμα.

Με μούσα της τη θρυλική Καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, την ηρωίδα της επανάστασης του 1821, η designer τιμά τις γενναίες γυναίκες του τότε και του τώρα. Η ίδια φτιάχνει εκπληκτικά κοσμήματα από κλωστές, φούντες και άλλα υλικά των παραδοσιακών φορεσιών, με γνώμονα τη μοντέρνα εποχή, αλλά με σεβασμό στις ρίζες μας.

Η ίδια αναφέρει στο Bovary.gr «Ξεκίνησα να κατασκευάζω κοσμήματα πριν από 10 χρόνια περίπου. Έχω τελειώσει σπουδές στο σχέδιο μόδας και έχω παρακολουθήσει σεμινάρια κατασκευής κοσμημάτων. Ωστόσο, πριν από 4 χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ πλέον επαγγελματικά. Μέχρι τότε, οτιδήποτε έφτιαχνα ήταν για χόμπι και προσωπική μου χρήση. Κάπως έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω ένα brand δυνατό και μοναδικό στην Ελλάδα.

Η αγάπη μου για την ελληνική παράδοση και τη μόδα με οδήγησαν στη Laskarina. Η ιδέα ήταν να φτιάξω κοσμήματα από τα υλικά και τα υφάσματα των παραδοσιακών φορεσιών. Με επίκεντρο την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, θέλω να αναβιώσω την εποχή εκείνη με τον πιο σύγχρονο τρόπο, και να αφιερώσω την συλλογή μου σε όλες τις ηρωίδες του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, που δεν αναγνωρίστηκαν πότε.

Το όνειρο μου είναι να δω τα κοσμήματα μου σε εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών μόδας, και νομίζω ότι ο δυναμισμός της και η προσωπικότητα της Laskarina μου δίνουν την ώθηση που χρειάζομαι για να το καταφέρω. Από το 2017, μετράμε 45 περίπου σημεία πώλησης σε Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία ΗΠΑ και Μεξικό. Νομίζω ότι μπορώ πια να πω με λίγη παραπάνω σιγουριά ότι, η Laskarina είναι ένα brand κοσμημάτων που έχει αγαπηθεί από τις γυναίκες».

Η Ειρήνη Αραμπατζίδου
Η Ειρήνη Αραμπατζίδου
κοσμήματα Λασκαρίνα

Κοιτάζοντας τις απίθανες, χρωματιστές δημιουργίες της Ειρήνης, σίγουρα ξεχωρίζουν τα statement σκουλαρίκια, τα οποία πραγματικά αρκούν για να δώσουν ακόμα και στο πιο απλό ντύσιμο τη νότα που χρειάζεται για να ξεχωρίσει. Ωστόσο, ιδιαίτερα είναι και τα κοσμήματα για τον λαιμό, για ένα πιο διακριτικό, αλλά πάντα στιλάτο look.

Η Θεσσαλονικιά σχεδιάστρια, με στόχο να φτάσει την ελληνική ιστορία και αισθητική σε κάθε μεριά του κόσμου, προτείνει μια ελκυστική σύνδεση παρελθόντος και παρόντος, ιστορικότητας και κομψότητας, ικανοποιώντας την αέναη αναζήτηση για κάτι one-of-a-kind!

SHARE