Μαρί Βαγγαλάτη
Φωτογραφία: Μαρί Βαγγαλάτη
10|12|2020 13:47
SHARE
LEATHER TRINKETS

Η Μαρί Βαγγαλάτη φτιάχνει εντυπωσιακά κοσμήματα από δέρμα που περισσεύει


Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Μαρί Βαγγαλάτη ζει στην Κέρκυρα. Από αυτό το νησί του Ιονίου δημιουργεί δερμάτινα κοσμήματα και αντικείμενα για το Brand της.

Η έμπνευση για τα εντυπωσιακά σχέδια, έρχεται από την ελληνική διακοσμητική παράδοση, όπως αυτή παραδίδεται στις δερματόδετες βιβλιοδεσίες της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου.

Τα Leather Trinkets (το όνομά τους προφέρεται παιχνιδιάρικα, γάργαρα και σημαίνει μπιχλιμπίδι, κάτι όμορφο) γεννήθηκαν από την ανάγκη της σχεδιάστριας να χρησιμοποιήσει τα κομμάτια από δέρμα που περίσσευαν κατά τη διαδικασία παραγωγής μιας καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας.

Η βιβλιοδεσία είναι μία από τις τέχνες και τεχνικές του παρελθόντος που εν πολλοίς έχουν παραμείνει αναλλοίωτες στη διάρκεια των αιώνων, από την πρώιμη χριστιανική ώς τη σύγχρονη εποχή.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που κατέχουν την τεχνική της διακόσμησης του δέρματος και οι οποίοι έχουν μαθητεύσει στους παλιούς δασκάλους της τέχνης στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα όπου διασώζεται η τέχνη. 

Η Μαρί Βαγγαλάτη διδάχθηκε την τεχνική της εγκαυστικής διακόσμησης του δέρματος από τέτοιους δασκάλους τεχνίτες κι επιπλέον ειδικεύθηκε στη χρυσοτυπική διακόσμηση, μια τεχνική που είναι ακόμη πιο εκλεπτυσμένη και δύσκολη στην εφαρμογή της. Εφάρμοσε αυτές τις δεξιότητές της στη διακόσμηση δερμάτινων κοσμημάτων: σκουλαρίκια, βραχιόλια και άλλα κοσμήματα και αντικείμενα υψηλής αισθητικής.

Η χρήση παλαιών παραδοσιακών τεχνικών στη διακόσμηση μοντέρνων κοσμημάτων είναι μία προκλητική και εξαιρετικά δημιουργική διαδικασία που αποκαλύπτει τον δυναμικό διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, όπως βιώνεται από σύγχρονους σχεδιαστές.

Βρείτε τα Leather Trinkets

SHARE