Μαρτάκια
Μαρτάκια/ Φωτογραφία: Shutterstock
SPRING VIBES

8+1 στιλάτα και κομψά μαρτάκια για να υποδεχτείτε την άνοιξη και να μη σας κάψει ο ήλιος


Κάθε χρόνο είναι παράδοση να φοράμε ένα μαρτάκι λίγο πριν μπει ο Μάρτης «για να μη μας κάψει ο ήλιος».

Όπως έχουμε πει και σε παλιότερο άρθρο, ο «Μάρτης» -ή αλλιώς «Μαρτιά» όπως ήταν γνωστό στους παλαιότερους- αποτελεί ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες των Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης, για να μην καούν, αλλά και από το «κακό το μάτι». Συμβολικά, το λευκό και το κόκκινο χρώμα τα συναντάμε συχνά στη δεισιδαιμονία όταν είναι να αποτρέψουμε κάποιο κακό. Αυτό μνημονεύεται και από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

Πλέον, ελληνικά brands και σχεδιαστές, κάθε χρόνο, λίγο πριν μπει ο Μάρτης λανσάρουν συλλογές από μαρτάκια σύμφωνα με τη δική του αισθητική. Συνήθως, η βάση με τη λευκή και κόκκινη κλωστή παραμένει σταθερή και, από εκεί και πέρα, ο κάθε δημιουργός αφήνει τη φαντασία του ελεύθερη και το εμπλουτίζει σύμφωνα με τη δική του design φιλοσοφία.

Το μαρτάκι λειτουργεί στην εποχή μας ως αξεσουάρ ή κόσμημα, συμπληρώνοντας ιδανικά τα ανοιξιάτικα looks και συνήθως τα βλέπουμε στους καρπούς των fashion girls και όλο το καλοκαίρι, αφού τα vibrant χρώματά τους ταιριάζουν ιδανικά στο ντύσιμο της εποχής.

Μπορείτε να τα συνδυάσετε με λευκά πουκάμισα και φορέματα, t-shirts και ribbed φανελάκια. Κρατήστε το και το καλοκαίρι, αφού θα δώσει στα beach looks σας μια επιπλέον στιλιστική πινελιά.

8+1 στιλάτα και κομψά μαρτάκια για να υποδεχτείτε την άνοιξη

Theodora's Jewellery/ Δείτε εδώ

SHARE