Μοστι 200 xr;onia
Φωτογραφία: Μosty.com
23|03|2021 11:00
SHARE
MOSTY 200

Mosty 200 -Η παραδοσιακή υφαντουργία συναντά τους σύγχρονους Έλληνες designers σε μια μοναδική επετειακή συλλογή


Η επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση είναι μια συνθήκη που εμπνέει συναισθήματα συγκίνησης και περηφάνειας σε όλους τους Έλληνες.

Η αίσθηση της ιστορικής συνέχειας και του ανήκειν είναι εντονότερη από ποτέ, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας και το φέρουμε τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά -επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση μας με την παράδοση του τόπου μας.

Οι παραδοσιακές φορεσιές είναι ένα πολύ ζωντανό κομμάτι της λαογραφίας, με τις φουστανέλες, τα τσαρούχια και τα κεντημένα γιλέκα να αντανακλούν την παράδοση της ενδυματοποιϊας της εποχής.

Πώς έρχεται η παράδοση στο σήμερα; Πώς οι Έλληνες σχεδιαστές υμνούν τις ρίζες τους και ταυτόχρονα δημιουργούν σύγχρονα και απόλυτα επίκαιρα κομμάτια που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και την αισθητική της εποχής;

Η απάντηση βρίσκεται μεταξύ άλλων σε μία μοναδική επετειακή συλλογή του Mosty, του e-shop που αναδεικνύει δημιουργίες νέων και δημοφιλών Ελλήνων σχεδιαστών.

Το Mosty 200 είναι μια προσεκτικά curated συλλογή, με κομμάτια που φέρνουν την ιστορία στο σήμερα με τον πιο στιλάτο και εμπνευσμένο τρόπο.

Ανάμεσα σε γνωστά brands όπως η Ioanna Kourbela και το It's all Greek to me, ξεχωρίζει σε αυτή τη συλλογή ένα λευκό T-shirt με το logo της συλλογής και τη μορφή της Μαντούς Μαυρογένους.

Δείτε εδώ.

Το συγκεκριμένο print συνεπιμελήθηκε με το Mosty η Βιοτεχνική Σχολή της Τήνου το παραδοσιακό εργαστήρι υφαντουργίας που λειτουργεί στο νησί από το 1898.

Η σχολή ιδρύθηκε από τον τραπεζίτη και εθνικό ευεργέτη Νικόλαο Ζαρίφη, τη σύζυγό του Ελένη και το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας. Ανήκει στο Σύλλογο Κυριών «Ο Ευαγγελισμός» και η λειτουργία της ήταν κομβικής σημασίας για τη ζωή και την ιστορία του νησιού.

Οι δυναμικές γυναίκες που την ανέλαβαν έβαλαν την ψυχή τους για να βρουν πόρους ώστε να εξασφαλίσουν τη λειτουργία της και τελικά πολλά κορίτσια γράφτηκαν ως μαθήτριες, κάνοντας την Τήνο ένα νέο κέντρο εκμάθησης αργαλειού εκτός από την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

Στη σχολή βρίσκεται σήμερα η μεγάλη αίθουσα των αργαλειών, ένα πωλητήριο με τα διάφορα είδη υφαντικής τέχνης. Το πρώτο πανί κατασκευάστηκε στις 5 Οκτωβρίου το 1889 από τη Βαρβάρα Τίγκα.

Όλα τα κομμάτια της συλλογής εμπνέονται και συνομιλούν με τις δημιουργίες της Βιοτεχνικής Σχολής Τήνου, εκφράζοντας παράλληλα τη μοναδική ματιά των δημιουργών τους. Παρακάτω, δείτε 6 κομμάτια που ξεχωρίζουν.

Clutch by It's all Greek on me /Δείτε εδώ

Χρυσά σκουλαρίκια by Tonia Moraitaki /Δείτε εδώ

Λευκό παντελόνι με κέντημα by Kori /Δείτε εδώ

Mεταξωτό μαντήλι by Zografos /Δείτε εδώ

Wrap cardigan by Ioanna Kourbela /Δείτε εδώ

Clutch by It's all Greek on me /Δείτε εδώ

SHARE