Φωτογραφία: Shutterstock
Πώς τα χρώματα στα ρούχα επηρεάζουν τη ψυχολογία
07|01|2024 08:59
SHARE
ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ντυθείτε για τα τσάκρα -Γιατί το χρώμα στα ρούχα μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και την ευτυχία


Αφήστε τα ρούχα να σας ανεβάσουν τη διάθεση τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η μεταχριστουγεννιάτικη ησυχία και ο μουντός καιρός θα επικρατήσουν.

Τα έντονα χρώματα και το colour blocking είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος για να δώσετε λάμψη όταν ο ουρανός είναι γκρίζος. Αλλά σύμφωνα με ορισμένους επαγγελματίες, η επιλογή του χρώματος είναι κάτι περισσότερο από απλή ψυχολογία: λέγεται ότι αποτελεί εγγενές μέρος των τσάκρας - ή ενεργειακών σημείων - που πιστεύεται ότι καθοδηγούν τη συμπεριφορά και την προσωπικότητά σας.

Με επτά από αυτά τα ενεργειακά σημεία στο σώμα, καθένα από τα οποία έχει διαφορετικό χρώμα και σύνολο χαρακτηριστικών, θα μπορούσε το ντύσιμο για τα τσάκρα να σας βοηθήσει να πετύχετε περισσότερα φέτος.

Η βρετανική DailyMail ζήτησε από την Jayne Wallace, ιδρύτρια του Psychic Sisters - του πνευματικού καταφυγίου στο Selfridges του Λονδίνου - να εξηγήσει τι είδους υπόσχεση κρύβει κάθε απόχρωση.

Ίσως, λοιπόν, ένα πανέμορφο πράσινο παλτό ή το κόκκινο πουλόβερ σε σχήμα pillarbox να δώσει πολύ περισσότερα από μερικούς πόντους μόδας το 2024.

Θετική ενέργεια με κίτρινο

Χρειάζεται αυτοπεποίθηση για να φορέσει κανείς κίτρινο από την κορυφή ως τα νύχια, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φέρνει χαρά σε όλους.

«Το κίτρινο είναι το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος και έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας», λέει η Wallace. «Αντιπροσωπεύει τη θετική ενέργεια, ειδικά γύρω από τη δουλειά και τις επιχειρηματικές ιδέες - είναι ένα εξαιρετικό χρώμα για να φορέσετε αν θέλετε να σκορπίσετε θετική ενέργεια».

Ευγνωμοσύνη με πράσινο

Μετά από ένα χρόνο ως η πιο δημοφιλής απόχρωση της μόδας, το πράσινο έχει τα πάντα - είναι εκλεπτυσμένο, ήρεμο και κολακευτικό. Είναι επίσης το χρώμα του τσάκρα της καρδιάς.

Σύμφωνα με την Wallace, αυτό σημαίνει ότι έχει να κάνει με την αποδοχή του εαυτού σας, την αυτογνωσία και τη σύνδεση με τα συναισθήματά σας.

«Είναι ένα θεραπευτικό χρώμα», λέει. «Το φορούν οι σύμβουλοι, οι οποίοι διδάσκουν στους άλλους να αγαπούν τον εαυτό τους. Έχει επίσης να κάνει με την ευγένεια και την ευγνωμοσύνη».

Αμεση ενέργεια με πορτοκαλί

Το πορτοκάλι, είναι ο τέλειος συνδυασμός ζεστασιάς και φρεσκάδας, είναι μια άμεση ενεργειακή ανάσα για τις μέρες του χειμώνα.

Σύμφωνα με την Wallace, το πορτοκαλί αντιπροσωπεύει το ιερό τσάκρα, το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς, και είναι το χρώμα της ικανοποίησης και της ευτυχίας - καθώς και της σεξουαλικότητας.

«Είναι αναζωογονητικό. Και το να το φοράτε μπορεί σχεδόν να εκτρέψει τα συναισθήματά σας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο σταθεροί.

'Η εκτίμηση είναι η λέξη που συνδέω περισσότερο με το πορτοκαλί».

Γαλάζιο για ηρεμία

Το μπλε του πάγου δείχνει πάντα κομψό το χειμώνα, προσδίδοντας λίγη γαλήνη στην εμφάνισή σας - και αντιπροσωπεύει την ίδια διάθεση με το χρώμα του τσάκρα του λαιμού, λέει η Wallace.

«Το μπλε προκαλεί ηρεμία, εσωτερική γαλήνη και ευτυχία», εξηγεί. «Σας βοηθά να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας, αλλά και να εμπνέετε τους άλλους. Είναι το χρώμα της δημιουργικότητας, της αγάπης και της αυτοεκτίμησης».

Αθόρυβη δύναμη με κόκκινο

Το κόκκινο είναι από παλιά το χρώμα της δύναμης και του πάθους, και αυτό επεκτείνεται και στο τσάκρα.

«Το κόκκινο είναι η αυτοπεποίθηση, η δύναμη, το πάθος να προχωρήσεις και να πετύχεις - αλλά και η ασφάλεια», λέει η Wallace. «Ακόμα κι αν δεν είναι το χρώμα σας, προσπαθήστε να φορέσετε λίγο από αυτό - ακόμα κι αν πρόκειται για εσώρουχα - για να σας δώσει αυτή την αίσθηση δύναμης του "μπορώ να το κάνω αυτό».

Αποφύγετε το κλισέ του power-dressing, δοκιμάστε, αντίθετα, ένα πιο χαλαρό συνδυασμό σακάκι και αθλητικά παπούτσια.

Μπλε indigo

Πιο αποχρωματισμένο από το ναυτικό, πιο πλούσιο από το βασιλικό μπλε, το indigo είναι ένα από τα πιο ευέλικτα χρώματα της γκαρνταρόμπας σας και, καθώς ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, είναι μια εξαιρετική επιλογή για παλτό ή ξεχωριστά ρούχα.

Αυτή η ευελιξία αντικατοπτρίζεται στο τσάκρα, λέει η Wallace, η οποία προσθέτει: «Το indigo έχει να κάνει με τη διορατικότητα - γνωρίζοντας τη δική σας αλήθεια, δουλεύοντας το τρίτο μάτι σας. Όλα έχουν να κάνουν με την επίγνωση της ενέργειάς και της ενέργειας των άλλων».

Βιολετί

Τείνουμε να θεωρούμε το μωβ ως ένα μεγαλοπρεπές και βασιλικό χρώμα, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το βιολετί είναι το χρώμα του τσάκρα της κόμης, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού.

Αλλά δεν έχει να κάνει με αερολογίες και χάρες, λέει η Wallace. «Πρόκειται για την κατανόηση των άλλων ανθρώπων - ακρόαση, προσοχή, ενσυναίσθηση. Είναι ένα πνευματικό χρώμα, φροντιστικό και αντιληπτό

«Οι άνθρωποι με μοβ χρώμα είναι διπλωματικοί, έχουν τον έλεγχο - ξέρουν ότι είναι αξιόπιστοι και σοφοί».

Τι είναι τα «τσάκρα»

Μεταφρασμένο από τα σανσκριτικά, «τσάκρα» σημαίνει «ρόδα». Ένα τσάκρα είναι μία περιοχή στο σώμα που συνδέεται με την ενέργεια της ζωής. Υπάρχουν επτά τσάκρα στο σώμα - το καθένα είναι μία διεπαφή για τη ροή της ενέργειας της ζωής.

Τα επτά κύρια τσάκρα περιγράφονται ότι υπάρχουν σε μία ανιούσα στήλη από τη βάση της σπονδυλικής στήλης προς το κεφάλι. Τα τσάκρα συνήθως συνδέονται με ένα συγκεκριμένο χρώμα. Κάθε τσάκρα συνδέεται επίσης με κάποιο μέρος της συνείδησης.

Τα επτά τσάκρα

  • Το τσάκρα «ρίζα» εκπροσωπεί το αίσθημα να είμαστε σωματικά ενταγμένοι στο περιβάλλον μας
  • Το «ιερό» τσάκρα εκπροσωπεί τη σεξουαλικότητα και το αίσθημα
  • Το τσάκρα «αφαλός» μαρτυρά τη θέση μας σε μια ομάδα
  • Το τσάκρα της «καρδιάς» αφορά την αγάπη, την καλοσύνη και την τρυφερότητα
  • Το τσάκρα του «λαιμού» αφορά τη λεκτική επικοινωνία και έκφραση
  • Το τσάκρα του «τρίτου ματιού» αφορά την ευφυία
  • Το τσάκρα της «κορόνας» εκφράζει την ανθρώπινη σοφία.

Φωτογραφίες: Shutterstock

SHARE