ΟDior τιμά τις γυναίκες
Φωτογραφία: Adrien Dirand/Christian Dior
DIOR

«Θα έπρεπε όλες να είμαστε φεμινίστριες» -Μια νέα έκθεση του Dior τιμά τις γυναίκες καλλιτέχνιδες


«Θα έπρεπε να είμαστε όλες φεμινίστριες» - έτσι έγραφε ένα μπλουζάκι στο ντεμπούτο της Maria Grazia Chiuri ως διευθύντρια του Dior, το οποίο παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ήταν ένα ένδυμα που αποδείχθηκε προφητικό για τη μέχρι τώρα θητεία της Ιταλίδας σχεδιάστριας στον οίκο - αφενός, οι συλλογές της έχουν διαποτιστεί από έναν εορτασμό της ισχυρής, δημιουργικής θηλυκότητας και, αφετέρου, ήταν παρμένο από ένα έργο της Chimamanda Ngozi Adichie, πρόδρομος για τις ευρείες συνεργασίες με γυναίκες καλλιτέχνιδες που ακολούθησαν.

Φωτογραφία: Adrien Dirand/Christian Dior

Σε αυτές περιλαμβάνονται ένα σκηνικό επίδειξης από την Judy Chicago, ένας φωτογραφικός τόμος από την Brigitte Niedermair και η πρόσκληση στην Grace Wales Bonner να δώσει το δικό της ριφιφί στο bar jacket του οίκου στο πλαίσιο της συλλογής Cruise 2020 της Chiuri.

Η έκθεση που τιμά τις γυναίκες καλλιτέχνιδες

Σε αυτό το πνεύμα, μια νέα έκθεση εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο La Galerie Dior, το μουσείο του οίκου στη λεωφόρο Montaigne 30 (75 χρόνια μετά την παρουσίαση της πρώτης του συλλογής από τον Christian Dior, το ανακαινισμένο hôtel particulier στεγάζει επίσης ένα τεράστιο νέο κατάστημα-ναυαρχίδα, εστιατόριο και πολυτελή ιδιωτική σουίτα, όπου οι VIP αγοραστές μπορούν να διανυκτερεύσουν).

Φωτογραφία: Adrien Dirand/Christian Dior

Οπως αναφέρει το Wallpaper, η έκθεση γιορτάζει τη συνεχή συνεργασία του Dior με γυναίκες καλλιτέχνιδες -ιδιαίτερα υπό την Chiuri- καθώς και με σημαντικές προσωπικότητες από την ιστορία του οίκου. Όπως συμβαίνει με όλα τα έργα του Dior, η έκθεση έχει τις ρίζες της στη ζωή και τη σχεδιαστική φιλοσοφία του ιδρυτή του οίκου- σε αυτή την περίπτωση, η έκθεση υπενθυμίζει την αγάπη του ίδιου του Christian Dior για την τέχνη, αφού ξεκίνησε την καριέρα του ως ιδιοκτήτης γκαλερί.

Η τέχνη, το ντιζάιν, η μουσική και η λογοτεχνία θα συνέχιζαν να επηρεάζουν τις συλλογές του μέχρι το θάνατό του το 1957.

Ως εκ τούτου, ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα της έκθεσης είναι ένας πίνακας της δεκαετίας του 1930 από τη γυναίκα σουρεαλίστρια καλλιτέχνιδα Leonora Carrington, τον οποίο ο Christian Dior εξέθετε όταν ήταν γκαλερίστας (πάντα μάντης, το έργο της Carrington γνώρισε πρόσφατα μια αναγέννηση, με εξέχουσα θέση στην έκθεση της Tate "Surrealism Beyond Borders" το 2022). Μια άλλη φιγούρα της έκθεσης είναι η Niki de Saint Phalle, η Αμερικανίδα ζωγράφος και γλύπτρια, τα πολύχρωμα έργα της οποίας θα ενέπνεαν τον Marc Bohan, δημιουργικό διευθυντή του οίκου από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1980. Αργότερα, η Grazia Chiuri θα χρησιμοποιήσει αυτή τη σχέση ως έμπνευση για τη δική της συλλογή S/S 2018.

Φωτογραφία: Adrien Dirand/Christian Dior

Σε άλλο σημείο, η έκθεση διερευνά τα έργα των πολυάριθμων καλλιτεχνών που έχουν συνεργαστεί με την Grazia Chiuri, μεταξύ των οποίων η Eva Jospin, η Brigitte Lacombe και η Katerina Jebb - τα διάφορα έργα τους παρέχουν αντανακλάσεις των συλλογών της σχεδιάστριας.

Την έκθεση συμπληρώνουν διαφορετικές ερμηνείες της τσάντας Lady Dior, που δημιουργήθηκαν από γυναίκες καλλιτέχνιδες στο πλαίσιο του προγράμματος Lady Art του οίκου. Τα σχέδια που εκτίθενται ως ένα θαυματουργό θαλαμίσκο περιεργοτήτων, καταδεικνύουν το εύρος του συνεργατικού έργου της Grazia Chiuri, το οποίο συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα μόδας, όταν ενώθηκε με την Ιταλίδα καλλιτέχνιδα Elena Bellantoni στο σκηνικό της συλλογής S/S 2024.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Olivier Flaviano, αυτή είναι η πρώτη από τις εκθέσεις που εξελίσσεται με συνοχή σε κάθε δωμάτιο σαν ένα νήμα που μπορεί να ακολουθηθεί από την αρχή μέχρι το τέλος.

Φωτογραφία: Adrien Dirand/Christian Dior

Αν, πάντως, ανήκετε στους περίπου 650.000 ανθρώπους που έχουν ήδη επισκεφτεί τη Γκαλερί που μετρά περίπου ενάμιση χρόνο λειτουργίας, θα θέλετε σίγουρα να επιστρέψετε στην ίδια ακολουθία δωματίων, ενώ θα ανακαλύψετε μια νέα επιλογή ενδυμάτων.

Υπάρχει ακόμα ένα σκοτεινό δωμάτιο που έχει σχεδιαστεί ως ένας μαγεμένος κήπος, η ακριβής αναπαράσταση του γραφείου του Monsieur Dior στη λεωφόρο Montaigne 30, όπως επίσης και ο χώρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να κοιτάξουν μέσα από ένα γυάλινο πάτωμα στο παλιό ατελιέ με τα καμαρίνια των μοντέλων. Και υπάρχει ακόμα η αίθουσα που παραπέμπει σε έναν μεγάλο χορό, όπου κούκλες με πλούσια φορέματα στέκονται σαν να βρίσκονται σε μπαλκόνια. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η έκθεση, στις 13 Μαΐου 2024, θα αντικρίζουν τις τεράστιες υφασμάτινες επιφάνειες του Σικάγο που φτιάχτηκαν για την επίδειξη υψηλής ραπτικής της άνοιξης του 2020.

Φωτογραφία: Adrien Dirand/Christian Dior

Ως η πρώτη γυναίκα δημιουργική διευθύντρια του Dior, η Chiuri έχει συνειδητά αναβαθμίσει τις γυναίκες. Όπως γράφει στον πρόλογο του Her Dior (το βιβλίο του 2021, του οποίου το εξώφυλλο είναι η εικόνα της Niedermair), «Το όνειρό μου, η φιλοδοξία μου είναι ότι εμείς, ως γυναίκες, κοιτάμε τον εαυτό μας με τα δικά μας μάτια».

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 24 Νοεμβρίου 2023 έως τις 13 Μαΐου 2024 στην La Galerie Dior στο Παρίσι.SHARE