γυναίκα ποζάρει με μπλούζα και κόσμημα

H αιώνια γοητεία του μίνιμαλ κοσμήματος: Οι δημιουργίες του Γιώργου Βαβυλουσάκη εξερευνούν τα όρια της γεωμετρίας

Οι εκθέσεις και τα καλλιτεχνικά projects ήταν μέρος της καθημερινότητας του εικαστικού Γιώργου Βαβυλουσάκη. Μέχρι που αποφάσισε να εξερευνήσει εκείνη την τέχνη που φοριέται, που δημιουργεί αναμνήσεις και γίνεται συνοδοιπόρος στις εμπειρίες της ζωής: το κόσμημα.

Κανένα ρούχο δεν είναι τόσο διαχρονικό όσο ένα ζευγάρι σκουλαρίκια ή ένα διακριτικό, κλασικό κολιέ και κανένα περίτεχνο αξεσουάρ δεν συναγωνίζεται σε κομψότητα τα γεωμετρικά κοσμήματα. Αυτό μοιάζει να επιβεβαιώνει η συλλογή Geometry, η οποία είναι εμπνευσμένη από την συνεισφορά των Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων στα μαθηματικά.

Τα Πλατωνικά στερεά, το θεώρημα του Θαλή και η Ευκλείδεια γεωμετρία έγιναν η πρώτη ύλη για την έμπνευση της σειράς, που μετέπλασε τη δεύτερη, «υλική πρώτη ύλη» δηλαδή τον ελληνικό ορείχαλκο (μπρούτζο), το χρυσό και το ασήμι που χρησιμοποιεί ο σχεδιαστής. Κομμάτια που θέλεις να φοράς καθημερινά, που ακολουθούν τη σύγχρονη μίνιμαλ τάση και ταυτόχρονα αντιστέκονται στο mainstream με ένα δικό τους χαρακτήρα.

Κύκλοι που δεν τετραγωνίζονται, κύβοι και τρίγωνα μπλέκονται αρμονικά και εξισορροπούν το ντύσιμο και τη διάθεση, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινείται και η συλλογή Simplicity εμπνευσμένη από τη θεμελιώδη αρχή της απλότητας.

Τα κοσμήματα του Moodlikeme συμφιλιώνουν ετερόκλητα στοιχεία το διαχρονικό με το απόλυτα σύγχρονο, το κομψό με το edgy, το εμπνευσμένο με το κλασικό. Το σήμα της νίκης, ο κεραυνός του Δία και το Α της Αθήνας, γίνονται eye-catching κομμάτια από τη συλλογή We will always have Greece. 

Μάλιστα, η συγκεκριμένη συλλογή αποτελεί την εξέλιξη ενός εικαστικού έργου με τον ίδιο τίτλο που παρουσιάστηκε στα πλαίσια της έκθεσης Market & Democracy στον χώρο τέχνης InBetween Project Space στις Βρυξέλλες το 2013. Τα σύμβολα του συγκεκριμένου project αποτυπώνονται επίσης ως σχέδια με μεταξοτυπία σε t-shirts και τσάντες από 100% βαμβάκι.