Μαρτάκια
Φωτογραφία: Instagram/ @laviejewelry
ΜΑΡΤΑΚΙΑ

6+1 μαρτάκια από ελληνικά brands για να υποδεχτείτε την άνοιξη με στιλ (και να μη σας κάψει ο ήλιος)


Μαρτάκι: Η κόκκινη και λευκή κλωστή δεμένη στο χέρι μικρών και μεγάλων από την 1η του μήνα Μαρτίου μέχρι τα τέλη, ένα έθιμο που ακολουθούν γενιές και γενιές.

Τι είναι όμως ο Μάρτης και γιατί συνηθίζουμε να λέμε «φόρα τον Μάρτη σου να μη σε κάψει ο ήλιος;».

Ο Μάρτης -ή Μαρτιά για τους παλαιότερους- είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες των Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν, αλλά και από το «κακό το μάτι». Συμβολικά, το λευκό και το κόκκινο χρώμα τα συναντάμε συχνά στη δεισιδαιμονία όταν είναι να αποτρέψουμε κάποιο κακό. Αυτό μνημονεύεται και από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

Το 2023 μπορεί κανείς να βρει πληθώρα σχεδίων σε Μαρτάκια. Πλέον, ξεφεύγουμε από μία απλή κόκκινη και λευκή κλωστή μπλεγμένη και κάθε σχεδιαστής κοσμημάτων βάζει τη φαντασία του να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό.

Με μία μικρή έρευνα βρήκαμε Μαρτάκια που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας. Επιλογές που μπορείτε να παραγγείλετε online και να βάλετε στο χέρι σας για να μην σας κάψει ο ήλιος!

MAAN_Athens: Μάρτης αλλά και μία μπλε χάντρα να σας φυλάει.

Mourlokoukou: Στο κατάστημα της Αθήνας, ανάμεσα σε εξαιρετικές επιλογές ρούχων θα ανακαλύψετε ένα όμορφο Μάρτη φτιαγμένο με πέτρες και μία μικρή μαργαρίτα στο κέντρο.

La Vie Jewelry: Για όσους αγαπούν τη λάμψη, η πρόταση της La Vie με μικρά στρας στη μέση, θα μαγνητίσει σίγουρα το ενδιαφέρον τους:

Antonia Karra: Με μικρά, επίχρυσα διακοσμημένα στοιχεία που θυμίζουν Άνοιξη, η σπουδαία σχεδιάστρια κοσμημάτων Αντωνία Καρρά έχει την δική της πρόταση.

Megiasou Handmade: Χειροποίητο, διακοσμημένο με διάφορα στοιχεία, μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα.

Katerina Ioannidis: Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε με τον Μάρτη σας, η ιδανική επιλογή.

Maliya: Πανδαισία χρωμάτων, με στοιχεία που μαγνητίζουν το βλέμμα.

SHARE