Οι κουβέρτες του Λε Κορμπιζιέ
Οι κουβέρτες του Λε Κορμπιζιέ
TEKLA

Η ανορθόδοξη χρωματική παλέτα του Le Corbusier εμπνέει τις νέες κουβέρτες Tekla


«Η κληρονομιά του Le Corbusier αποτελούσε πάντα έμπνευση για την Tekla - είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς αρχιτέκτονες, συνώνυμο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής», δήλωσε ο Charlie Hedin, συνιδρυτής και δημιουργικός διευθυντής της Tekla, στο Wallpaper* για την έναρξη της πρώτης συνεργασίας του δανέζικου brand με την Les Couleurs Suisse AG το 2022, η οποία εμπνεύστηκε από την «ανορθόδοξη και παιχνιδιάρικη» χρήση του χρώματος από τον πρωτοπόρο αρχιτέκτονα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η τρίτη εμπνευσμένη από τον Le Corbusier συλλογή με κουβέρτες του brand- και πάλι σε συνεργασία με την Les Couleurs Suisse AG - έφτασε στα καταστήματα. Όπως και με τις δύο προηγούμενες συλλογές, ο Hedin αναζήτησε την πρωτοποριακή παλέτα 63 τόνων «Architectural Polychromy» του Le Corbusier - η οποία καλύπτει δύο χρωματικές σειρές, που δημιουργήθηκαν το 1931 και το 1959 - για τις ξεχωριστές αποχρώσεις που έχουν οι κουβέρτες. Η Les Couleurs Suisse AG με έδρα τη Ζυρίχη είναι ο παγκόσμιος δικαιοπάροχος αυτών των χρωμάτων, αφού της έχει ανατεθεί η παλέτα από το Ίδρυμα Le Corbusier στο Παρίσι.

Η τελευταία συλλογή του brand Tekla είναι εμπνευσμένη από τη χρωματική θεωρία του Le Corbusier

Οι νέες κουβέρτες μοχέρ, οι οποίες υφαίνονται στο χέρι, είναι εμπνευσμένες από την «Αρχιτεκτονική Πολυχρωμία» του Le Corbusier, μια μελέτη και προσέγγιση 63 χρωμάτων που έγιναν σε δύο παλέτες το 1931 και το 1951, αντίστοιχα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η Tekla παρουσίασε τέσσερα κομμάτια που, όπως και τα έργα του αρχιτέκτονα, παίζουν με τα συναισθήματα. «Μας προσέλκυσαν τα χρώματα στις δημιουργίες του Le Corbusier, πώς ήταν τόσο κεντρικά στο σχέδιο και πώς τα χρησιμοποίησε στη ζωή του. Πολλοί από τους χώρους του έχουν ρυθμό και κίνηση, αφήνοντας μια ιδιαίτερα συναισθηματική νότα.

Θέλαμε να αποτυπώσουμε αυτή την προσέγγιση του χρώματος στο σχεδιασμό της κουβέρτας», πρόσθεσε ο Christoffer Lundman, Senior Product Designer της Tekla.

Φωτογραφία: Instagram/@teklafabrics

«Η κληρονομιά του Le Corbusier αποτελούσε πάντα έμπνευση -είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους αρχιτέκτονες», συμπλήρωσε μιλώντας στο Wallpaper* ο Charlie Hedin.

Φωτογραφία: Instagram/@teklafabrics

«Το χρώμα στην αρχιτεκτονική – ένα μέσο τόσο ισχυρό όσο η κάτοψη και η τομή», σημείωσε κάποτε για τη σημασία των χρωμάτων στο έργο του.

Η συλλογή του brand ( η πρώτη συνεργασίας του δανέζικου brand με την Les Couleurs Suisse AG το 2022) επιλέγει τέσσερα χρώματα από την «Αρχιτεκτονική Πολυχρωμία» για να δώσει μοναδικά χρώματα στις μοχέρ κουβέρτες που κατασκευάζονται στην Ισπανία.

Φωτογραφία: Instagram/@teklafabrics

Οι αποχρώσεις είναι οι Vert Anglais 32040, Rouge Rubia 32101, Orange Vif 4320S και Le Jaune Vif 4320W και εκφράζουν μια ωρίμανση των ιδεών του Le Corbusier.

Φωτογραφία: Instagram/@teklafabrics

Ο Le Corbusier χρησιμοποίησε χρώματα σε διαφορετικά επίπεδα κορεσμού και φωτεινότητας για να τονίσει αρχιτεκτονικά στοιχεία και να δώσει έμφαση στην οπτική ιεραρχία του κάθε έργου του. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αποχρώσεις της παλέτας των χρωμάτων του Le Corbusier χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο στην πράξη. Ο Corbusier εφάρμοσε τη θεωρία των χρωμάτων σε πολλά από τα εμβληματικά αρχιτεκτονικά του σχέδια με αξιοσημείωτο παράδειγμα, την πόλη Chandigarh, την οποία σχεδίασε στην Ινδία.

Νωρίτερα το 2023, η Tekla άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Κοπεγχάγη, έναν χώρο στο κτίριο Egmont της Κοπεγχάγης που έχει σκοπό να προκαλέσει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο σπίτι σου. «Ό,τι βλέπετε τώρα μέσα στο κατάστημα είναι κατασκευασμένο από εμάς», δήλωσε τότε ο Hedin στο Wallpaper*, σημειώνοντας την επιθυμία του να θυμίσει τον σκανδιναβικό κλασικισμό του εξωτερικού χώρου του κτιρίου. «Όλα τα εξαρτήματα είναι εμπνευσμένα από την εποχή από την οποία προέρχεται το κτίριο- προσπαθήσαμε να φέρουμε το εξωτερικό στο εσωτερικό. Είναι ένα εμβληματικό κτίριο εδώ στην Κοπεγχάγη, οπότε θέλαμε να το προσεγγίσουμε με ειλικρίνεια και την ιστορία που μπορούσαμε».

Η συλλογή με τις κουβέρτες είναι διαθέσιμη τώρα και πωλείται αποκλειστικά στο teklafabrics.com

SHARE