η Carrie Bradshaw στο Sex and the city

Work from home -Πώς ντύνεσαι για τη δουλειά όταν το νέο σου γραφείο είναι ο καναπές σου;

“Τι φοράς για να δουλέψεις από το σπίτι;”. Είτε απευθύνεται ρητορικά στον εαυτό σου, είτε με ειλικρινή περιέργεια σε κάποιο φιλικό πρόσωπο, αυτό είναι το νο.1 ερώτημα των ημερών όσον αφορά τη μόδα.

Ανεξάρτητα από το αν είναι αμελητέας ή μάλλον μηδενικής σημασίας σε σχέση με τις σοβαρές προεκτάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, εμπίμπτει σε όλες εκείνες τις μικρές σταθερές της καθημερινότητας που ανατράπηκαν ή έστω παραλλάχτηκαν με τις συνθήκες της καραντίνας.

Οι μόνοι έτοιμοι για την αλλαγή ήταν οι freelancers -εκείνοι έχουν το know how του work from home. Αλλά όσον αφορά τα υπόλοιπα επαγγέλματα, η απουσία “στολής” οποιοδήποτε είδους (είτε επίσημο ντύσιμο γραφείου, είτε casual καθημερινά ρούχα) δημιούργησε ένα κενό στην πρωινή τελετουργία.

Με ένα από τα χαρακτηριστικά χιουμοριστικά σκίτσα του στο Instagram, ο New Yorker σκιαγράφησε απολαυστικά μερικές από τις τοπ επιλογές που έχουν οι εργαζόμενοι-σπιτόγατοι.

Πατώντας το βέλος προς τα δεξιά, θα δείτε τον αποφασισμένο businessman που φορά κοστούμι για να νιώθει πιο παραγωγικός, αλλά και την εκδοχή “όσα φαίνονται στην Skype τηλεδιάσκεψη” -δηλαδή κοστούμι από πάνω και φόρμα ή εσώρουχο από κάτω. Χιουμοριστική ή όχι, αυτή η εκδοχή είναι αναμφισβήτητα το κορυφαίο guilty pleasure.

New Yorker cartoon

Από την άλλη, υπάρχουν και οι επίδοξοι δρομείς -το αθλητικό ντύσιμο, δείχνει, σύμφωνα με τα σκίτσα μια ετοιμότητα -“στο διάλειμμά μου θα κάνω γυμναστική”, εκείνοι που μετατρέπονται σε έπιπλο αναρρίχησης για τη γάτα τους, ενώ φυσικά, τώρα είναι η ευκαιρία να κάνετε πράξη το “dress for the job you want” με ο,τι ενδυματολογική επιλογή μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

New Yorker cartoon

Στο ίδιο κλίμα κινείται και ένα σχετικό άρθρο του Guardian, καταλήγοντας τελικά στη θριαμβευτική διάψευση της έτσι κι αλλιώς αμφιλεγόμενης δήλωσης του Karl Lagerfeld ότι “οι φόρμες είναι ένδειξη παραίτησης”. Μια άνετη φόρμα, λοιπόν, προκρίνεται ως η ιδανική επιλογή έναντι αφενός της πυτζάμας και αφετέρου οποιουδήποτε πιο dressy ρούχου.

Άλλα μέσα έχουν “πιάσει” το ζήτημα ανατρέχοντας στις επιλογές των insiders της μόδας (στιλίστες, fashion editors, σχεδιαστές), που σίγουρα θα είναι πιο στιλάτες από το μέσο όρο, ακόμη και εντός σπιτιού, αλλά οι πιο φρέσκες ιδέες έρχονται από ένα Instagram account (το οποίο βέβαια έστησαν fashion editors από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο) και το οποίο μετρά περίπου 3000 ακόλουθους.

Στο wfhfits δημοσιεύονται τα work from home outfits ανθρώπων από όλο τον κόσμο, με επιλογές που εκτείνονται από φόρμες και κοστούμια μέχρι...σκωτσέζικο κιλτ!

Πάντως, υπάρχει πάντα η μέση οδός -κανονικά ρούχα που θα φορούσατε σε μια χαλαρή βόλτα ή καφέ, αλλά είναι εξίσου άνετα για να φορεθούν και εντός σπιτιού -τόσο ώστε να σας ανεβάσουν τη διάθεση και να σας βάλουν σε mood δουλειάς.

Και μια extra ιδέα -δοκιμάστε να ανασύρετε παλιά κομμάτια που δε φοράτε πλέον λόγω φθοράς, τα οποία αργά ή γρήγορα θα κατέληγαν για αποκλειστικά “σπιτική” χρήση και φορέστε τα τώρα. Και εκκαθάριση στη ντουλάπα και νέο outfit από το πουθενά!